BRAIN FOG - en blog om hjernen i overgangsalderen

Læs Fanny Falkman Grindals, svensk leder af VagiVital, blog om, hvad der sker med hjernen i overgangsalderen og hendes personlige oplevelse af brain fog.

 

HJERNEN & KLIMAET

Jeg står i køkkenet og laver en pasta carbonara, mens jeg taler i telefon med min bedste ven. Samtalen går frem og tilbage. Vi griner og afslutter ofte hinandens sætninger. Vi har lært at forstå hinanden, selvom vi i stigende grad synes at miste ord og glemme navne, når hukommelsen svigter. Det er en livlig, om end lidt svimlende samtale, der hopper frem og tilbage som en bordtennisbold. Et emne bliver hurtigt erstattet af et nyt, men vi fortsætter med at have meningsfulde samtaler i enighed, selvom vi nogle gange ikke kan huske, hvad vi lige har talt om. Navne på personer, steder eller begivenheder kan nogle gange være helt umulige at huske. For en udenforstående ville samtalen formentlig have været helt uforståelig.

Mig: "Jamen, du kender ham, der har en mand med en gul taske. Hvad hedder hun nu?"

Min ven: "Nå ja, hun ja. Ja, hvad hedder hun?"

(Ingen kan huske navnet)

Mig: "Nå, alligevel... hvad snakkede vi om?"

(Ingen husker det, så vi skifter emne med lynets hastighed og samtalen fortsætter med at rulle videre med rasende fart)

Min veninde: "Jamen til sommer skal vi nok besøge min svigerinde, du ved hvem der bor i... hvad hedder landskabet igen... du ved... jamen du VED... Astrid Lindgren og “EMIIIL DIN FÖÖÖGRÖÖMMADE ONGE…” (På Svensk):

Mig: "Aha, Småland! Ja, men hvor er det hyggeligt! Vi tænkte, at vi nok skulle hen og besøge vores naboer, der har huse i skærgården...og...jeg har glemt deres efternavne...hvad hedder de igen...dem der lige har købt en lille sort mini puddel og manden cykler rigtig mange kilometer hver eneste weekend"

(Ingen af ​​os kan komme i tanke om navnet, men det gør ikke noget, så vi skifter gerne emne igen.)

Og sådan kan det blive ved. Det er som et konstant ordspil, hvor man IKKE må sige det rigtige ord, men kun må forklare meningen.

Ligger overgangsalderen bag denne brain fog?

Ordet brain fog dukker ofte op som et begreb i forbindelse med overgangsalderen. Men hvad er det, og hvad adskiller brain fog fra en normal "træt" hjerne?

Trods alt er overgangsalderen en naturlig proces, der opstår, når en kvindes æggestokke gradvist reducerer deres østrogenproduktion. Dette kan føre til alt fra hedeture, søvnproblemer og ikke mindst tørre slimhinder, hvor vores fantastiske og unikke AktivGel har hjulpet mange kvinder, men er der noget du kan gøre for at hjælpe din hjerne i overgangsalderen?

 

Du finder VagiVital AktivGel til tørre slimhinder her

 

 

KVINDENS HJERNE GENNEM HISTORIEN

Historisk set, har synet på kvinders hjerner varieret betydeligt. I antikken og middelalderen blev kvinder betragtet som biologisk og intellektuelt ringere end mænd. Denne opfattelse var præget af teorien om "kvinders utilstrækkelige hjerner", som hævdede, at kvinder havde mindre hjerner end mænd og derfor var mindre i stand til intellektuelle og kreative evner.

I 1800-tallet og efter begyndte forskere at undersøge forskellene mellem mænds og kvinders hjerner. Disse undersøgelser hævdede, at kvinder havde mindre udviklede hjerner, og at deres hjerner var mere tilpasset til følelsesmæssig og plejende kapacitet frem for intellektuel kapacitet.

Det var først i løbet af det 20. århundrede og frem, at der blev udført mere objektive og videnskabelige baserede undersøgelser af kønsforskelle i hjernen. Moderne forskning viser, at der ikke er grundlæggende forskelle i intelligens mellem kønnene, og at eventuelle forskelle, der kan observeres, mere er et resultat af sociale og kulturelle faktorer end biologi.

Opmærksomheden rettet mod kvinders hjerner i forbindelse med overgangsalderen, har været relativt begrænset gennem historien. Det er først i de seneste årtier, at forskning og diskussion om dette emne er blevet mere fremtrædende. Traditionelt set blev overgangsalderen primært set som en biologisk ændring i kvinders reproduktive system og deres fokus var på de fysiske symptomer, såsom hedeture og søvnproblemer. Psykologiske og neurologiske aspekter forbundet med hjernen og overgangsalderen var ikke så velkendte.

 

HJERNEN UNDER KLINIKKEN

Det var først i slutningen af ​​1900'erne og begyndelsen af ​​2000'erne, at forskning begyndte at undersøge de mulige sammenhænge mellem overgangsalder og hjernefunktion hos kvinder. Undersøgelser har vist, at ændringer i østrogenniveauet i overgangsalderen kan påvirke hjernefunktionen og er relateret til symptomer, som hukommelsesproblemer og kognitiv tilbagegang.

Selvom der har været en øget bevidsthed om sammenhængen mellem overgangsalderen og hjernen i de seneste årtier, fortsætter forskningen på området, men der er stadig meget at lære.

