Gynækologen svarer på de spørgsmål, du aldrig har turdet stille

Læs Fanny Falkman Grinndals, leder af VagiVital Sverige, personlige interview med gynækolog Arne Rådestad, som svarer på alle spørgsmål, du aldrig har turdet stille gynækologen.

Jeg vil aldrig glemme min første gynækolog! Han (ja, for det var en mandlig gynækolog) var en ældre mand med et lidt blødt, feminint udseende, og han var så utrolig pussytiv! Ved hvert besøg roste han højlydt og glad min fantastiske vulva, uden på nogen måde at være ubehagelig eller grænseoverskridende. Og jeg mener ikke den sædvanlige og lidt trætte udtalelse om, at "alt ser normalt ud", men med overstrømmende hengivenhed og stor glæde proklamerede han højlydt sin ros. Han gjorde det på en så delikat og respektfuld måde, at jeg aldrig følte mig utilpas eller beskidt. I stedet gik jeg ved afslutningen af hvert besøg derfra med en følelse af at være utrolig stolt og glad over min fantastiske vagina! Det viste sig senere, at min veninde, som gik til den samme gynækolog, også fik den samme pussytive reaktion - men det var egentlig ligegyldigt. Det føltes ægte, og vi gik begge derfra med et stolt smil på læben!

Når alt kommer til alt, er et besøg hos gynækologen en del af mange kvinders liv, men det kan også være en følelsesmæssig udfordrende oplevelse for mange. At skulle dele den mest intime del af ens krop med en fremmed person, kan få kvinder til at føle sig både utilpas og nervøse, selvom det er en læge.

En almindelig følelse, som mange kvinder også kan opleve under et besøg hos gynækologen, er skam. Det kan føles både ubehageligt og skamfuldt at skulle tage tøjet af og udsætte sin krop for en undersøgelse. De fleste kvinder, der har ligget med benene i vejret i en gynækologisk stol, kan sikkert genkende kommentaren: "Lad os få numsen lidt mere ned". Hvorefter man skal skubbe hele underlivet lidt tættere på gynækologens ansigt, mens man har en løbende samtale. Det er en mærkelig og næsten komisk situation, men jeg vil gerne tro på, at det kan være noget pussytivt!

Når jeg ligger der i gynækologstolen, har jeg ofte tænkt på, hvad gynækologen egentlig tænker om at undersøge kvinders underliv hver dag, og hvorfor folk egentlig vælger at blive gynækologer? Men jeg har aldrig turdet spørge. Indtil nu.

Jeg interviewede derfor gynækolog Arne Rådestad, lektor og speciallæge i gynækologi. Arne er også en af VagiVitals rådgivere i V Academy, som består af specialister inden for forskellige kliniske områder og er rådgiver for vores kliniske studier.

HVAD FIK DIG TIL AT VÆLGE AT BLIVE GYNÆKOLOG?

"Jeg ville oprindeligt gerne være børnelæge, men i den sidste del af min praktikperiode, det vi kalder turnus, var jeg på en kvindeklinik, og jeg syntes, det var så sjovt, så jeg fortsatte med at vikariere der som yngre læge. Som gynækolog fik jeg mulighed for både at operere og også tage mig af fødsler og graviditeter - det syntes jeg var spændende. Det har altid været spændende at tage sig af børn, der ligger i deres mors mave og så bliver født. At forsøge at hjælpe i de sammenhænge, når børn bliver født, og at tage sig af de kvinder, der bærer børnene, var meget sjovt. Så er det jo sådan, at når man begynder at vide ting inden for et område, så føler man, at man får mere ansvar, og så bliver interessen for specialet bredere, og man ser andre muligheder, end før jeg startede på kvindeklinikken.Derfor valgte jeg at specialisere mig i gynækologi og obstetrik, som det hed dengang."

HVAD BETYDER DET AT VÆRE SPECIALLÆGE I GYNÆKOLOGI?

