Urinvejsinfektion - Symptomer, årsager og forebyggelse

Urinvejsinfektioner (UVI) er en meget almindelig og ekstremt ubehagelig, samt smertefuld tilstand hos kvinder i alle aldre. Det anslås, at 50-60 % af alle kvinder vil lide af en urinvejsinfektion på et tidspunkt i deres liv. Det er også almindeligt, at kvinder, der tidligere har haft en urinvejsinfektion, får tilbagevendende infektioner.

Hvis du oplever symptomer på en urinvejsinfektion, kan det være en god idé at søge lægehjælp hurtigst muligt, men der er også en række ting, du selv kan gøre for at forebygge urinvejsinfektioner eller hjælpe med at lindre symptomerne, hvis du allerede har været ramt.

 

URINVEJSINFEKTIONENS HISTORIE

Urinvejsinfektioner (UVI) er en sygdom, der har eksisteret i tusinder af år, og som primært har påvirket kvinders sundhed og velvære. Historisk set har behandlingen af ​​UVI været meget anderledes, end den er i dag.

I det gamle Egypten blev urin betragtet som et vigtigt diagnostisk værktøj til at identificere sygdomme. Læger så på urinen og bestemte, hvilken sygdom en person havde baseret på dens farve og lugt. For at behandle en urinvejsinfektion anbefalede de at drikke en blanding af vand, mælk og honning. Dette blev anset for at være effektivt på grund af honningens antibakterielle egenskaber.

I middelalderen mente man at urinvejsinfektioner blev forårsaget af et overskud af sort galde i kroppen, og behandlingen involverede normalt igler *urk* eller kobber for at trække galden ud af kroppen.

Det var først i renæssancen, at man opdagede, at bakterier var hovedårsagen til urinvejsinfektion, og at behandling med antibiotika var den mest effektiv.

I løbet af det 20. århundrede blev der udviklet effektive antibiotika til behandling af urinvejsinfektioner, hvilket førte til, at sygdommen blev mere håndterbar og mindre farlig. I dag anbefales antibiotika normalt ved urinvejsinfektioner, men der er også meget, du selv kan gøre for at forebygge denne meget ubehagelige tilstand, som kvinder i alle aldre lider af.

 

ÅRSAGEN TIL URINVEJSINFEKTION

Urinvejsinfektion er normalt forårsaget af bakterier, der trænger ind i urinvejene. De mest almindelige bakterier, der forårsager urinvejsinfektioner, er Escherichia coli (E.coli), som normalt findes i tarmen og omkring anus.

En urinvejsinfektion kan opstå, når bakterier spredes fra anus til urinvejene gennem urinrøret. Kvinder har større risiko for at udvikle en urinvejsinfektion end mænd, fordi kvinders urinrør er kortere, hvilket gør det nemmere for bakterier at nå blæren .

SYMPTOMER PÅ URINVEJSINFEKTION

Urinvejsinfektioner er bestemt ikke sjove, men det er vigtigt at huske på, at UVI er almindelige og nemt kan behandles. Hvis du oplever nogle af nedenstående symptomer, er det naturligvis vigtigt at søge læge. Ved en urinvejsinfektion skal du måske også passe på dig selv med lidt ekstra kærlighed og omsorg

Nedenfor er nogle af de mest almindelige symptomer på en urinvejsinfektion:

 • Smerter eller en brændende fornemmelse, når du tisser

Dette er ekstremt ubehageligt, og det kan føles som om du tisser på pigtråd, men glem ikke, at det er din fantastiske kropsom fortæller dig, at der er noget, der skal rettes op på.

 

 • Urinerer ofte

Det kan være irriterende at skulle tisse ofte, men det betyder også, at din krop forsøger at slippe af med infektionen.

 

 • Trykken eller smerter i maven

Dette kan føles ubehageligt, men husk på, at det skyldes, at din krop arbejder hårdt på at bekæmpe infektionen.

 

 • Blod i urinen

I tilfælde af blod i urinen bør du altid kontakte din læge, da det kan være tegn på en mere alvorlig urinvejsinfektion.

 

 • Feber og kuldegysninger

Feber kan være et tegn på en mere alvorlig infektion og dette er din krops naturlige forsvar mod infektion. Får du feber i forbindelse med en urinvejsinfektion, skal du altid søge læge.

 

FAKTORER, DER ØGER RISIKOEN FOR URINVEJSINFEKTION

 • Hormonelle ændringer, såsom overgangsalderen, menstruationscyklusser og graviditet kan gøre nogle kvinder mere modtagelige for urinvejsinfektioner.
 • Urin, der bliver i urinvejene på grund af en blokering eller forsnævring, hvilket giver bakterier tid til at vokse og sprede sig.
 • Nedsat immunforsvar, som gør det sværere for kroppen at bekæmpe infektioner.
 • Urinvejens anatomi, såsom et smalt urinrør, kan gøre det sværere for kroppen at uddrive bakterierne.
 • Seksuel aktivitet kan øge risikoen for, at bakterier spreder sig fra endetarmen til urinvejene.
 • Nogle sæddræbende midler, samt præventionsmidler kan irritere urinrøret og gøre det lettere for bakterier at trænge ind i urinrøret.

 

URINVEJSINFEKTION & SEX

Sex kan øge risikoen for en urinvejsinfektion, fordi bakterier i området kan sprede sig til urinrøret under samleje. Kvinder har også større risiko for urinvejsinfektioner under sex, da de har kortere urinrør end mænd, hvilket gør det lettere for bakterier at trænge ind.

