Bakteriel vaginose - udflåd, der lugter dårligt

Hvordan man slipper af med ildelugtende udledning

Har du tyndt, grågult, hvidt eller grønligt udflåd, der ofte er skummende og lugter dårligt? Dette er de mest almindelige symptomer på bakteriel vaginose, hvilket er en almindelig vaginal infektion, der skyldes en ubalance i bakteriefloraen.

 

HVOR ALMINDELIGT ER BAKTERIEL VAGINOSE i KØNSORGANERNE?

Bakteriel vaginose eller "vaginitis", som den også kaldes, rammer ca. 30 % af alle kvinder og er en almindelig forekommende vaginal infektion, som kan være en trøst for de berørte. Tilstanden er ikke klassificeret som en seksuelt overført sygdom, men er mere almindelig hos kvinder, der er seksuelt aktive, men man ved faktisk ikke, hvorfor nogle kvinder rammes oftere end andre.

 

NORMAL UDLADNING GIVER BESKYTTELSE

At have udflåd er ikke ensbetydende med, at der er noget galt - faktisk tværtimod! Det er helt normalt at have udflåd, der lugter lidt surt - ligesom sur mælk. I en kvindes frugtbare periode ændrer udflådets art og konsistens sig også afhængigt af, hvor du befinder dig i din menstruationscyklus, og det bliver f.eks. mere under ægløsning. Udflåd sikrer også, at skeden har en høj surhedsgrad, hvilket beskytter mod infektioner og holder slimhinderne fugtige. En glad vulva har en hel hær af gode bakterier, der er med til at holde skeden fugtig, sund og med en sur pH-værdi, hvilket mindsker risikoen for bakterier, infektioner og eksem.

 

SYMPTOMER PÅ BAKTERIEL VAGINOSE

De mest almindelige symptomer på bakteriel vaginose er et ildelugtende udflåd, der ofte beskrives som fisk. Nogle gange kan lugten være så stærk, at den kan dufte gennem tøj, men den kan også variere i styrke og blive stærkere efter menstruation eller samleje uden kondom. Omkring halvdelen af alle ramte har faktisk ingen symptomer overhovedet, og symptomerne kan komme og gå. Nogle gange er der også kløe og svie ved vandladning, hvilket betyder, at tilstanden kan forveksles med en svampeinfektion i skeden.

 

Læs mere om svampeinfektion her

 

ÅRSAG TIL BAKTERIEL VAGINOSE

Når du har bakteriel vaginose, har du færre gode mælkesyrebakterier i din vagina, som har til opgave at bekæmpe infektioner. Dette giver uønskede bakterier mulighed for at trives og begynde at vokse i antal. Der opstår en bakteriel ubalance, og det er derfor, at dit udflåd begynder at lugte dårligt.

Årsagen til bakteriel vaginose er ikke altid klar, men slimhinden i skeden påvirkes af f.eks. menstruation og samleje.

 

FORSKEL MELLEM BAKTERIEL VAGINOSE OG SVAMPEINFEKTION

Bakteriel vaginose og svampeinfektioner er to almindelige problemer i skeden med symptomer, der ofte ligner hinanden, men behandles forskelligt. Bakteriel vaginose opstår, når der er en ubalance i den vaginale bakterieflora, og behandles ofte med receptpligtig antibiotika, mens svampeinfektioner skyldes vækst af svampe i skeden og kan behandles med håndkøbsprodukter, der fjerner svampe fra skeden.

