Hold vaginalfloraen sund - forebyg ildelugtende udflåd, svamp og urinvejsinfektioner

Da jeg investerede i tre nye bikinier forud for den længe ventede sommer, havde jeg to stærke motiver: Dels fordi jeg simpelthen er forfængelig, men frem for alt den ældgamle visdom om, at kolde og våde bikinitrusser ikke er gode, som de potentielt kan påvirke skeden mikrofloraen og øge risikoen for gener, såsom svampeinfektioner eller bakteriel ubalance. Jeg så frem til en varm sommer med mange badeture og flere tørre bikiniskift, men har indtil videre kun brugt en enkelt bikini til et par få badeture grundet en kold og regnfuld sommer, men min vaginale mikroflora har det til gengæld fantastisk!

Vidste du forresten, at der er flere mikroorganismer i en kvindes vaginale flora, end der er mennesker på denne planet? Ja, du læste rigtigt! Der kan være hundreder af millioner til milliarder af små mikrober, der hænger fast rundt om og holder en livlig mikrobiel fest i skeden. Disse små, usynlige superhelte udgør en hel hær med en mission, som er mere end dedikerede til at tjene dit velvære.

HVAD ER VAGINALFLORA?

Vaginalfloraen er samlingen af ​​mikroorganismer, herunder bakterier, der naturligt forekommer i kvinders vagina, og som er vigtige for, at skeden trives og har det godt.

Vaginalfloraen består hovedsageligt af forskellige typer bakterier, hvoraf de fleste er mælkesyrebakterier (lactobaciller). Disse bakterier hjælper med at holde skedens pH-balance sur, hvilket skaber et ugæstfrit miljø for skadelige mikroorganismer såsom uvenlige viruser, bakterier og svampe.

FORDELE VED EN BALANCERET VAGINAL FLORA

Dine små mikroorganismer er som små og meget omsorgsfulde lejere i et meget hyggeligt hjem De vil gøre alt for at skabe et så sundt og beskyttende miljø i skeden som muligt. Men for at de kan udføre deres arbejde, har de også brug for de rette betingelser.

En afbalanceret og syrlig (læs lykkelig😊) vaginal flora:

🌸Holder skeden sur (læs lykkelig😊) og regulerer pH-balancen

Lactobaciller hjælper med at holde det vaginale pH-niveau i balance, hvilket er vigtigt for at forhindre overvækst af skadelige mikroorganismer. Lactobaciller producerer mælkesyre ved at nedbryde sukkerarter i skeden. Mælkesyre sænker pH-værdien i skeden og gør miljøet surt. Denne sure pH (normalt under 4,5) er ugæstfri over for mange skadelige mikroorganismer, herunder nogle bakterier og svampe, der kan forårsage infektioner.

🌸Reducerer risikoen for infektioner

En sund vaginal flora er forbundet med en reduceret risiko for nogle seksuelt overførte infektioner. Det sure miljø skabt af lactobaciller fungerer som en naturlig barriere mod ubehagelige organismer ved at forhindre deres vækst og overlevelse. Dette reducerer risikoen for infektioner som bakteriel vaginose og svampeinfektioner.

🌸Beskytter slimhinderne i skeden

Vaginalfloraen er med til at beskytte skedens slimhinder og holde dem sunde. Lactobacillerne bidrager til at styrke slimhinderne i skeden og holde dem sunde. Dette mindsker også risikoen for irritation og betændelse.

SYMPTOMER PÅ UBALANCE I VAGINALFLORAEN

Vaginalfloraen kan variere fra person til person og kan også ændre sig over tid på grund af hormonelle ændringer, seksuel aktivitet, graviditet og brug af antibiotika eller hormonelle præventionsmetoder. Ubalance i vaginalfloraen kan nogle gange føre til uønskede symptomer som kløe, irritation, ildelugtende udflåd og infektioner som bakteriel vaginose eller svampeinfektioner. En ubalance i vaginalfloraen kan give anledning til forskellige symptomer og ubehag. Her er nogle almindelige symptomer, der kan opstå med sådan en ubalance:

Ildelugtende udflåd

En ubehagelig eller fiskeagtig lugt fra vaginalt udflåd kan være et tegn på ubalance. Det kan tyde på, at skadelige bakterier er steget og dominerer over de gode mælkesyrebakterier.

Læs om bakteriel vaginose og udflåd, der lugter dårligt her

Kløe og irritation

Kløe og irritation omkring skeden og de omkringliggende områder er almindelige symptomer på ubalance. Det kan være et resultat af irritation fra overvækst af visse typer bakterier eller svampe.

Læs om, hvordan du kan slippe af med vaginal svampeinfektion her

Øget mængde af udflåd

En øget mængde af vaginalt udflåd, især hvis det har en anden farve, tekstur eller lugt end normalt, kan være et tegn på ubalance.

Stikkende eller brændende fornemmelse

En brændende eller stikkende fornemmelse ved vandladning eller generelt omkring skeden kan opstå, hvis der er ubalance i vaginalfloraen.

Smerter under samleje

En ubalance i vaginalfloraen kan gøre slimhinderne mere følsomme, hvilket igen kan give smerter ved samleje.

