JEG ER EN KLIMAKSERI KÆLLING

Fanny Falkman Grinndal er leder af VagiVital i Sverige og også 49-årig mor til fire børn. Læs hendes personlige tanker og erfaringer om et lidt mindre brugt ord i Danmark i dag, nemlig klimakteriet, også kendt som overgangsalderen.

Ordet klimakteriet er blevet noget af et trendy begreb, der nu er overalt, men hvad betyder det egentlig?

KRITISK TIDSRUM

Ordet klimakteri kommer fra græsk klimakterikos, som betyder kritisk. Så halvdelen af befolkningen skal altså igennem en kritisk periode? Lyder det ikke super fedt? En tid i livet, der også kan opfattes som noget uklar, da det er yderst uklart, hvornår denne kritiske tids overgang egentlig officielt starter eller slutter. Ingen kvinde ved rigtig på forhånd, hvad der venter hende - for alle de lidelser, vi har læst om, er også individuelle. De fleste af os forstår klart, at overgangsalderen betyder, at æggene ophører, at østrogenniveauet falder, og at vi holder op med at få menstruation. Men det giver ikke rigtig svar på spørgsmålet om, hvordan eller hvornår det sker, og hvad der venter efter overgangsalderen?

KLIMAKSERIET - EN OPADGÅENDE KURVE

Jeg tror, at ord gør en forskel. Personligt synes jeg, at ordet overgangsalder er lidt som et vådt tæppe af resignation. Overgangsalderen handler jo mest af alt om alle de dårlige ting, der sker i både vores krop og hjerne. Tusindvis af kvinder over 50 år lider af symptomer som tørre slimhinder, humørsvingninger, hedeture, smerter i kroppen, svimmelhed, hjertebanken, dårligt humør, søvnbesvær ... Listen fortsætter og fortsætter. Hvor finder du vægt og styrke fra det?

Kan vi ikke ændre ord? KLIMAKESERIET måske? Er det bedre?! Et klimaks med en kurve, der går lige op i stedet for ned. Med en tilgang, hvor 50+ kvinder har en naturlig balance og bevæger sig fremad gennem livet med en sikkerhed uden angst eller selvkritik. Det er sådan jeg ønsker det. Erfarne, kloge og seje kvinder, der siger JA, fordi de har lyst og NEJ, når de ikke har lyst.

INFORMERET VALG

Hvordan kan vi eje vores eget klimaks? Jeg tror, at vi skal starte med at samle viden, hvilket nogle gange kan være lettere sagt end gjort. På trods af de mange oplysninger om overgangsalderen er mange af os faktisk mere forvirrede end nogensinde før. Vi forsøger at fortolke vores egne kroppe og finde ud af, om vi bare er "højtbegavede talentfulde piger med stresssymptomer", eller om vi faktisk er i overgangsalderen. Mange af mine samtaler med veninder handler om at fortolke kroppens signaler og forsøge at forstå, om det er overgangsalderen eller noget andet. For livet er på samme tid toppe og dale, midvintermørke og solsorte, der synger om foråret. Livet er både lyst og mørkt, uanset om man er i overgangsalderen eller ej. Det er måske lidt nemmere at forstå de kropslige signaler som nattesved end et pludseligt vredesudbrud eller en mørk depression. Vi prøver at sortere og forstå, og det er i orden. At tale med andre kvinder, lytte til podcasts om emnet, læse artikler og bøger om overgangsalderen gør en forskel. I strømmen af information om overgangsalderen går meningerne nogle gange vildt langt fra hinanden og danner nogle gange forskellige lejre, hvor en stor del af debatten synes at sidde fast i, hvad der er rigtigt eller forkert. Men viden er magt, og ved at træffe vores egne informerede valg baseret på det, vi mener er bedst for os, kan vi vælge, om og hvordan vi vil behandle vores symptomer.

DE TRE FASER AF OVERGANGSALDEREN

For mig har det været lettere at forstå overgangsalderen ved at lære mere om de enkelte faser, men der er en vis forvirring, fordi det danske begreb overgangsalder generelt dækker hele perioden, mens der på engelsk er tre forskellige faser af klimakteriet.

