Hvad er vestibulitis?

Vestibulit er en langvarig tilstand, der forårsager smerter omkring den vaginale åbning, når vagina penetreres eller noget skubber mod åbningen.

Smerten er forårsaget af yderst sensitive nervefibre, som reagerer stærkere på eksterne spændinger. Nogle oplever kun smerter i forbindelse med samleje, mens andre oplever intense smerter fra let berøring.

Vestibulitt er fortsatt en relativt ukjent diagnose, både blant kvinner generelt og blant forskere. Den har blitt mer anerkjent de siste årene i forbindelse med andre kvinnesykdommer som endometriose.

Hvordan opdages vestibulit?

De mest fremtrædende symptomer på vestibulit er smerte i underlivet. Smerten kan beskrives som en brændende fornemmelse, som forårsages af selv den mindste berøring. I værste fald kan smerten vare i flere dage, efter at den er udløst. Et almindeligt symptom er rødme omkring vaginaåbningen. På grund af det fysiske ubehag, som vestibulit kan forårsage, er det ikke unormalt at opleve ængstelse og føle sig nedtrykt. Din selvtillid kan påvirkes, og det er almindeligt at bebrejde sig selv for vestibulit, fordi det påvirker sexlivet.

Hvis du lider af vestibulit, vil du højst sandsynligt opleve flere af følgende symptomer:

 • En brændende, intens smerte i vaginaåbningen under samleje, hvor smerten kan udløses af selv den mindste berøring.
 • I værste fald kan smerten vare i flere dage.
 • Du oplever smerter fra indsætning af en tampon eller en finger i vagina.
 • Du oplever smerter under aktiviteter såsom ridning, cykling eller lignende.
 • Rødme omkring vaginaåbningen.

Årsager til vestibulit

På nuværende tidspunkt vides det ikke, hvorfor nogle kvinder rammes af vestibulit. Men der er bestemte kendte faktorer, som kan forårsage vaginal tørhed, og dermed også yderst sensitive nervefibre:

 • Vaginalt samleje ved utilstrækkelig fugt i vagina.
 • Seksuelt misbrug
 • Vaginal infections
 • Forskellige typer af prævention, som indeholder hormoner (nogle typer af p-piller indeholder corpus luteum hormon, som kan medvirke til vaginal tørhed).

Mange ukendte tilfælde

Antallet af kvinder, som er diagnosticeret med vestibulit er steget inden for de sidste år, og det antages, at antallet af ukendte tilfælde er ganske stort. Årsagen til stigningen kan forklares med, at flere søger behandling eller bliver diagnosticeret. I Sverige vides det ikke nøjagtigt, hvor mange kvinder der lider af vestibulit, idet kriterierne for diagnosen er forskellige fra region til region.

Mellem 2001 og 2016 var antallet af piger/kvinder, som blev behandlet for vestibulit i Sverige, tæt på 9000 i henhold til et studie udført af Socialstyrelsen i Sverige i 2018. Omkring 54.000 kvinder blev behandlet i alt, hvis andre relevante diagnoser såsom vaginisme og smerter under samleje medtages.

Læs mere om studiet her (på svensk)

Søg behandling hvis du har mistanke om at du har vestibulit.

Du bør altid konsultere en læge, hvis du oplever vaginale smerter. Det kræver gynækologisk undersøgelse for at kun diagnosticere vestibulit. Ligeledes bliver du bedt om at beskrive symptomer, hvad som udløser smerterne, og hvordan det føles. Jo hurtigere du modtager behandling, jo større er chancen for at alt bliver normalt igen.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicin, som kan kurere vestibulit, men smerterne kan lindres med en kombination af forskellige behandlingstyper. Nedenfor har vi samlet nogle tips til, hvad du selv kan gøre for at lindre ubehaget:

 • Undgå at vaske intimområdet med sæbe.
 • Tilføj ekstra fugt.
 • Brug bind i stedet for tamponer.
 • Undgå penetration under seksuel samvær, når du oplever smerter.
 • Brug glidecreme under samleje.
 • Undgå når muligt stressede situationer, idet det kan forøge smerterne og bevirker spænding i musklerne.
 • Udfør knibeøvelser.
 • Prøv forskellige afslappende øvelser; yoga og mindfulness kan i henhold til studier have en positiv virkning.

Hvad sker der i forbindelse med en undersøgelse af vestibulit? 

Lægen undersøger området omkring vaginaåbningen for rødme. Lægen forsøger også at komme frem til, hvor smerten stammer fra ved forsigtigt at trykke på forskellige dele af membranen med en vatpind. Fortæl lægen det, hvis det giver smerter, så lægen kan stoppe undersøgelsen. Lægen indsamle sekretion fra vagina, som vil blive undersøgt i et mikroskop. Normalt testes der også for svampeinfektion og bakterier.

Læs mere om, hvordan VagiVital kan hjælpe dig