"For at blive speciallæge skal man bruge fem år på kirurgi, anæstesi og gynækologi for at få tilstrækkelig erfaring til at blive specialist inden for området. Derefter skal man lære om graviditet, fødsel og gynækologiske sygdomme og også blive dygtig til sygdomme, som kvinder kan få, men som hører til andre specialer som kirurgi, anæstesi og medicin. Til sidst indså jeg, at hvis jeg skulle være god til noget, måtte jeg vælge et speciale, og så blev jeg mere og mere interesseret i gynækologi. Derfor skrev jeg min doktorgrad i gynækologi. Det er ofte en selvfølge, at man også bliver inden for det område, man har valgt at lave sin doktorafhandling inden for. Jeg var meget tilfreds og har ikke fortrudt det valg."

HVAD ER DE MEST ALMINDELIGE GRUNDE TIL AT BLIVE GYNÆKOLOG?

"Det er nok en interesse for livets eksistentielle spørgsmål; fødsel, fertilitet, seksualitet, og at man har også mulighed for at interessere sig for infertilitet og kvindesygdomme, der kan føre til døden. Man får alle livets vigtige eksistentielle spørgsmål inden for ét speciale.

Jeg tror, at det er disse eksistentielle spørgsmål, der betyder så meget og er de mest givende. At man får kendskab til alt det vigtige, som fødsel og død indeholder.

Man får også ofte tillid fra patienterne, som deler deres erfaringer og fortæller ting om deres liv, som man aldrig ville få kendskab til i andre sammenhænge."

HVAD ER EN GOD GYNÆKOLOG?

"Det korte svar er god opførsel og en lyttende indstilling og nysgerrighed. Interesse for mennesker og ikke at være bange for at tage fat i vigtige og følsomme problemer og vanskelige spørgsmål.

Men du bør heller ikke gå ind og konfrontere patienterne med ting, som de ikke ønsker at tale om - både følsomhed og nysgerrighed er vigtige."

HVILKEN REAKTION BLIVER DU MØDT MED, NÅR DU FORTÆLLER FOLK, AT DU ARBEJDER SOM (MANDLIG) GYNÆKOLOG?

"Jeg bliver normalt mødt med nysgerrighed. Jeg har nogle gange mødt mænd, der har haft en lidt hånlig holdning, og som gerne laver sjov med det, men de fleste af dem er nysgerrige på, hvad man kan som gynækolog. Især mænd. De har som regel ingen anelse om, hvad det vil sige at arbejde som gynækolog."

HVAD ER DET SJOVESTE VED DIT ARBEJDE?

"Det er netop det, at man kommer tæt på livets kerneområder, og at man får patienternes tillid, som fortæller ting, som man måske ikke engang ville fortælle sine nærmeste."

HVAD ER DEN MEST UDFORDRENDE DEL AF DIT ARBEJDE?

"Ja, som gynækolog er det nok at være i stand til at vinde kvindens tillid - det, der får hende til at føle sig set, hørt og lyttet til. At hun virkelig føler, at hun har fået det, hun forventede af sit besøg hos gynækologen. At kunne give information, der er både klar og forståelig, og nogle gange at kunne give trøst til dem, der er uhelbredeligt syge."

HVAD VILLE VÆRE GODT AT VIDE FOR EN KVINDE, DER ALDRIG HAR VÆRET HOS EN GYNÆKOLOG?

"Den unge kvinde, der aldrig har været hos en gynækolog, vil jeg råde til at gå til gynækolog. Det betyder ikke, at hun skal have en gynækologisk undersøgelse; man kan have en rådgivningssamtale med gynækologen ved første besøg. Du skal ikke tro, at du skal have en gynækologisk undersøgelse under et besøg hos gynækologen. Det er vigtigt for meget unge kvinder at vide det. Du er også velkommen til at tage en partner eller en ven med til dit første besøg for at havr støtte."

Når kvinden har fået selvtillid, ønsker hun ofte at blive undersøgt, men det er forskelligt, om det tager et, to eller tre besøg at nå dertil. Hvis man ser gynækologen som en rådgivende læge på det område, hvor de har spørgsmål, de gerne vil have svar på, så er besøget ikke så belastende."

