TV-deltager Monica om sex, sexlyst og nydelse på 60+

Monica Sundberg er en passioneret kvinde, der har evnen til at skabe en intim atmosfære af sensualitet. Og gennem hendes åbenhed er hun blevet en inspirationskilde for mange kvinder. Med sit varme smil tog hun det svenske folk med storm gennem sin deltagelse i det første dating-tv-program i Sverige for seniorer. I dette interview fortæller Monica åbent om, hvordan du gennem hele livet kan berige dit sexliv og udforske begærets verden, hvor nydelse er en vigtig del af velvære.

 

HVAD BETYDER SEXLYST FOR DIG?

SexLyst for mig er meget vigtigt, fordi det er  sexlyst til livet! Man kan også have  sexlyst til mange andre ting som motion, mad og rejser, men det stærkeste lysten er det seksuelle. Det er det stærkeste drive, vi har!

 

HAR DIN SEXLYST ALTID VÆRET SÅ STÆRKT?

Ja, min sexlyst har faktisk eksisteret siden jeg var ung. Lyst er for mig også nysgerrighed på livet, som jeg altid har haft, og så er begæret også kommet med sidenhen. I småbørnsårene var man selvfølgelig meget træt, men jeg havde stadig et spændende liv og har altid nydt at møde nye mennesker. Jeg var jo stewardesse og kom på den måde til at rejse meget og fik også en masse glæde gennem mit sjove job. Den seksuelle  sexlyst skulle afprøves for at komme dertil. Men altså, ja,  sexlysten har altid været der. Ulempen i disse år var, at jeg mistede en smule kontakt med min egen krop, når man var træt og slidt og arbejdede om natten. Jeg spiste ikke altid så sundt og tog lidt på i vægt og havde det ikke så godt i kroppen dengang. Men min tilgang til begær i dag er omtrent den samme, som da jeg var 25.

 

HVORDAN ER DIT FORHOLD TIL DIN KROP DEN DAG I DAG?

Det er egentlig ikke den store forskel, men det vigtige er, at du har det godt, og det har jeg. Det er også så vigtigt, at kroppen får nogle endorfiner. Det synes jeg er meget vigtigt!

 

HVORDAN FÅR MAN ENDORFINER?

Det kan du få gennem træning eller ved at møde dejlige venner, der giver en masse positiv energi og hvis du møder en mand, du føler dig tiltrukket af, så er det bare WOW! Det er netop denne spænding, jeg godt kan lide. Og for at gøre en masse ud af dig selv! Jeg har altid sagt, at jeg elsker at lave meget ud. Det er så forbandet vidunderligt. Og at danse! Det synes jeg er helt fantastisk. Alt det giver masser af endorfiner, der får dig til at føle dig godt tilpas.

 

HAR DINE PASSIONER ÆNDRET SIG IGENNEM ÅRENE?

Nej, egentlig ikke så meget. Jeg er også blevet ret befriet som ung. Jeg mødte en fyr, da jeg var 16, og han var to år yngre end mig (griner), og vi hang ud i fem år, men vi var meget unge... så vi vidste ikke noget om sex eller vores kroppe. Men vi var stadig ret kloge, fordi vi fandt en bog om sexstillinger (griner), og det var en tyk bog med tegneseriestillinger, og jeg kan huske, at hans mor skulle indløse bogen. Den løb vi ret flittigt igennem, indtil vi var svedige, fordi vi begge var lige nysgerrige, og vi var ikke det mindste generte over for hinanden. Jeg synes, jeg har fået en god start på livet på grund af det. Dette har faktisk har fulgt mig gennem hele mit liv, og det har gjort mig fri og i stand til at elske min krop. At have en positiv første seksuel oplevelse tror jeg har formet mig. Gennem hele mit liv har mine seksuelle oplevelser været positive. Jeg har aldrig været udsat for noget, jeg ikke havde sexlyst til, og det er måske usædvanligt. Jeg tror, ​​at jeg også har valgt de rigtige mænd og måske endda haft lidt held selvfølgelig. Min sexlyst har ikke ændret sig, men jeg har haft det hele mit liv.

 

 

HVORDAN HOLDER DU SEXLYSTEN I LIVE?