 

VIGTIGHEDEN AF AT BEHANDLE BAKTERIEL VAGINOSE

Vaginas beskyttelse mod infektioner er svækket, når man lider af bakteriel vaginose, så man bør behandle infektionen så hurtigt som muligt for at undgå yderligere komplikationer. Bakteriel vaginose er sjældent farlig, men hvis du er gravid, kan den føre til en øget risiko for graviditetskomplikationer og endometritis (betændelse i livmoderen) efter fødslen. Det er også vigtigt ikke at have en bakterieinfektion, hvis du skal have foretaget en gynækologisk procedure som f.eks. en abort eller indsættelse af en spiral, da der er risiko for stigende infektion. Da symptomerne på en svampeinfektion og bakteriel vaginose ofte ligner hinanden, er det også almindeligt, at kvinder med bakteriel vaginose tror, at det er en svampeinfektion, og behandler sig selv forkert, hvilket medfører, at problemerne fortsætter. Bakteriel vaginose og svampeinfektion kan også forekomme på samme tid, hvilket kræver to forskellige behandlinger.

 

DIAGNOSE AF BAKTERIEL VAGINOSE

For at diagnosticere bakteriel vaginose på en ungdomsklinik eller hos en gynækolog skal tre ud af fire kriterier være opfyldt:

  • En snustest - det vil sige, at man tager en prøve af skedesekret og tilsætter en dråbe kaliumhydroxid, som hæver pH-værdien og, i tilfælde af bakteriel vaginose, fremkalder den typiske fiskelugt.
  • Undersøgelse af udledning i mikroskop
  • En pH-test af udflåd (hvis pH er over 4,5, kan det tyde på bakteriel vaginose)
  • Til undersøgelse af bundfaldets farve og konsistens

 

VAGIVITAL VS FOR VAGINALE INFEKTIONER SVAR INDEN FOR 30 SEK.

Mange ungdomsklinikker mangler mikroskoper, og det kan også være svært at få en tid hos en gynækolog. VagiVital VS for vaginale infektioner er en selvtest, som du nemt kan gøre i dit eget hjem, og svaret kommer straks inden for tredive sekunder. Produktet er unikt i sin art, patenteret og undersøgt af specialister i gynækologi og har en nøjagtighed på mere end 92 %.

 

VagiVital VS mod vaginale infektioner kan findes her

 

 

FOREBYGGE BAKTERIEL VAGINOSE

Man ved stadig ikke helt, hvorfor nogle kvinder lider af bakteriel vaginose, men det anbefales normalt ikke at vaske sig med sæbe i skeden og at bruge kondom under samleje. Ved rengøring af intimområdet med sæbe, risikerer man også at udtørre de følsomme slimhinder og forstyrre pH-balancen. VagiVital V Cleanser er en intimvask, der er anderledes og unik på markedet! Dette produkt har de samme fugtgivende og unikke egenskaber som VagiVital AktivGel, men tilsat lidt rapsolie. En sæbe risikerer at udtørre skeden, mens en olie kun fjerner fedtopløselige urenheder. Selv om produktet er sæbefrit, kan det rense både fedt- og vandopløselige urenheder og samtidig fugte uden at forstyrre den sarte pH-balance i skeden.

 

Du kan finde VagiVital V Cleanser her

 

FORSKNINGENS FREMTID

Der er stadig ikke nok forskning om bakteriel vaginose, selvom 1 ud af 3 kvinder er ramt af sygdommen. Kun 4 % af al forskning og udvikling i medicinalindustrien investeres i løsning af kvinders sundhedsproblemer, og næsten al medicinsk forskning er traditionelt blevet udført på mænd.

Derfor ønsker vi at fremhæve forskere, der har valgt at fokusere på kvindespecifikke sygdomme. Ina Schuppe Koistinen, der er lektor og forsker ved Karolinska Instituttet, studerer vaginalfloraens rolle for kvinders sundhed og har også skrevet bogen Vulva, som er fyldt med viden og konkrete råd baseret på den nyeste forskning om vaginalfloraens betydning for kvinders sundhed. Du kan også høre hende interviewet i Babyz-podcasten, hvor hun fortæller om, hvad der er en normal bakterieflora i skeden, hvordan den ændrer sig gennem livet, og hvad der sker, når den forstyrres.

 

 

VAGIVITAL
Diagnosticerer - behandler - forebygger