Sådan Vasker Du Vulva Korrekt – Vigtige Råd Til At Holde Din Vulva Ren

Da jeg var ung, fandtes der stort set ikke noget ordentligt intimrengøringsprodukt på markedet. Og jeg kan huske, at det derfor var både lidt ubehageligt og pinligt at gå rundt med det produkt i butikken. Produktet havde kun ét formål. Noget alle vidste. Desuden var der på det tidspunkt ikke noget accepteret begreb som "vaginal sundhed". Derfor købte mange kvinder produkter som bind, tamponer og intimvask meget diskret i butikken, fordi der ikke var nogen online shopping. I de nervepirrende lange minutter i kassekøen føltes det altid, som om der var et stort lysende neonskilt over mig, der råbte teksten "JEG GÅR HJEM FOR AT VASKE MIN VAGINA!". Jeg lagde den hurtigt op på kassen og betalte lynhurtigt. Puha! Hjemme i brusebadet ventede den næste udfordring. Det var nemlig mildest talt svært at vaske underlivet med et produkt, der havde konsistens som letflydende mælk. Derfor blev der udviklet forskellige teknikker. Man kunne enten forsigtigt hælde indholdet i hånden og så MEGET HURTIGT klaske det mod skridtet og håbe, at man ramte det rigtige sted. Alternativt kunne man prøve at sprøjte det flydende indhold direkte fra flasken ud over sin vagina. I dag findes der et bredt udvalg af underlivsprodukter, og vaginal sundhed bliver heldigvis mere og mere normaliseret, men der er stadig mange spørgsmål tilbage. Bør man vaske sine kønsdele, og hvis ja, hvordan gør man det så korrekt? Lad os tage et kig på dette vigtige emne

INTIMHYGIEJNE - HVAD SIGER FORSKNINGEN?

Intimvask og vaginal sundhed er emner, der har fået stigende opmærksomhed i forskningsverdenen i de senere år. Nedenfor er nogle af de vigtigste indsigter fra forskning i vagina og vaginal mikroflora i relation til intimvask:

🌺Den selvrensende mekanisme

Vaginaen har en naturlig selvrensende mekanisme, der regulerer pH-balancen og beskytter mod infektioner. Det betyder, at overdreven vask eller brug af produkter med skrappe kemikalier eller parfume faktisk kan være skadeligt ved at forstyrre den naturlige balance og pH-værdi i skeden.

🌺Vaginal mikroflora

Forskning har vist, at skeden har en kompleks mikroflora af bakterier, herunder de gavnlige laktobaciller. Bakteriefloraen spiller en vigtig rolle i beskyttelsen af skeden mod skadelige bakterier og svampeinfektioner. Brug af stærke sæber og parfumerede produkter kan derfor forstyrre den vaginale mikroflora.

Læs bloggen om vaginalflora her!

🌺Pas på med sæbe

Du tænker måske, at sæbe er den bedste måde at holde din vagina ren på, men overdreven brug af sæbe med høj pH-værdi kan forstyrre den naturlige balance i vagina. Undersøgelser har vist, at skrappe sæber kan øge risikoen for infektioner og irritation.

🌺Undgå vaginal "douching"

Mange undersøgelser har vist, at det ikke er en god idé at "douche" / skylle skeden. Faktisk har forskning sat det i forbindelse med en øget risiko for vaginale infektioner og vaginal ubalance. Da skeden har sin egen selvrensende mekanisme og en afbalanceret mikroflora, der hjælper med at beskytte mod infektioner, kan vaginal "douching" forstyrre den naturlige balance ved at vaske gavnlige bakterier væk og ændre pH-værdien i skeden, hvilket kan øge risikoen for infektioner.

🌺Forståelse af vaginal pH

Skeden har en naturlig pH-værdi, der hjælper med at beskytte mod skadelige bakterier og infektioner. Den normale pH-værdi i skeden er normalt mellem 3,8 og 4,5, og denne surhedsgrad skabes og vedligeholdes af de gavnlige mælkesyrebakterier (laktobaciller), der lever i skeden. Intimvask bør derfor have en pH-værdi, der er i overensstemmelse med den naturlige surhedsgrad i skeden for at bevare skedens naturlige balance.

For høje pH-værdier (dvs. mere basiske) kan forstyrre den naturlige mikroflora og øge risikoen for infektioner.

🌺Tænk over, hvilke produkter du bruger

Hygiejneprodukter kan påvirke den vaginale mikroflora og pH-værdien. Ifølge forskning kan produkter med parfume og kemikalier forstyrre balancen i skeden. Derfor skal du sørge for, at de produkter, du vælger til intimvask, er skånsomme, og undgå produkter, der indeholder stærke dufte eller parfume.

INTIMPLEJE GENNEM HISTORIEN

Intimhygiejne og rengøring er emner, der har interesseret kvinder i århundreder. Den måde, vi plejer vores underliv på, har også varieret over tid og i forskellige dele af verden. Der har været en række forskellige praksisser for intimhygiejne, som er blevet formet af kulturelle og geografiske faktorer, tilgængelige ressourcer og traditioner.

