Hvordan man slipper af med en svampeinfektion i kønsorganerne
Er dine slimhinder tørre som en ørken med en rødme, der klør og svier? Måske har du også et hytteostlignende, hvidligt udflåd?
Ja, så har du sandsynligvis en svampeinfektion!
HVOR ALMINDELIGE ER SVAMPEINFEKTIONER I KØNSORGANERNE?
Du er ikke alene! Ca. 75% af alle kvinder lider af en svampeinfektion i underlivet på et tidspunkt i deres liv, og alle, der nogensinde har været ramt, ved, at det kan være ekstremt stressende! Heldigvis behandles de fleste svampeinfektioner let med lokal eller oral svampedræbende medicin. Herefter forsvinder problemerne som regel, men hos nogle, typisk i aldersgruppen 25-34 år, har de en højere risiko for tilbagevendende svampeinfektioner.
TILBAGEVENDENDE SVAMPEINFEKTIONER
Så hvad tæller som en tilbagevendende svampeinfektion? Ja, man plejer at sige, at man skal have mindst 3-4 svampeinfektioner om året for at blive defineret som recidiverende vulvovaginal candidiasis (RVVC), dvs. tilbagevendende kroniske svampeinfektioner, som rammer ca. 6-9% af kvinder i den fødedygtige alder.
Dette kan være meget vanskeligt og kræver ofte regelmæssig kontakt med sundhedssystemet, da RVVC kan være vanskelig at behandle.
SMERTER UNDER SAMLEJE
En underbehandlet svampeinfektion kan føre til smerter under samleje. Mange kvinder med smerter i underlivet, kendt som vulvære smerter (vestibulodyni), fortæller også, at de tidligere har haft gentagne svampeinfektioner. Vulvære smerter kan også gøre det svært at bruge tamponer, bære stramt tøj og cykle.
ÅRSAG TIL KRONISK SVAMPEINFEKTION
Der er flere faktorer, der kan bidrage til, at en kvinde lider af kronisk svampeinfektion (RVVC), og det kan også være en kombination af flere forskellige risikofaktorer. Nogle af de mest almindelige er:
- En igangværende eller nyligt afsluttet antibiotikabehandling
- Diabetes
- Graviditet
- Kemoterapi
- Hormonelle faktorer
- Ved kronisk svampeinfektion (RVVC) er det også almindeligt at have en anden vaginal tilstand som f.eks. bakteriel vaginose eller vulva-smerter (vulvodyni).
HVORDAN MAN BEHANDLER SVAMPEINFEKTIONER I KØNSORGANERNE
Nogle svampeinfektioner i kønsorganerne kan ofte let behandles med håndkøbsmedicin eller en enkelt dosis svampedræbende medicin, som ordineres af en læge. På den anden side kan det at leve med tilbagevendende vaginale svampeinfektioner påvirke både livskvalitet og relationer, men der er lys for enden af tunnelen!
Det første skridt i tilfælde af tilbagevendende svampeinfektioner er at søge hjælp hos en gynækolog/ungdomsklinik og foretage en svampekultur for at finde den rigtige behandling. Når man laver en dyrkning, er det også vigtigt, at man har vedvarende problemer, og at man ikke må have brugt svampedræbende medicin de sidste 2-3 uger.
Desværre findes der stadig ikke nogen 100% virkende behandling af kronisk svampeinfektion, men langtidsbehandling med receptpligtige svampemidler i kombination med blødgørende og fugtighedsgivende behandlinger er i mange tilfælde en succes.
RENGØRES UDEN SÆBE
Ved at rengøre intimområdet med sæbe risikerer man at udtørre de følsomme slimhinder og forstyrre pH-balancen, hvilket også kan forværre svampeinfektionen.
Vores patenterede venlige og plejende VagiVital V Cleanser er en intimrens, som er både anderledes og unik på markedet!
Dette produkt har de samme fugtgivende og unikke egenskaber som VagiVital AktivGel, men med en smule rapsolie tilsat. En sæbe risikerer at udtørre skeden. En olie kan kun fjerne fedtopløselige urenheder. Det er her, VagiVital V Cleanser kommer ind i billedet! Selv om den er sæbefri, kan den rense både fedt- og vandopløselige urenheder og samtidig fugte uden at forstyrre den sarte pH-balance i skeden. Dette reducerer kløe, behandler tørhed og forhindrer revner, der forværrer svampeinfektionen.
VagiVital V Cleanser kan findes her
EN GLAD VAGINA ER EN FUGTIG VAGINA ❤
Tørre slimhinder giver nogle gange de samme symptomer som en svampeinfektion med svie, kløe og irritation, og der kan opstå små revner, som også gør det lettere for svampen at slå sig fast. Skedeslimhinden har brug for fugt for at føle sig godt tilpas, og tørre slimhinder påvirker ofte bakteriefloraen, hvilket øger risikoen for en svampeinfektion. En glad vagina er en fugtig vagina ❤
VagiVital AktivGel er en hormonfri aktiv gel, der fugter de tørreste slimhinder, mindsker kløe og forhindrer revner, hvilket igen mindsker risikoen for svampeinfektioner.
Du kan finde VagiVital AktivGel her
FORSKNINGENS FREMTID
Der er behov for at udvikle nye behandlinger for svampeinfektioner, og der er undersøgelser i gang for at finde nye, effektive behandlinger. Der findes også undersøgelser, der prøver at finde en ny vaccine til at reducere tilbagefald hos kvinder med kroniske tilbagevendende svampeinfektioner. Vaginal eller oral indgift af lactobaciller er også blevet afprøvet som forebyggende behandling af bækkenbetændelse, men indtil videre er der ikke videnskabeligt belæg for probiotisk behandling - der findes ikke tilstrækkeligt gode undersøgelser til at vurdere dette.
I dag behandles svampeinfektioner ofte med såkaldt svampedræbende medicin. Da svampeinfektionen ofte vender tilbage, behandles kvinder ofte gentagne gange, hvilket har ført til, at svampen udvikler resistens over for stofferne. Der vil derfor være behov for et lægemiddel, der både kan forhindre gentagelse og samtidig ikke indeholder et svampemiddel.
DET ER VIGTIGT AT FÅ STILLET EN DIAGNOSE
Nogle gange kan det også være svært at skelne mellem en svampeinfektion og bakteriel vaginose, da symptomerne ofte kan være ens. Læs mere om bakteriel vaginose her
Da mange kvinder ikke kender til bakteriel vaginose, behandler de ofte sig selv for en svampeinfektion (da symptomerne ligner hinanden), hvilket gør, at symptomerne fortsætter. I 10-15% af tilfældene forekommer bakteriel vaginose og candidiasis (svampeinfektion) også på samme tid, hvilket kræver to forskellige behandlinger.
VagiVital VS for vaginale infektioner er en selvtest, som du nemt kan lave derhjemme. På 30 sekunder og med 92% nøjagtighed ved du, om du har en vaginal infektion.
Du kan finde VagiVital VS mod vaginale infektioner her
VAGIVITAL
Diagnosticerer - behandler - forebygger