Overgangsalderen eller perimenopause er den fase, hvor østrogenproduktionen begynder at ændre sig, og hvor de fleste kvinder oplever mere uregelmæssige menstruationer. I gennemsnit har kvinder næsten fire år med uregelmæssige menstruationer før deres sidste menstruation. Det er her, at hormonerne kan begynde at blive rigtig rodet, hvilket normalt sker omkring 40-årsalderen. Fordi vi taler alt for lidt om overgangsalderen, er kvinder ikke altid klar over, at deres symptomer kan være forbundet med præ-menopause.

Almindelige symptomer i præ-menopause/perimenopause:

  • Irritation
  • Humørsvingninger
  • Søvnproblemer
  • Voldsom blødning
  • Ømme bryster
  • Jernmangel
  • Vægtforøgelse
  • Kortere menstruationscyklus

Overgangsalderen betyder, at en kvinde har sin sidste menstruation - og det er omkring her, at hedeture og svedeture kan blive generende for nogle. I overgangsalderen falder østrogenet til permanent lave niveauer. Mange kvinder lider gennem denne periode, hvis de ikke får den hjælp, de har brug for. Overgangsalderen - den sidste menstruation - indtræder i gennemsnit ved 51,4 års alderen.

Almindelige symptomer i overgangsalderen/perimenopause:

  • Tørre slimhinder
  • Svedeture om natten
  • Hothead
  • Træthed
  • Smerter i leddene
  • Angst og depression
  • Færre/små/ingen menstruation
  • Tilbagevendende urinvejsinfektioner

Overgangsalderen eller postmenopausal er den fase, der indtræder efter den sidste menstruation, hvor østrogenproduktionen ender på et meget lavt niveau. Måske er det denne fase, der egentlig kan defineres som KLIMAKSERIET, fordi mange kvinder synes det er rart ikke at skulle bekymre sig om prævention og er glade for ikke at få menstruation længere. Tørre slimhinder kan generelt være et tilbagevendende problem, men det er der faktisk hjælp at hente.

For mig personligt føles det både fantastisk og meningsfuldt at arbejde på noget, der kan hjælpe millioner af kvinder med dette problem, og det varmer virkelig mit hjerte, når jeg læser anmeldelser fra vores kunder. Historier fra kvinder, der i lang tid har kæmpet enormt meget med tørre slimhinder, svie og kløe, som har gjort hverdagen til en pine, og de har oplevet det som helt umuligt at tænke på et aktivt sexliv overhovedet. At kunne gøre en forskel i kvinders liv på denne måde er noget, jeg er meget stolt af.

Du kan finde VagiVital AktivGel her

Almindelige symptomer i overgangsalderen:

  • Tørre slimhinder
  • Tørre øjne
  • Problemer med leddene
  • Urinvejsinfektion
  • Tyndt hår

HVILKEN FASE BEFINDER JEG MIG I?

Jeg har en mistanke om, at jeg selv befinder mig et sted mellem perimenopause og menopause. Efter et år uden menstruation kan man forvente, at man ikke får sin menstruation tilbage, og jeg er der ikke helt endnu. Hver gang min menstruation vender tilbage, har jeg også lidt blandede følelser. Dels en ømhed i min stadig ægløsende krop og en stolthed med at jeg gerne fortæller min familie (som inkluderer teenagesønner) at "Min menstruation er endelig kommet". Samtidig er jeg indstillet på KLIMAKSERIET. For det er sådan, jeg ønsker det. Mine fysiske lidelser er der heller ikke meget at snakke om endnu, og for dem er der også masser af hjælp at hente, men min egen tilgang til overgangsalderen kan kun ejes af mig selv.