Nedenfor er nogle af de ændringer, der kan forekomme i hjernen, mens overgangsalderen står på:

 

🌺Kognitive ændringer: Nogle undersøgelser har fundet frem til, at kvinder kan opleve milde kognitive ændringer i overgangsalderen. Almindelige rapporterede symptomer omfatter problemer med hukommelse, opmærksomhed og verbale evner. Det er dog vigtigt at pointere, at ikke alle kvinder oplever disse forandringer, og der er også stor individuel variation.

🌺Østrogen og hjernefunktion: Forskning tyder på, at nedsatte niveauer af østrogen, som opstår i overgangsalderen, kan påvirke hjernens funktion. Østrogenreceptorer findes i forskellige områder af hjernen, som involverer  de kognitive processer, herunder hukommelse og indlæring. Nedsatte østrogenniveauer kan have en indvirkning på disse områder og bidrage til kognitive ændringer.

🌺Hormonerstatningsterapi: Undersøgelser om virkningerne af hormonerstatningsterapi på hjernen i overgangsalderen er blevet blandet. Forskning kan fortælle, at hormonerstatning kan have en gavnlig effekt på den kognitive funktion og mindske risikoen for demens hos kvinder i overgangsalderen. Men der er også andre undersøgelser, der ikke har været i stand til at bekræfte disse fordele, samt påpege de potentielle risici og bivirkninger ved at tilføje hormoner.

🌺Depression og angst: Der er en sammenhæng mellem overgangsalderen og øget risiko for depression og angst hos nogle kvinder. De hormonelle forandringer kan påvirke neurotransmittersystemet i hjernen, hvilket kan bidrage til psykiske symptomer i denne periode. Men det er også vigtigt at forstå, at ikke alle kvinder oplever depression eller angst i overgangsalderen, men for dem, der gør det, kan det være værdifuldt at få den rette støtte og behandling.

 

FORSKNING AF HJERNEN UNDER KLINIKKEN

Forskning i forbindelsen mellem hjernen og overgangsalderen er stadig i gang, og der er meget tilbage at lære. Individuelle oplevelser kan variere, og det er også vigtigt at tage højde for mangfoldigheden af ​​erfaringer og behov hos kvinder i overgangsalderen.

Forskning viser, at overgangsalderen kan have en negativ indvirkning på hjernen, især hukommelse og koncentration. Én undersøgelse viste, at postmenopausale kvinder klarede sig dårligere på hukommelsestest end præmenopausale kvinder. Forskere mener, at hukommelsesproblemerne kan skyldes et fald i østrogen i hjernen, som kan påvirke hippocampus, en del af hjernen, der er vigtig for hukommelsen.

Overgangsalderen kan også påvirke hjernens struktur. En undersøgelse viste, at postmenopausale kvinder havde mindre hjernevæv end præmenopausale kvinder, især på områder, der er vigtige for hukommelse og indlæring.

Men ikke alt er negativt! En anden undersøgelse har vist, at kvinder i overgangsalderen havde bedre mestringsevner end kvinder før overgangsalderen. Forskere mener, at dette kan skyldes, at østrogen reducerer niveauet af cortisol, et stresshormon, i hjernen.

 

MÆNDS HJERNER

Generelt er mænds hjerner påvirket på samme måde som kvinders, når det kommer til hukommelse og koncentration på grund af alder. Hormoner spiller faktisk også en vigtig rolle selv i mænds hjerner under aldring. Testosteron er et af de vigtigste hormoner, der påvirker mænds hjerner. Når testosteronproduktionen falder naturligt med alderen, kan dette påvirke hjernefunktionen hos mænd på forskellige måder. Forskning har vist, at lave niveauer af testosteron kan påvirke hukommelsesfunktionen og øge risikoen for demens og Alzheimers sygdom. Dette kan også påvirke koncentration og mental fokus. Lavt testosteronniveau kan også forårsage træthed og depression, hvilket igen påvirker hjernen. Jeg siger det bare

 

 

PAS PÅ DIN HJERNE

Der er mange måder at bevare og forbedre hjernens funktion på – om det er i  overgangsalderen eller almindelig alder.

Nedenfor er nogle af de ting, der kan være gode at tænke på for at holde hjernen i gang

🌺Dyrk motion

Regelmæssig træning kan forbedre blodgennemstrømningen til hjernen og fremme væksten af ​​nye hjerneceller og synapser.

🌺Kost

En sund kost, som er rig på frugt, grøntsager, fuldkorn og sundt fedt kan også hjælpe hjernens funktion.

🌺Hjernetræning

At udfordre hjernen med aktiviteter som læring, hukommelsesøvelser og krydsord kan hjælpe med at vedligeholde og forbedre hjernens funktion

🌺Søvn

Tilstrækkelig søvn er afgørende for hjernegendannelse og fornyelse

🌺Sociale interaktioner

At tilbringe tid med venner og familie kan også hjælpe med at opretholde hjernens funktion ved at stimulere sociale og kognitive færdigheder

 

Overgangsalderen kan nogle gange få hjernen til at føles som en tåge af forvirring. Nogle gange glemmer jeg, hvad jeg skal gøre, hvad jeg var ved at sige, og hvorfor jeg overhovedet er i det rum, jeg er i. Men på trods af min brain fog, kan jeg stadig lave vittigheder og grine, selvom jeg nogle gange glemmer punchlinen...

Så næste gang du finder bilnøglerne i køleskabet eller leder efter brillerne på næsen, så tænk på det som en mulighed for at grine af dig selv og i stedet benytte lejligheden til at give din hjerne en pause fra al den stress, livet har at tilbyde, med noget, der får dig til at føle dig godt tilpas!

 

Pas på dig og din hjerne