At forstå og håndtere tørre slimhinder i underlivet

Tørre slimhinder, eller atrofi, som det også kaldes, er blevet en del af mit liv. Jeg har lært meget om, hvordan tørre slimhinder kan påvirke kvinders hverdag, relationer og velbefindende, men jeg har faktisk ingen personlige erfaringer. Og nu, hvor jeg nærmer mig overgangsalderen, er jeg blevet meget opmærksom på mine egne slimhinder. Ekstremt observant. Jeg studerer dem nøje og lægger mærke til hver eneste lille forandring. Jeg gør mig klar og forsøger at forberede mig på de Sahara-ørkenvinde, der kan blæse ind når som helst. Tørre slimhinder er noget, der synes at være en pest og en plage for de kvinder, der rammes, men der er håb 

Først og fremmest. Nej, IKKE ALLE kvinder lider af tørre slimhinder. Det er ikke en uundgåelig diagnose, som ingen kvinde kan undslippe. Det var i hvert fald det, jeg havde brug for at høre. Man anslår, at omkring 50% af alle kvinder oplever tørre slimhinder på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det er ofte forbundet med hormonelle forandringer i overgangsalderen. Årsagen til, at nogle kvinder ikke oplever tørre slimhinder i overgangsalderen, kan variere. Men der er flere faktorer, som kan være med til at reducere risikoen for eller afhjælpe symptomerne på tørre slimhinder. Som med alt andet er det selvfølgelig godt at være informeret. Hvis man har viden, kan man lettere træffe sine egne aktive valg, og dermed kan man også "eje" sin vagina - med eller uden tørre slimhinder.er

 

HVAD SKER DER MED SLIMHINDERNE, NÅR SKEDEN ER TØR?

Ved vaginal tørhed bliver slimhinderne i skeden tyndere, tørre og mindre elastiske end normalt. Under normale omstændigheder producerer slimhinderne i skeden en naturlig fugtighed og smørelse, som er med til at holde skeden sund og behagelig. Når slimhinderne bliver tørre, kan de miste deres naturlige fugtighed og smørelse, hvilket kan føre til flere ubehagelige symptomer og komplikationer.

 

HVORDAN FØLES VAGINAL TØRRHET?

Vaginal tørhed kan forårsage flere ubehagelige symptomer. Disse kan variere i intensitet og opleves forskelligt fra person til person. Almindelige symptomer på vaginal tørhed omfatter:

🌸 Tørhed

Den vigtigste indikation på vaginal tørhed er en følelse af tørhed i skeden. Det kan føles som om det mangler fugt og smøring.

 

🌸 Kløe og irritation

Tørre slimhinder kan give kløe og irritation i skeden og det omkringliggende område. Det kan være ubehageligt og irriterende.

 

🌸 Brændende fornemmelse

Nogle kvinder kan opleve en brændende eller stikkende fornemmelse i skeden, især under samleje eller vandladning.

 

🌸 Smerter eller ubehag under samleje

Tørhed i skeden kan gøre samleje smertefuldt og ubehageligt. Det kan opleves som friktion eller en brændende fornemmelse, som kan føre til ubehag og smerte.

 

🌸 Øget følsomhed over for skader

Når slimhinderne er tørre, bliver de mere følsomme og udsat for skader. Dette kan føre til små sår og revner i skeden. Disse kan være meget små og endda svære at opdage visuelt. Men de kan forårsage ubehag og smerte, især under eller efter samleje. Symptomerne kan variere fra milde til mere intense og kan omfatte brændende, brændende smerter eller ømhed i skeden.

 

🌸 Hyppige urinvejsinfektioner

Tørre slimhinder kan øge risikoen for urinvejsinfektioner, fordi den naturlige beskyttelse og pH-balance i skeden kan blive påvirket.

 

🌸 Øget sårbarhed over for infektioner

Tørre slimhinder kan gøre skeden mere modtagelig for infektioner, herunder svampeinfektioner og urinvejsinfektioner.

