SEX & LYST UNDER OVERGANGSALDEREN

- Hvad med liderlighed, glæde og taknemmelig?

I den svenske film "Ugift Par" udtaler en af ​​karaktererne, spillet af Peter Dalle, denne mindeværdige replik under et voldsomt skænderi med sin kone, spillet af Lena Endre, som et svar, da hun råber af frustration ad ham under en af ​​deres højlydte argumenter "Hvordan fanden vil du have det så?". Den sætning er med sin spot-on humor blevet en klassiker, der også åbner døren til samtaler om parforhold, lyst og ikke mindst sex. I disse dage taler jeg faktisk (mærkeligt nok) meget lidt om sex med mine veninder. Det var anderledes før. Før den tid, hvor relationer, arbejde og børn dominerede samtalerne. Der var et tidspunkt i vores "ungdom", hvor vi vippede på randen af ​​fuldstændig grænseløshed, mens vi fnysede og delte historier fra sengestråene, men vi udvekslede også flere dybe tanker om sex, og det husker jeg som værdifuldt. Måske er vi "modnet" og med alderens ret, fået mere integritet eller at vi af respekt for vores partner (og børn?) ikke vil "hænge nogen ud"? For jeg tror egentlig ikke, det handler om uinteresse. Nu er vi blevet lidt ældre, og mange af os nærmer os overgangsalderen med hormoner, der kører på en rutsjebane, hvor både slimhinder og humør kan gå bananas. Men er emnet sex virkelig lige så relevant nu, som det var dengang? Så måske er det tid igen? Lad os tale om sex

 

FAKTA & FORDOMME OM SEX & OVERGANGSALDEREN


Alle kvinder har deres egne unikke oplevelser og der er selvfølgelig både fysiske og psykiske udfordringer, som kvinder kan møde i overgangsalderen. På samme tid er sex noget, der er dybt individuelt, men mange af os har måske også nogle forudfattede ideer om sex og overgangsalderen. Nogle af de mest almindelige kan være:

 

🌸Nedsat seksuel lyst

Et af de mest almindelige problemer, men også fordommene, er, at kvinder i overgangsalderen pludselig bliver lige så interesserede i sex som en kat i at bade. Faktum er, at seksuel lyst er omtrent lige så varierende som et svensk sommervejr - så fuldstændig uforudsigeligt! For nogle kvinder kan overgangsalderen faktisk åbne døren til en ny æra af lidenskab og oplevelse.

 

🌸Fysisk uattraktiv

At kvinder ville blive som overmodne frugter, så snart de når overgangsalderen, er en myte! Think again! Attraktion har ingen bedst-før-dato, og det er på høje tid, at vi smider denne fordom ud af vinduet. Kvinder i alle aldre kan være fantastisk smukke og forførende – alder er bare et tal og tiltrækningskraft handler primært om selvtillid og udstråling!

 

🌸Seksuel impotens

At overgangsalderen ville føre til et fald i seksuel nydelse er naturligvis ikke noget, der gælder for alle kvinder. Faktisk betyder overgangsalderen ikke nødvendigvis, at glæden og fornøjelsen i soveværelset forsvinder. I virkeligheden oplever mange kvinder i stedet en ny følelse af frihed og selvbevidsthed, der kan gøre deres sexliv endnu mere givende og tilfredsstillende.

 

🌸Overgangsalderen er en negativ ting

I overgangsalderen kan kvinder lide af symptomer som tørre slimhinder, humørsvingninger, hedeture, kropslige smerter, svimmelhed, hjertebanken, humørsvingninger og søvnbesvær... puha, listen kan virke uendelig. Hvor finder vi styrke og selvtillid i alt dette? Kan vi bruge et andet ord? "KLIMAKTERIET" måske? Med en kurve, der stiger lige op i stedet for ned. Kvinder over 50 har også ofte en naturlig balance og navigerer gennem livet med en klarhed, der ikke er præget af usikkerhed eller selvkritik. Erfarne, kloge og selvsikre kvinder i overgangsalderen, som siger JA, når de vil, og NEJ, når de ikke vil.

 

Læs bloggen om KLIMAKSERI

 

🌸Problemer med vaginal tørhed

Mange kvinder lider af tørre slimhinder, men ikke alle. Og det er klart, at du måske ikke er så opsat på sex, hvis din skede er lige så tør som Sahara-ørkenen, men det kan fikses. En af de mest almindelige udtalelser fra kvinder, der har brugt VagiVital AktivGel, er faktisk, at de har fået deres sexliv tilbage, da den krystalklare gel effektivt fugter slimhinderne over tid, stimulerer væksten af ​​celler i slimhindens overfladelag og genopretter pH-værdien - hvilket gør samlivet muligt igen

 

”Jeg har haft problemer med smerter ved samleje, og efter at have brugt AktivGel dagligt mærkede både jeg og min partner en forskel. Det gør ikke så ondt mere og min pH-værdi er blevet afbalanceret. Jeg er heller ikke så tør og skrøbelig længere. Jeg fortsætter med at bruge VagiVital AktivGel dagligt og kan ikke sige mere, end at det hjælper.”