I et forhold skal man faktisk arbejde på det! For at komme tæt på, er det vigtigt, at I laver ting sammen og at I overrasker hinanden, og hvis I mangler tid, så kan I lige så godt booke en dag i ugen eller når det er muligt. Nogle skal måske se porno, og du kan også prøve sexlegetøj eller se romantiske film. At forsøge at holde sex sexlysten i live er virkelig vigtigt. Er man single, skal man tage ansvar for at have det godt på forskellige måder. Du kan gå ud og danse og flirte og litt oralsex (griner). Man skal hjælpe sig selv med at holde sex sexlysten i gang og det må man ikke miste, for så slipper man af med det på en eller anden måde og så forsvinder  sexlysten mere og mere og det kan være svært at få det tilbage. Derfor synes jeg, du skal holde dit sexliv i gang med dig selv. Prøv en dildo og sexlegetøj. Vær ikke bange for at fortælle din partner, hvordan du vil have det. Jo mindre sex du har, jo mindre ønsker du faktisk. Man kan næsten vænne sig til sex.

 

HVOR OFTE SKAL DU HAVE SEX I ET FORHOLD?

Hvor ofte du har sex, og hvilket behov du har, er forskelligt. Nogle mennesker tænker en gang om ugen, men jeg har haft mænd, der ønsker sex 2-3 gange om ugen, men det ville være for meget for mig (griner). Jeg kan tænke 1-2 gange om ugen, men det kommer lidt an på forskellige ting. Men det kan ikke være en gang om måneden. Det er for sjældent for mig. At sove nøgne sammen giver også meget. Det behøver ikke kun at være sex. Man skal også kunne have intimitet og ligge nøgne sammen uden altid at have sex.

 

HAR DU NOGENSINDE MISTET DIN SEX SEXLYST?

Nej, det tror jeg faktisk ikke. Hvis jeg ikke har haft en partner, så har jeg sørget for at gøre det selv og har dermed holdt sex sexlysten i live. Jeg har også været heldig, eller hvad skal jeg sige, for jeg har altid været ret kurtiseret. Det holder sex sexlysten i live og giver også masser af endorfiner i kroppen, hvilket er meget behageligt og holder dig også ung (griner).

 

HVORDAN FANDT DU TILBAGE TIL  SEXLYSTEN EFTER DIN SKILSMISSE?

Jeg var 63 år, da jeg blev skilt, og lige efter separationen tænkte jeg, at nu skal jeg finde på noget sjovt. Så tog jeg med en ven til Cuba og dansede salsa og var der i 5 uger og det tændte ilden i mig; her er mit nye liv! Der var salsaskole om dagen, så var der stranden og så var der salsaklub igen om aftenen. Vi delte en flaske rom og mousserende vand i taxaen til salsaklubben og så dansede vi. Vi var helt vilde, og det var så sjovt! På det tidspunkt var jeg over 60 år, og min ven var kun lidt over 20 år og havde en mor, der var født i Cuba. I Cuba betyder alder ingenting. Ingen spørger ind til ens alder, fordi der er det numsen, der tæller. Vi var ude som to venner, og vi var begge to lidt sindssyge (griner). Det kunne jeg skrive en bog om. Da jeg kom hjem, flyttede jeg direkte ind i min nye enkelt lejlighed i Uppsala. Jeg kendte ingen i Uppsala, men jeg startede på en salsaskole, og der var en salsa klub og sjove fester. Alder betyder ikke rigtig noget! Salsa er fantastisk. Det er sensuelt, når man vrikker med hofterne, og så er musikken romantisk (griner). Jeg elsker at danse. I Stockholm går jeg til dans i klubben Soul Train.

 

HVAD SKAL MAN GØRE, HVIS SEX SEXLYSTEN FORSVINDER?

Det kan være sådan, at du gerne vil have sex, men din krop føler det ikke, hvis du f.eks. har tørre slimhinder. Så er der VagiVital AktivGel, som er helt fantastisk til tørre og skrøbelige slimhinder. For hvis du har tørre slimhinder, mister du også glæden. Jeg bruger gelen jævnligt og har lavet et helt forløb og nu bruger jeg den en gang om ugen, hvilket er nok for mig. Man skal vedligeholde kønsorganerne, så det ikke gør ondt og så bliver sexen også så meget bedre.