 

FAKTORER SOM PÅVIRKER RISIKOEN FOR TØRRE SLIMHINNER

Genetik

Gener spiller en rolle i kroppens produktion af hormoner, herunder østrogen, som er vigtigt for at opretholde sunde slimhinder i underlivet. Visse genetiske faktorer kan påvirke produktionen af ​​hormoner og dermed indirekte påvirke risikoen for tørre slimhinder og atrofi. Det er kendt, at der er genetiske variationer, der kan påvirke mængden og aktiviteten af ​​østrogenreceptorer i kroppen. Østrogenreceptorerne spiller en vigtig rolle i reguleringen af ​​slimhindernes sundhed og fugt. Hvis der er genetiske variationer, der påvirker østrogenreceptorernes funktion, kan det øge risikoen for at udvikle tørre slimhinder. Der er stadig brug for megen forskning for at forstå den nøjagtige genetiske forbindelse til tørre slimhinder og atrofi.

 

Hormonelle ændringer

Hormonelle ændringer, især nedsatte østrogenniveauer, kan være en af ​​hovedårsagerne til vaginal tørhed hos kvinder. Hormonet østrogen spiller en vigtig rolle i at opretholde sundheden og funktionen af ​​skedeslimhinden. Østrogen stimulerer produktionen af ​​naturligt skedesekret og hjælper med at opretholde fugt, elasticitet og surhed i skeden. I overgangsalderen falder østrogenproduktionen i kroppen, da æggestokkene gradvist holder op med at producere æg. Dette medfører ofte, at slimhinderne i skeden bliver tyndere, mindre elastiske og mere udsat for tørhed, kløe og irritation.

 

Rygning

Rygning kan selvfølgelig have negative effekter på helbredet, men også fugten i slimhinderne i skeden. Da rygning begrænser blodcirkulationen i kroppen, kan blodtilførslen til slimhinderne påvirke luftfugtigheden. Rygning kan også påvirke østrogenniveauet, hvilket kan føre til tørre slimhinder, men også kroppens naturlige slimproduktion, som naturligvis også påvirker fugten i slimhinderne i skeden. Rygning kan også virke irriterende og inflammatorisk på slimhinderne i kroppen, hvilket også kan påvirke slimhinderne i skeden.

 

Alkohol

Alkohol er et vanddrivende middel, hvilket betyder, at det kan øge urinproduktionen og dermed føre til dehydrering. Hvis kroppen bliver dehydreret, kan dette også påvirke produktionen af ​​naturlige kropsvæsker, herunder skedesekret, og dermed føre til nedsat fugt og tørre slimhinder. Alkohol kan også påvirke hormonbalancen i kroppen, herunder østrogenniveauet, som igen kan påvirke fugten i skedeslimhinderne.

 

Koffein

Koffein er også vanddrivende, hvilket betyder, at det potentielt kan bidrage til dehydrering. Hvis kroppen bliver dehydreret, påvirkes fugten i skedeslimhinden naturligvis. Da koffein også er centralstimulerende og øger stressniveauet hos nogle, kan det i sig selv påvirke fugten i slimhinderne, da langvarig stress indirekte påvirker hormonbalancen i kroppen. Alt hænger sammen

 

Drik tilstrækkeligt vand

Vand, vand, vand! Det siger sig selv, gør det ikke? Ved at drikke nok vand er du med til at opretholde fugtbalancen - også i skeden 😊 Vores bestseller, VagiVital AktivGel til tørre slimhinder, er vandbaseret. Hemmeligheden bag produktet er høj viskositet, lav osmolalitet, lav overfladespænding og lav pH. Disse egenskaber gør, at gelen klæber til skedeslimhinden og blot bliver, hvor den er placeret. Den lave osmolalitet, altså den ultimative fugtgivende evne, er også tilpasset skeden, hvor gelen afgiver fugt over tid.

Du kan finde VagiVital AktivGel til tørre slimhinder her.

 

Vidste du i øvrigt, at ordet atrofi på græsk betyder "ernæringsmangel"?

Så sørg for at give dine tørre slimhinder den næring, de har brug for

 

Stress

I dag ved de fleste af os, at stress kan have en negativ indflydelse på vores helbred, men de færreste er klar over, at det også kan påvirke slimhinderne i skeden. Vedvarende stress kan påvirke hormonbalancen i kroppen og dermed faktisk indirekte påvirke fugten i slimhinderne. Når vi oplever stress, kan kroppen frigive stresshormoner, der påvirker forskellige fysiologiske processer i kroppen, herunder hormonbalancen, hvor en reduktion af østrogenproduktionen kan bidrage til tørhed i skeden. Stress kan også påvirke blodcirkulationen ved at udløse kroppens "fight or flight"-respons, som det hedder på engelsk. Dette kan reducere blodtilførslen til slimhinderne, hvilket også påvirker fugten. Stress kan også påvirke kroppens evne til at producere naturlig smøring i skeden, så slimhinderne bliver tørrere.