MINE SEKS BEDSTE TIPS TIL KLIMAKSERIET

  1. Læs mere! Viden er magt, som man siger. Gør dig bekendt med emnet hormoner og overgangsalderen, find ud af, hvilke behandlinger der findes, og tænk over dine egne symptomer. Søg på Facebook-grupper og podcasts om overgangsalderen, læs artikler, forskning og bøger om emnet, og sørg for at danne dig din egen mening, så du kan træffe et informeret valg om, hvilken behandling der er den rigtige for dig. Det kræver nogle gange lidt tålmodighed og kritisk efterforskning, men det er hvert sekund værd at læse om dit helbred ❤

2. Tal om overgangsalderen! Alle kvinder på 50 år og derover gennemgår denne fase, men alt for få taler om den. Min erfaring er, at enhver samtale om emnet er meget værdsat, men der er en slags tilbageværende generthed, som begrænser os. Kvinder har en længsel efter at dele erfaringer. Vær den første til at bringe emnet på banen, hvis ingen andre gør det. En effektiv måde at starte en samtale om overgangsalderen på er at dele dine egne tanker.

3. Ryd op i dit feed på de sociale medier. Sørg for at omgive dig med mennesker, der gør dig glad, giver dig styrke og inspirerer dig. Er du i overgangsalderen? Tilføj nogle Power kvinder over 50. Selv elsker jeg den svenske skuespillerinde Katrin Sundberg, som også laver showet "Jag gör vad fan jag vill". Hvilke veninder kan du lide? Mød dem oftere!

4. Få en god gynækolog! Hvis det føles godt, er det generelt godt, men hvis det ikke føles helt rigtigt, bør du skifte. Det er ikke altid let, for der er mangel på gynækologer i Danmark  og der er også dele af vores land, hvor der er meget begrænset adgang til gynækologer. Spørg rundt efter tips fra andre kvinder på f.eks. en Facebook-gruppe om overgangsalderen.

5. Hvis du kan sove, så gør det - uden at skamme dig! Meget og ofte. Søvn gør en kæmpe forskel for vores velbefindende, men det er også noget, som mange kvinder i overgangsalderen kæmper med. Kan du tage en lille powernap om eftermiddagen? Så gør det! I overgangsalderen er søvnen generelt lettere forstyrret og ikke så tung. Der er mange forskellige måder at fremme en god nattesøvn på, se punkt 1 og snak også med din gynækolog, se punkt 4 😊.

6. Sex i overgangsalderen? Ja, selvfølgelig! Hvis du har lyst til det. Nogle kvinder længes efter sex, men finder det svært at gennemføre vaginalt samleje på grund af tørre og skrøbelige slimhinder. Til dette problem er der hjælp at hente, hvor VagiVital AktivGel kan gøre en stor forskel. Det er faktisk også en myte, at alle kvinder mister lysten, når de bliver ældre. Nogle kvinder oplever øget sexlyst i overgangsalderen takket være faldet i østrogenniveauet, da testosteronet, der styrer sexlysten, kan få et lille boost. En anden myte er, at kvinder ikke bliver lige så våde i overgangsalderen. Slimhinderne kan blive mere skrøbelige, men evnen til at blive fugtig ændres generelt ikke. Nogle gange tager det dog lidt længere tid at blive våd. Sørg for at tage dig den tid med dig selv eller din partner. Det er vigtigt, at din partner også er opmærksom på de faser, du oplever gennem overgangsalderen. Tal om, hvad der sker inde i dig og med din krop, og forklar, hvad du har brug for. Ved du, hvad du har brug for? Find ud af det og stil krav ❤ Mangler du lyst, men ønsker, at den var der? Prøv at gå tilbage til udgangspunktet med masser af hud mod hud.

Jeg har besluttet, at overgangsalderen ikke vil begrænse mit liv. Jeg ønsker en opadgående livskurve, og klimakseriet er noget, jeg har besluttet at bruge som en styrke. Den viden og erfaring, som kvinder over 50 år har, ER en styrke! Jeg tager ikke pis på mig selv, men jeg vælger også mine kampe og sørger for at spare på energien. Jeg har læst en masse og ved, hvad der er bedst for mig. På en måde er jeg mere egoistisk i dag, end jeg var for 10 år siden - og det synes jeg er en god ting. Jeg passer bedre på mig selv på alle niveauer, og måske skal jeg gradvist foretage flere ændringer for at maksimere mit eget velbefindende, men i dag har jeg det godt og kalder mig mere end gerne en klimakseri kælling.

Pas på dig selv selv❤️

Fanny Falkman Grinndal

En 49-årig mor til fire børn og leder i Sverige for VagiVital