Øget modtagelighed for infektioner

En forringet balance i vaginalfloraen kan gøre skeden mere modtagelig for infektioner, såsom svampeinfektioner eller bakteriel vaginose.

Ændringer i pH-balancen

En ubalance kan påvirke pH-balancen i skeden, hvilket igen kan føre til et mindre surt miljø end normalt. Dette kan skabe et gunstigt miljø for skadelige mikroorganismer til at vokse.

Vaginal tørhed

Tørre slimhinder kan føre til ubehag som kløe, brændende fornemmelse, smerter ved samleje og øget følsomhed over for irritation. Hemmeligheden bag VagiVital AktivGel til tørre slimhinder er, at den har en høj viskositet og en lav overfladespænding, hvilket betyder, at den klæber sig til skedeslimhinderne, hvor den afgiver fugt, genopretter pH-balancen og stimulerer væksten af ​​celler i overfladelaget af slimhinderne. For at en vaginal gel skal virke, skal den også have en ideel osmolalitet – altså den ultimative fugtgivende evne tilpasset det miljø, den opererer i. Den lave osmolalitet i AktivGel er tilpasset skedemiljøet og gør, at den krystalklare gel blot bliver, hvor den er placeret, og hvor den så afgiver vand til slimhinden over tid.

Du kan finde VagiVital AktivGel her!

Urinvejsinfektioner (UVI)

Reducerede lactobaciller og en højere pH-balance kan øge risikoen for urinvejsinfektioner.

Læs om urinvejsinfektion her

VAGINAL FLORA OG HORMONALE ÆNDRINGER

Hormonelle ændringer i kroppen påvirker østrogenniveauet, hvilket igen påvirker mængden og typen af ​​bakterier i vaginalfloraen, samt surhedsgraden i skeden.

Pubertet

I puberteten stiger østrogenniveauet. Det fører til, at lactobacillerne, de gode mælkesyrebakterier, begynder at trives i skeden. Denne stigning af lactobacillerne bidrager til at skabe et surt miljø i skeden gennem produktionen af ​​mælkesyre. Det sure miljø hjælper med at forhindre væksten af ​​skadelige mikroorganismer og fremmer derved vaginal sundhed.

Menstruationscyklus

Østrogenniveauet svinger i løbet af menstruationscyklussen. Før ægløsning øges østrogenproduktionen og bidrager til en øget mængde af lactobaciller og et surt miljø i skeden. I menstruationsperioden kan pH-balancen midlertidigt blive lidt højere, hvilket kan påvirke balancen i vaginalfloraen og gøre det lettere for visse skadelige mikroorganismer at vokse.

Graviditet

Under graviditeten stiger østrogenniveauet betydeligt. Dette kan føre til en øget mængde af lactobaciller og et stærkere surt miljø i skeden. Dette miljø hjælper med at beskytte både mor og foster mod potentielle infektioner.

Overgangsalderen

I overgangsalderen falder østrogenniveauet dramatisk. Dette kan påvirke vævet i skeden og reducere mængden af ​​lactobaciller. Det sure miljø bliver mindre stærkt, og det kan åbne op for væksten af ​​andre typer bakterier og mikroorganismer. Dette kan gøre skeden mere modtagelig for infektion og ubehag. Når østrogenproduktionen falder i overgangsalderen, kan der forekomme flere ændringer i den vaginale mikroflora og slimhinderne:

🌸Reduceret mængde af laktobaciller

Da østrogen er vigtigt for at stimulere væksten af ​​lactobaciller, kan deres antal falde, når østrogenproduktionen falder. Dette kan føre til et mindre surt miljø i skeden og øget risiko for ubalance i mikrofloraen.

🌸Tyndere skedeslimhinde

Reducerede østrogenniveauer kan påvirke tykkelsen og elasticiteten af ​​slimhinden. En tyndere slimhinde kan være mere modtagelig for skader og irritation.

🌸Øget tørhed

Nedsat østrogenproduktion kan føre til vaginal tørhed, hvilket kan gøre skeden mindre gæstfri over for de gode bakterier og øge risikoen for infektioner og gener.

Læs blog om forståelse og håndtering af tørre slimhinder her

🌸Højere pH-balance

Den reducerede mængde af lactobaciller kan resultere i en højere pH-balance i skeden, hvilket skaber et mere gunstigt miljø for vækst af skadelige mikroorganismer.

TIPS TIL AT FREMME EN SUND VAGINALFLORA

En sund vaginal flora er afgørende for velvære og intim sundhed. Her er nogle tips, der kan hjælpe med at opretholde en afbalanceret og sund vaginal flora:

Vælg sund rengøring

Undgå overdreven intimvask og vælg også det rigtige produkt til intimrengøring. En sæbe risikerer at udtørre skeden og kan forstyrre den naturlige balance i vaginalfloraen, mens en olie kan fjerne fedtopløselige urenheder. Vores patenterede intimvask VagiVital V Cleanser er designet til skånsomt at rense både oliebaserede og vandbaserede urenheder uden at forstyrre vaginalfloraen eller pH-balancen i skeden og er specielt fremstillet til at rense, fugte og genoprette pH-balancen i skeden. Den er baseret på VagiVitals klinisk dokumenterede og fugtgivende AktivGel formel og milde rapsolie. Naturligvis helt fri for sæbe, parfume og parabener og anbefalet af gynækologer.