HVAD ER DIT BEDSTE TIP TIL KVINDER FØR ET BESØG HOS GYNÆKOLOGEN?

"For kvinder, der har været til gynækolog før, er mit råd at forberede sig ved at skrive de spørgsmål ned, som du ønsker at få svar på. På denne måde glemmer du ikke at spørge om det, du ønsker at få svar på på grund af stress. Vælg ikke en gynækolog på baggrund af deres køn - medmindre du har særlige grunde."

HVAD HAR DU LÆRT OM SKEDEN, SIDEN DU BEGYNDTE AT ARBEJDE SOM GYNÆKOLOG?

"I mine år som gynækolog har jeg først og fremmest set den enorme variation i det kvindelige underliv - både hvad angår deres udseende og patienternes opfattelse af dem. Min opgave som gynækolog er at forsøge at formidle, hvor stor den normale variation er, så kvinderne ikke hænger fast i et kønsorgan, der ser ud og fungerer på en bestemt måde. Jeg møder ofte kvinder, som ikke har set mange andre kvinders underliv og ikke altid har set deres egne. Jeg spørger ofte, om de bruger et spejl til at se på deres underliv. Der er f.eks. visse hudsygdomme i kønsdelene, som man selv kan følge forløbet af, i stedet for at gå til lægen. På denne måde kan man kigge efter abnormiteter eller om der sker noget usædvanligt. Desværre er der ikke mange, der regelmæssigt tjekker deres underliv med et spejl, og nogle har aldrig gjort det. Du har brug for et spejl for at kunne se hele vulvaen. Mange har måttet nøjes med kommentarer fra deres partner, og det er heller ikke altid til deres fordel.  De har aldrig haft mulighed for at sammenligne med andre billeder end dem fra pornografi, og det giver ikke et retvisende billede. Jeg forsøger at formidle den store variation af det kvindelige underliv."

ER DET ALMINDELIGT, AT KVINDER VÆLGER GYNÆKOLOG PÅ BAGGRUND AF GYNÆKOLOGENS KØN?

"Nej, jeg kan ikke sige, at det er almindeligt, men det sker, at nogle kvinder kun ønsker en kvindelig eller mandlig gynækolog. Det kan skyldes kulturelle årsager eller noget, man tidligere har oplevet, som er forbundet med mandligt eller kvindeligt køn, hvor en begivenhed har været ubehagelig, smertefuld eller truende. Så man kan være præget af tidligere begivenheder."

HVORDAN HAR DU DET MED AT BLIVE AFVIST SOM MANDLIG GYNÆKOLOG?

"Jeg tager det ikke personligt, hvis en kvinde afviser mig, fordi jeg er en mandlig gynækolog. Det er ikke personligt, men ligger ofte hos dem. De har oplevet noget, der gør, at de vælger ud fra disse oplevelser."

KAN DU GÅ TIL GYNÆKOLOG, NÅR DU HAR DIN MENSTRUATION?

"Ja, det kan du godt, fordi gynækologen vil ikke afslå at undersøge en kvinde, der ønsker at blive undersøgt, bare fordi hun har menstruation. Der er mange kvinder, der tror, at de ikke må have deres menstruation, når de besøger gynækologen, men det er ikke sandt. Hvis en kvinde har et problem, skal hun opsøge en gynækolog, uanset om hun har menstruation eller ej."

KAN EN GYNÆKOLOG SE, OM DU ER JOMFRU, HAR FØDT ELLER ONANERET?

"Hvis du med jomfruelighed mener, om du har haft samleje, så kan gynækologen ikke se det. Man kan heller ikke ud fra en gynækologisk undersøgelse se, om en kvinde har født, men man kan selvfølgelig lave fortolkninger, hvis kvinden f.eks. har et ar i vulvaen, eller hvis kvinden har et ar på maven, hvor der normalt foretages et kejsersnit. Så kan man antage, at hun har født, men det er det ikke et bevis på, og man kan ikke sige det med sikkerhed. Det er heller ikke muligt at se, om en kvinde har onaneret."

HVOR OFTE SKAL DU GÅ TIL GYNÆKOLOG?