 

Hygiejneprodukter

Nogle sæber og hygiejneprodukter kan indeholde irriterende ingredienser eller kemikalier, der kan forstyrre den naturlige balance i slimhinderne og føre til irritation. Dette kan føre til tørhed, kløe og ubehag i skeden. Skeden har en naturlig pH-balance, der hjælper med at beskytte mod infektioner og opretholde et sundt mikrobielt miljø. Hygiejneprodukter med høj pH-værdi, parfume eller stærke kemikalier kan forstyrre denne balance og påvirke slimhindernes fugt og sundhed. Sørg derfor for at vælge det rigtige produkt til din intimhygiejne

Vores patenterede VagiVital Moisturizing V Cleanser til intimvask er baseret på de samme fugtgivende og unikke egenskaber som VagiVital AktivGel, dog med tilsætning af lidt rapsolie.

🌸 På trods af at den er sæbefri, kan den rense både fedt- og vandopløselige urenheder.

🌸 Den fugter uden at forstyrre den sarte pH-balance i maven.

🌸 Selvfølgelig fri for parfume, sæbe og parabener

🌸 Anbefalet af gynækologer

 

VagiVital Moisturizing V Cleanser kan findes her!

 

Lægemidler

Nogle lægemidler kan påvirke fugten i skedeslimhinden og bidrage til tørre slimhinder. Her er nogle typer medicin, der kan have denne effekt:

🌸 Hormonelle præventionsmidler

Nogle former for hormonel prævention, for eksempel visse typer p-piller, kan reducere produktionen af ​​naturligt skedesekret og påvirke fugten i slimhinderne.

 

🌸 Antidepressiva

Nogle antidepressiva, især selektive serotoningenoptagshæmmere (SSRI'er), kan have bivirkninger, der påvirker fugten i slimhinderne og forårsager vaginal tørhed.

 

🌸 Antihistaminer

Antihistaminer brugt mod allergi kan også virke udtørrende på kroppen, herunder slimhinderne i skeden.

 

🌸 Blodtryksmedicin

Nogle lægemidler, der bruges til at behandle forhøjet blodtryk, såsom betablokkere og diuretika, kan påvirke fugtbalancen i kroppen, herunder slimhinderne i skeden.

 

🌸 Medicin til behandling af brystkræft

Kvinder i kræftbehandling, især strålebehandling eller hormonbehandling, kan opleve tørre slimhinder som følge af behandlingen. Medicin som aromatasehæmmere og tamoxifen kan påvirke slimhinderne og forårsage vaginal tørhed, fordi de reducerer produktionen af ​​østrogen, som kan forårsage vaginal tørhed.

 

Læs om Annika Cripps, kendt fra det første datingprogram for seniorer i Sverige. Hun har et blogindlæg med os om hendes personlige erfaring med brystkræft og tørre slimhinder.

Du kan læse den her

 

Graviditet og amning

Under graviditeten er østrogenniveauet højt, hvilket normalt fører til øget blodtilførsel til bækkenområdet og øget fugt i skedeslimhinden. Efter fødslen og under amning kan østrogenniveauet falde, hvilket medfører nedsat fugt og tørhed i skeden. Amning kan også påvirke den generelle væskebalance i kroppen og føre til tørrere slimhinder.