Øget seksuel aktivitet, der fører til større belastning af urinrøret, kan forårsage en mild infektion og lignende symptomer, hvilket betyder, at urinvejsinfektion nogle gange kaldes for "bryllupsrejse sygdommen".

En ny seksualpartner betyder også ny bakterieflora, hvilket også øger risikoen for infektion. At tisse efter sex kan hjælpe med at skylle alle bakterier ud, der kan være kommet ind i urinvejene under samleje.

Urinvejsinfektion er ikke smitsom, men det anbefales ikke at have sex under en igangværende UVI, da samleje kan øge infektionen ved at sprede flere bakterier gennem urinrøret. Bakteriefloraen i skeden ændrer sig, selvom du bliver behandlet med antibiotika, hvilket kan gøre dig mere modtagelig for bakterier, som du normalt ville kunne undgå.

 

URINVEJSINFEKTION VED 50+

Kvinder i overgangsalderen kan have en øget risiko for urinvejsinfektioner på grund af hormonelle ændringer, der påvirker urinvejssundheden. Når produktionen af ​​østrogen falder i overgangsalderen, kan urinvejenes evne til at forsvare sig blive svagere, hvilket kan føre til urinvejsinfektioner.

Andre faktorer, der kan øge risikoen for urinvejsinfektioner i overgangsalderen, skyldes en reduceret mængde af de "gode" vaginale laktobaciller, der hjælper med at beskytte mod infektioner.

Tørre og skrøbelige slimhinder er også almindelige efter overgangsalderen, hvilket kan påvirke vævene i urinvejene, herunder urinrøret og blæren. Dette kan gøre dem mere modtagelige overfor infektion. Da vævene i urinvejene bliver tyndere og mindre elastiske, kan urinrøret blive irriteret og betændt, hvilket kan føre til urinvejsinfektioner.

VagiVital AktivGel styrker og fugter slimhinden, hvilket kan være årsagen til, at så mange kvinder fortæller, at gelen også har hjulpet dem med at forebygge urinvejsinfektioner.

"I de senere år har man haft flere problemer med tørhed, som reducerer modstanden mod urinvejsinfektioner. Bruges kun en gang om ugen, og det hjælper virkelig!”

 

Du finder VagiVital AktivGel her

 

FOREBYG URINVEJSINFEKTION

Der er nogle ting, du kan gøre for at forhindre urinvejsinfektioner.

 1. Drik rigelig vand

Ved at drikke rigeligt med vand kan du hjælpe med at skylle bakterierne ud af urinvejene, hvilket er en vigtig forebyggende foranstaltning mod urinvejsinfektion. Urinvejene spiller en vigtig rolle i kroppen og hjælper med at fjerne affaldsstoffer og overskydende væske. Når vi drikker nok vand, øges urinproduktionen, og urinen fortyndes, hvilket mindsker risikoen for bakterievækst og infektion.

 

 1. TIS JÆVNLIGT

Regelmæssig vandladning er en anden vigtig forebyggende foranstaltning mod urinvejsinfektion. Når urin forbliver i blæren i lang tid, kan bakterier begynde at formere sig og forårsage infektion. Ved at tisse regelmæssigt tømmer du blæren og mindsker risikoen for bakterievækst. Det er også vigtigt at tømme blæren helt og ikke holde urin tilbage, da det kan føre til, at bakterierne bliver tilbage i blæren og dette kan også øge risikoen for urinvejsinfektion.

 

 1. TØR DIG RIGTIG OG ORDENTLIGT

Ja, du har sikkert hørt det før, men det er vigtigt. Når du har været på toilettet, skal du tørre dig selv forfra og bagtil. Hvis du tørrer bagfra og frem, er der risiko for, at der kommer tarmbakterier ind i skeden, hvilket kan føre til en urinvejsinfektion.

 

 1. UNDGÅ IRRITATION AF PRODUKTER

Brug af irritationsprodukter, såsom parfumerede sæber, kan irritere urinvejene og forstyrre den naturlige bakterieflora, der fungerer som et forsvar mod infektion. Mange kvinder ønsker at bruge en intimvask til at rense skeden, men det er vigtigt at vælge det rigtige produkt. VagiVital V Cleanser er en intimvask, der har samme fugtgivende og unikke egenskaber som AktivGel, men med en smule tilsat rapsolie. En sæbe kan risikerer at udtørre skeden og en olie kan næsten ikke fjerne fedtopløselige urenheder. Selvom VagiVital V Cleanser er sæbefri, kan den rense både fedt- og vandopløselige urenheder, samtidig med at den fugter uden at forstyrre den sarte pH-balance i skeden.

 

Du kan finde VagiVital V Cleanser her

 1. GÅ PÅ TOILETTET EFTER SEX

Under sex kan bakterier trænge ind i urinrøret og forårsage infektion. Vandladning umiddelbart efter sex kan hjælpe med at forhindre urinvejsinfektioner, da alle bakterier, der kan være kommet ind i urinrøret, skylles væk.

 

Urinvejsinfektion kan være både smertefuldt og ubehageligt, men det kan måske hjælpe lidt at tænke på, hvor langt vi er nået siden middelalderen, hvor det var igler der blev brugt som behandling. Hvis du oplever symptomer på en urinvejsinfektion, er det vigtigt at søge lægehjælp, men der er også mange ting, du kan gøre for at lindre symptomerne og forebygge infektion.

 

Pas på dig selv