 

Du kan finde VagiVital AktivGel her

 

UNDERSØGELSER OM SEX OG OVERGANGSALDEREN – HVAD FORSKNINGEN SIGER

Forskningen i sex og lyst i overgangsalderen har udviklet sig markant i de senere år. En almindelig myte er, at den seksuelle lyst falder dramatisk i overgangsalderen, men mange undersøgelser har vist, at det ikke altid er tilfældet. Faktisk varierer den seksuelle lyst meget fra individ til individ selv i overgangsalderen og afhænger selvfølgelig af en række forskellige faktorer såsom hormonelle ændringer, fysisk sundhed, mentalt velvære og parforhold. Lad os se nærmere på nogle undersøgelser, der giver os en positiv indsigt om sex og overgangsalder.

🌸Øget seksuel lyst

I en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet "Menopause" blev seksuel lyst undersøgt hos kvinder under og efter overgangsalderen. Forskerne fandt, at et overraskende flertal af kvinderne i undersøgelsen, rapporterede en stigning i seksuel lyst. Denne ændring var forbundet med flere faktorer, herunder reduceret frygt for uønsket graviditet og øget seksuelt selvværd. Resultaterne tyder på, at overgangsalderen ikke nødvendigvis betyder et fald i seksuel lyst, men faktisk kan føre til en nyvundet frihed og åbenhed over for seksuel nydelse.

 

🌸Selvværd og kropsopfattelse

Et andet vigtigt aspekt er selvværd og selvtillid. Forskning offentliggjort i "Psychology of Women Quarterly" viste, at mange kvinder oplevede et forbedret selvværd og en øget komfort med deres krop efter 50 år. Denne positive ændring i kvindernes selvopfattelse kan være en afgørende faktor, der positivt påvirker sexlivet. Når kvinder føler sig mere tilpas i deres krop, er de mere tilbøjelige til at være til stede og nyde intime øjeblikke.

 

🌸Positiv indstilling og seksuel tilfredsstillelse

En undersøgelse offentliggjort i "The Journal of Sexual Medicine" undersøgte forholdet mellem positive holdninger til overgangsalderen og seksuel tilfredsstillelse. Resultaterne viste, at kvinder, der havde en positiv holdning til overgangsalderen og så deres aldring som en naturlig del af livet, var mere tilfredse med deres sexliv. Disse kvinder var også mere tilbøjelige til at eksperimentere og udforske forskellige aspekter af seksuel intimitet.

 

🌸Nyfundet fornøjelse

En artikel i tidsskriftet "Obstetrics & Gynecology" diskuterer, hvordan overgangsalderen kan påvirke orgasme og seksuel nydelse. Det påpeges, at mens visse fysiske ændringer, såsom nedsat vaginal elasticitet og tørre slimhinder kan forekomme i overgangsalderen, kan de også betyde, at kvinder udforsker nye kilder til nydelse og orgasmer.

 

ORGASME OG OVERGANGSALDER

Et almindeligt spørgsmål er, om kvinder i overgangsalderen oplever ændringer i deres evne til at nå orgasme. Forskning tyder på, at dette også kan være en individuel oplevelse. Der er ingen klar konklusion om, hvorvidt det tager længere tid for kvinder i overgangsalderen at få orgasme. Nogle kvinder kan opleve ændringer i følsomhed eller ophidselse på grund af hormonelle ændringer, mens andre måske slet ikke mærker nogen større ændringer. Overgangsalderen har traditionelt været omgivet af nogle forudfattede meninger, mange af dem mere negative end positive. Men når det kommer til seksuel nydelse og orgasmer, kan overgangsalderen faktisk være en tid med øget indsigt, frihed og glæde.

Et inspirerende interview er bloggen med Monica Sundberg, hvor hun fortæller om sin tilgang til begær, og hvordan du kan berige dit sexliv med nydelse som en vigtig ingrediens for velvære.

Læs blog med Monica om sex, lyst og nydelse på 60+

Afslutningsvis er det klart, at lysten faktisk kan blomstre for mange kvinder i overgangsalderen, og en positiv holdning til denne fase af livet kan føre til en mere tilfredsstillende seksuel oplevelse. Vigtigt at huske er, at seksuel nydelse og intimitet ikke har nogen fast "udløbsdato". Overgangsalderen betyder ikke nødvendigvis, at seksuel nydelse og orgasmer bare forsvinder. Tværtimod oplever mange kvinder faktisk øget seksuel tilfredsstillelse og intensitet i deres orgasmiske oplevelse. Det er selvfølgelig stadig vigtigt at fortsætte med at diskutere, de nogle gange, super irriterende problemer, som kvinder kan opleve i overgangsalderen. Men det er lige så vigtigt at fremhæve de positive aspekter af denne fase – eller skal vi sige OVERGANGSALDEREN?

Lad os tale om sex – med en endnu dybere forståelse og erfaring i bagagen

Pas på dig selv og Stay Pussytive

Af: Fanny Falkman Grindal