"Der er ingen anbefalinger, som man kan sige er støttet af forskning, men jeg synes, at man skal gå til læge, når man har et gynækologisk problem. Så er der selvfølgelig visse kontroller, man bør gå til, hvis man har celleforandringer eller følger et sygdomsforløb i underlivet, men generelt så behøver kvinder ikke at gå til sundhedskontrol hos gynækologen, hvis hun er fri for problemer".

ER DER NOGET, DU FINDER ULÆKKERT UNDER EN GYNÆKOLOGISK UNDERSØGELSE?

"Det er meget sjældent, at noget opleves som ulækkert, og "ulækkert" er også et meget stærkt ord. Jeg har aldrig oplevet noget, der ville være ulækkert. Derimod kan der være en begivenhed, som er usædvanlig, og det er, når nogen har glemt en tampon i flere dage, og så er der opstået vækst af ildelugtende bakterier i tamponen. Det kan give en meget kraftig lugt, men det er tamponens skyld, og hvis man fjerner tamponen, bliver skeden god igen. En glemt tampon kan altså lugte meget dårligt, men det er et nemt problem at løse. Jeg synes heller ikke, at det er ulækkert.

VagiVital V Cleanser Intimvask kan findes her

ER DET VIGTIGT FOR DIG, OM DU HAR BARBERET DINE KØNSDELE?

"Nej, ikke for mig. Jeg er ligeglad med, om du har barberet dine kønsdele eller dine ben for den sags skyld."

HVAD MENER DU, ER VIGTIGT FOR EN GYNÆKOLOG AT OVERVEJE, NÅR HAN/HUN MODTAGER EN PATIENT?

"Ud over vigtigheden af at skabe tillid og lytte til patienten, er det meget vigtigt for gynækologer at holde sig ajour og opdatere deres viden, så de kan opretholde et højt kompetenceniveau. Kvinderne kommer i dag ofte til gynækologen med en viden, som de har tilegnet sig på forskellige måder, ikke mindst via internettet, og så skal man som gynækolog være belæst og kunne svare på kvindernes spørgsmål. For at kunne gøre det skal man kunne opretholde sin kompetence ved hele tiden at videreuddanne sig."

ER DER NOGET, SOM ER VIGTIGT FOR DIG AT VIDE OM KVINDEN FØR ET BESØG?

"Nej, jeg behøver egentlig ikke at vide noget; hun kan komme som en tom tavle. Det, jeg kan hjælpe hende med, er det, hun bringer op under besøget. Hun behøver ikke at give besked på forhånd om årsagen til sit besøg. Jeg bliver selv irriteret over klinikker, der kræver, at patienterne skal oplyse grunden til, at de ønsker at bestille en tid. Jeg synes, det er det forkerte spørgsmål at stille i telefonen til en kvinde, som endnu ikke har vundet din tillid, og som du ikke kender. Jeg synes, det er et dumt spørgsmål. Det er et spørgsmål, som hun kan svare på, når hun er der. Det skal hun ikke svare på, når hun laver en aftale.”

SER DU ET BEHOV FOR MERE FORSKNING INDEN FOR KVINDERS SUNDHED?

"Kvinders seksuelle lyst er et område, hvor forskningen kunne øges, fordi seksuel funktion er noget, som kvinder prioriterer meget højt, når de bliver spurgt om livskvalitet og hvad der er vigtigt for dem. Allerede i dag søger flere og flere kvinder behandling for nedsat/forringet seksuel lyst. Det er et følsomt emne, som der ikke forskes meget i, men som har stor betydning, og som kvinderne også selv prioriterer højt."

VagiVital AktivGel mod tørre slimhinder og smerter under samleje finder du her.

ER DER ET OMRÅDE, DER HAR UDVIKLET SIG I LØBET AF DINE ÅR SOM GYNÆKOLOG?

"Ja, inden for gynækologisk kræft og kønssygdomme. Der er sket mange positive udviklinger, som har øget behandlingsmulighederne og reduceret sygeligheden."

 

Pas godt på dit underliv ❤️og vælg en gynækolog, der behandler dig pussytivt!

/Fanny