Du kan finde VagiVital AktivGel til tørre slimhinder her

Hvis du har svært ved at få orgasme, da det nogle gange tager lidt længere tid, når du bliver ældre, er det vigtigt, at du har fantasier. Det tror jeg altid hjælper meget. Måske kan man ikke altid få en orgasme uden denne fantasi, før man kommer. Jeg synes også det er skønt og meget af  sexlysten sidder også i hjernen. Jeg tror, ​​at hvis du har svært ved at opnå orgasme, skal du fortælle din partner, hvordan du vil have det. Man skal måske også hjælpe sig selv under sex, men det tror jeg kan opleves som skammeligt for mange kvinder, der føler, at det er manden, der skal sørge for, at de får orgasme. Fra mandens side tror jeg, at nogle kan mene, at de ikke er i stand til at give hende en orgasme, uden at hun skal hjælpe sig selv, og så vil det være ubehageligt for ham. Det er på en eller anden måde så følsomt. Du skal tale om, hvor svært det nogle gange kan være for kvinder at få orgasme, og så skal du vise, hvordan du kan gøre det, og hvad du nyder. Alle kvinder er jo forskellige og bliver tilfredse på forskellige måder, og det kan være svært for manden at vide præcis, hvordan hans kvinde får orgasmer. Det er et samspil hele tiden. Man skal turde tale om det og også vise, hvordan man vil have det. Tag hans hånd, vis ham hvordan man gør det og kommuniker en masse, men det er ikke altid så nemt. Ældre mænd kan nogle gange have lidt sværere ved det. Du kan også selv blive meget genert, fordi du mærker, at manden er akavet. Så bliver du selv hæmmet. Det er svært at få samspillet til at være rigtigt. Men læg mærke til, hvis manden elsker at have sex og også elsker kvindens krop – så bliver alt meget nemmere. Hvis du har haft et langt forhold, kan du miste lidt af  sexlysten til sex, og så kan du også føle skyld over, at du ikke vil. Manden vil måske oftere. Kvinden tager det praktiske og alt hvad der skal til. Der kan man godt blive træt og så er det vigtigt også at tale om det. At du har en forstående mand, som ikke bliver sur eller ked af det.

 

 

HAR STRESS PÅVIRKET DIN SEX SEXLYST?

Jeg følte stress i min barndom, da vi begge fløj. Min eksmand som var pilot og mig som var stewardesse. Det var meget svært at få alt til at hænge sammen med livet og børnene. Nogle gange arbejdede vi om natten på et fly, og når man kom hjem, var det ikke altid muligt at sove, for så havde man børnene. Men vi pløjede igennem det på en eller anden måde. Hvis du er positiv, virker det stadig. Få det bedste ud af situationen. Du skal ikke kun se det negative. Vi havde stadig jobs, som vi nød, og børn, som vi elskede, og det virkede faktisk. Det var ikke det, der fik os til at skilles. Vi havde også begge en sans for humor. Jeg synes, humor er meget vigtig i et forhold. At du kan grine i stressen.

 

HVAD SYNES DU OM SKAM I FORBINDELSE MED SEX?

Kvindelig seksualitet skammes ofte, og kvinder kan selv føle skam over deres køn eller deres sexlyst. Et køn lugter på en bestemt måde, og nogle mænd bliver faktisk også tændte af det (griner). Jeg synes, det skal påpeges. Det skal du ikke føle skam over. Så længe du holder dig ren og frisk. Så behøver du ikke føle skam. Og man skal heller ikke føle skam over, hvordan man ser ud, da alle køn faktisk ser forskellige ud. Jeg tror, ​​vi skal smide det ud af vinduet. Jeg har forstået, at mange unge kvinder har meget skam over deres krop og seksualitet, da mange unge kvinder har kontaktet mig og spurgt, hvordan jeg kunne blive så befriet, når jeg for eksempel holdte nakken dybt ind i et vandfald på tv. At jeg tør vise min krop. Jeg tror og håber, at jeg faktisk har ændret tankegangen hos mange unge kvinder og inspireret dem. Det, som jeg er allermest glad for efter denne serie, er, at jeg har inspireret så mange til at være fri i deres krop. Elsk din krop, som den ser ud, og elsk også dig selv!

 

TALER DU MED DINE VENNER OM  SEXLYST & SEX?

Jeg har veninder, som jeg taler meget med om sex og forhold. Vi synes, det er et rigtig interessant emne, og jeg har et par stykker, som jeg kan gøre det med. Når alt kommer til alt, får jeg ofte andre til at være meget åbne og tale om sex, fordi jeg er så åbenmundet. Jeg synes, det er et fantastisk spændende emne. Det er givende og interessant, og man lærer også af hinanden. Det er sjovt at diskutere sex. Det er en del af livet.

 

Af: Fanny Falkman Grindal

STAY PUSSYTIVE

 

VAGIVITAL

Diagnoser - Behandler - Forebygger