VagiVital V Cleanser kan findes her

Undgå parfumerede produkter

Parfumerede produkter som tamponer, trusseindlæg eller sæber kan irritere og forstyrre balancen i skeden. Brug uparfumerede alternativer og prøv f.eks. stofbind som alternativ under menstruation.

Vælg det rigtige undertøj

Bomuldstrusser er et godt valg, fordi de tillader luftcirkulation og reducerer fugt, hvilket igen mindsker risikoen for ubalance. At vælge et materiale, der tillader luftcirkulation, reducerer fugtigheden og hjælper med at forhindre overvækst af skadelige bakterier og svamp.

Læs blog om svampeinfektion her

Skift vådt undertøj

Fugtigt undertøj kan fremme væksten af ​​skadelige mikroorganismer. Skift våde bikinitrusser og svedige trusser så hurtigt som muligt.

Tis efter samleje og brug kondom

Seksuelt overførte infektioner påvirker naturligvis vaginalfloraen, hvor kondomer altid er en god beskyttelse. Sæd kan faktisk også påvirke vaginalfloraen til en vis grad, da sædceller kan ændre pH-balancen i skeden og dermed påvirke den mikrobielle balance. Dette skyldes, at sæden er basisk (har en højere pH-værdi) sammenlignet med det sure miljø, som lactobaciller skaber i en sund vaginal flora. Den midlertidige ændring efter samleje kan derfor give visse skadelige mikroorganismer en kortvarig mulighed for at vokse i for store mængder, hvilket kan føre til en midlertidig ubalance i vaginalfloraen. Vandladning efter samleje kan derfor være en anbefaling, der mindsker risikoen for irritation og ubalance i vaginalfloraen.

Undgå overdreven brug af antibiotika

Antibiotika kan påvirke den normale bakteriebalance i kroppen, herunder vaginalfloraen. Brug kun antibiotika som anvist af din læge.

Vær forsigtig med intimbarbering

Barbering kan forårsage irritation af den følsomme hud i kønsområdet, hvilket kan føre til kløe, rødme og ubehag. Intimbarbering kan også forstyrre hudens naturlige beskyttende barriere og gøre huden mere modtagelig for infektion og irritation. Kønshår har også en vigtig funktion, da det skaber en luftspalte mellem trusser og huden, som gør det nemmere at opretholde et gunstigt miljø med en mere afbalanceret pH-balance med gode laktobaciller, der hjælper med at holde uvelkomne gæster (bakterier) væk.

Læs blog om intimbarbering her

FORSKNING & VAGINAL FLORA

Nylige fremskridt inden for teknologier som DNA-sekventering (læsning og forståelse af DNA-molekylets byggesten) og mikrobiom forskning (forskning i mikroorganismer og deres indvirkning på sundheden) har åbnet muligheder for at få en dybere forståelse af den mikrobielle verden i skeden. Gennem disse teknologier har forskere været i stand til at undersøge den vaginale mikroflora på et mere detaljeret niveau. I deres undersøgelser har de helliget sig til at identificere de nøjagtige mikroorganismer, der er til stede i et sundt vaginalt miljø. De har også forsøgt at forstå de forskellige funktioner, som disse mikroorganismer har, og hvordan de interagerer med kroppens eget væv.

Resultaterne af denne forskning har potentialet til at revolutionere vores forståelse af vaginal sundhed og hvordan vi håndterer det. Ved at kortlægge de specifikke bakterier og andre mikroorganismer, der findes i en sund vaginalflora, og ved at forstå, hvordan de interagerer med den omgivende værtsorganisme, kan vi få bedre indsigt i de komplekse processer, der påvirker skedens sundhed. Denne viden kan i fremtiden føre til nye måder at forebygge og behandle problemer forbundet med vaginal mikroflora på og dermed forbedre kvinders velvære og sundhed på en helt ny måde.

VIL DU VIDE MERE OM VAGINALFLORAEN?

Læs bogen "Vulva: facts, myths and life-changing insights" af Ina Schuppe Koistinen, lektor i lægevidenskab, som er en anerkendt svensk forsker, hvis arbejde har fokuseret på forskellige aspekter af vaginalfloraen og dens indvirkning på kvinders sundhed. Hendes forskning har belyst sammenhængen mellem vaginal florasammensætning og infektioner som bakteriel vaginose og urinvejsinfektioner. Ved at undersøge, hvordan forskellige faktorer, herunder hormonelle forandringer og seksuel aktivitet, påvirker balancen i vaginalfloraen, har Ina Schuppe Koistinen bidraget til en dybere forståelse af kompleksiteten af ​​mikrofloraen og dens indvirkning på sundhed og velvære.

Pas på dig selv og dine usynlige superhelte – din vaginalflora. De arbejder utrætteligt stille og roligt bag kulisserne for at holde din vagina stærk og sund

Af Fanny Falkman Grindal