 

KVINDERS OPFATTELSE OG OPLEVELSE AF TØRRE SLIMHINDER I UNDERLIVET

Samtidig er det vigtigt at huske, at oplevelsen af ​​tørre slimhinder kan variere fra kvinde til kvinde og også i forskellige dele af kroppen, for eksempel i skede, mund, øjne og næse. Nogle kvinder kan have milde symptomer, som er nemme at håndtere med enkle foranstaltninger, mens andre kan have mere alvorlige og belastende symptomer, der påvirker deres livskvalitet. For mange kvinder kan tørre slimhinder føre til ubehagelige og smertefulde symptomer som kløe, svie, ømhed og besvær med at udføre visse aktiviteter, såsom samleje. Enhver kvindes oplevelse er unik

 

ANTALLET AF KVINDER, DER LIDER AF TØRRE SLIMHINDER

Det er svært at afgøre præcist, hvor mange kvinder der lider af tørre slimhinder, da mange ikke søger hjælp eller ikke taler åbent om deres symptomer. Det er her, vi alle kan gøre en stor forskel! Vi kan begynde at tale om tørre slimhinder og dele vores erfaringer. Forskning viser, at op mod 50% af alle kvinder oplever tørre slimhinder i løbet af deres liv. Det er vigtigt at erkende, at tørre slimhinder er en fælles udfordring for mange kvinder, og at de ikke er alene om at opleve dette. Halvdelen af ​​de kvinder du ser i bussen har sikkert tørre slimhinder 😊 og måske de fleste af dine venner? Et første skridt er, at kvinder begynder at tale med hinanden og dele erfaringer. For en kvinde der har tørre slimhinder er ikke alene men nogle gange kan det føles sådan.

 

FØLELSESMÆSSIG BEHANDLING AF TØRRE SLIMHINDER

Tørre slimhinder er ikke kun en fysisk forandring, men kan også have stor indflydelse på følelsesmæssigt velvære og selvværd. For mig personligt synes jeg, det er den største udfordring. Samtidig bliver jeg lidt irriteret på mig selv. Det er den samme kappe, er det ikke? Både tør og våd. Eller? Er mine våde slimhinder så forbundet med identitet, femininitet og selvværd, at jeg mister noget af dette, hvis jeg får tørre slimhinder i overgangsalderen? Bare selve ordet "tør" føles lidt ubehageligt. For eksempel er en "tør" person ikke særlig sjov? Jeg tænker stadig at det igen handler om vores tilgang og der er nok meget jeg selv skal overveje

 

🌸 Accept og forståelse

Det første skridt i håndteringen af ​​tørre slimhinder er faktisk at acceptere, at forandringer i kroppen er naturlige, og at mange kvinder går igennem det samme. Læs mere om overgangsalderen og dens symptomer, herunder vaginal tørhed, for at få en dybere forståelse af, hvad der sker i kroppen.

 

🌸 Åben kommunikation

Det er vigtigt at være åben og tale om dine følelser og oplevelser med din partner, venner eller din gynækolog. Ved at dele dine erfaringer kan du få støtte, forståelse og praktiske råd til, hvordan du håndterer vaginal tørhed. Tag det første skridt og begynd at tale om vaginal tørhed med dine venner. Måske kan du gøre en stor forskel for en anden kvinde med din egen erfaring?

 

🌸 Selvpleje

Hvis du ikke har gjort det før, er det nu! Begynd at prioritere velvære ved at afsætte tid til selvpleje. Det handler om at fokusere på det, der giver dig glæde og fornøjelse. Hvad får dig til at føle dig godt. Det kan være alt fra at begynde at træne mindfulness og meditation til at tage en akvareltime eller endda lære at danse salsa. Pas på dine venner, der får dig til at føle dig godt tilpas, og brug mindre tid sammen med dem, der stjæler din energi. Prøv noget nyt! Start noget, du længe har drømt om at gøre. Pas på dig selv med samme engagement, som du passer på dine omgivelser! Tørre slimhinder behøver ikke at være en hindring for glæde og fornøjelse. Måske er det fokus på fornøjelse og glæde, der gør forskellen?

 

Har du brug for inspiration?

Læs om Monica Sundberg, kendt fra det første datingprogram for seniorer i Sverige, fantastisk inspirerende blogindlæg om glæde og lyst over 60+ her

 

Sammen kan vi øge bevidstheden om tørre slimhinder ved at åbne op for åben kommunikation og dele erfaringer. Ved at blive informeret og træffe aktive valg kan kvinder også tage større ejerskab over deres kroppe og skeder. Lad os også bryde stilheden, dele erfaringer og give hinanden håb og støtte. Du har en fantastisk skede - både med og uden tørre slimhinder

 

Stay Pussytive & fortsæt med at nyde sommeren, mens vi har den!

 

Af: Fanny Falkman Grindal