Det gamle Egypten og Grækenland

Sanitet og skønhedspleje var en central del af dagliglivet i det gamle Egypten og Grækenland, og tidlige former for sæbe blev brugt til rengøring. Sæbe blev fremstillet ved at blande aske fra brændt træ med fedt eller olie. Blandingen dannede en rensende substans, som blev brugt til at vaske krop og tøj. Sæben blev ikke kun brugt til at rengøre kroppen, men også til at vaske kønsdelene.

Europa i middelalderen

Middelalderens Europa var præget af mangel på rent vand og sanitet, hvilket påvirkede, hvordan folk kunne tage sig af deres hygiejne, herunder rengøring af deres underliv. På grund af den udfordrende hygiejnesituation brugte kvinder ofte parfumerede cremer og urter til at maskere ubehagelige lugte fra kønsområdet. Disse produkter blev brugt til at skjule lugte, ikke til at rengøre eller vedligeholde intimområdet.

Det gamle Kina

For kineserne i det gamle Kina var hygiejne en integreret del af dagligdagen, en af de traditionelle metoder til intim rengøring var at lave en blanding af risvand og urter. Risvand er det vand, man bruger til at skylle ris med, før man koger dem. For at forbedre risvandets rensende og helsebringende egenskaber tilsatte kvinder nogle gange forskellige urter og planteekstrakter. De kunne have antiseptiske eller antibakterielle egenskaber og hjælpe med at forebygge eller lindre infektioner og ubehag i det intime område.

Det gamle Indien

Allerede i det gamle Indien var der en stærk tilknytning til ayurveda, et gammelt indisk system for medicin og sundhedspleje, der lægger vægt på brugen af naturlige ingredienser og holistisk pleje. Ayurveda lagde stor vægt på personlig hygiejne, herunder intimhygiejne. Man brugte en række naturlige ingredienser til at rense og pleje det intime område. Disse ingredienser omfattede forskellige urter, planteekstrakter og naturlige olier. Nogle gange brugte kvinder også urtevaskeopløsninger til intimhygiejne. Disse opløsninger kunne indeholde ekstrakter af ayurvediske urter som aloe vera, neem og triphala. Planterne blev anset for at have antiseptiske og antibakterielle egenskaber og blev brugt til at rense og fremme genital sundhed.

Traditionel afrikansk hygiejne

I mange dele af Afrika har folk traditionelt brugt de naturlige ressourcer i deres omgivelser til at holde sig rene. Det gælder ingredienser som ler, planter, bark og rødder. En udbredt metode til renlighed og intimhygiejne i traditionelle afrikanske samfund er brugen af ler. Ler har absorberende egenskaber og er velegnet til at fjerne snavs og overskydende fugt. Man smører leret på kroppen og intimområdet og vasker det derefter af med vand. Derudover brugte mange traditionelle afrikanske samfund også planter med naturlige antiseptiske eller antibakterielle egenskaber til intimhygiejne.

Arktiske baderutiner

Arktisk badning, som praktiseres af oprindelige folk i Arktis, er en fascinerende praksis, der involverer brugen af is eller sne til rensning og intimhygiejne. Brugen af is eller sne var en praktisk metode i det kolde klima, hvor adgangen til varmt vand var begrænset, og kulden var med til at reducere inflammation og lindre ubehag. Desuden blev den naturlige kulde betragtet som rensende. Den arktiske badepraksis var en del af den kulturelle og traditionelle praksis hos mange oprindelige folk i den arktiske region.

Traditionelle japanske onsen

I Japan har traditionelle japanske onsen (varme kilder eller varme bade) længe været en del af kulturen. Der findes onsen over hele Japan på grund af landets geotermiske aktivitet. Disse kilder har varmt og mineralrigt vand, som siges at have terapeutiske egenskaber.

Japanerne har længe ment, at onsen ikke kun fremmer generel renlighed, men også hjælper med at opretholde sundheden i det intime område. Det varme vand og mineralerne i det siges at lindre muskelspændinger, øge blodcirkulationen og reducere inflammation, hvilket alt sammen kan være gavnligt for intimhygiejnen.

INTIMHYGIEJNE I MODERNE TID

Kvinders vaginale hygiejne er blevet et emne for intens forskning og diskussion i nutidens samfund. Flertallet af eksperter anbefaler, at kvinder undgår overdreven vask af skeden, da det kan forstyrre skedens naturlige balance og øge risikoen for infektioner. I stedet anbefales mild og skånsom rensning med vand eller specielle produkter beregnet til intimvask. Der findes en række intimrenseprodukter på markedet i dag, men min personlige favorit VagiVital Moisturizing V Cleanser er MERE end en almindelig intimrens, da den er baseret på VagiVitals klinisk afprøvede AktivGel og lidt rapsolie, der giver unikke fugtgivende egenskaber. Dette produkt kan rense både olie- og vandopløselige urenheder uden at forstyrre den sarte vaginale flora eller pH-balancen i kønsområdet, samtidig med at det fugter. Det er vigtigt, at det er sæbefrit og ikke indeholder parfume eller parabener, hvilket gør det velegnet til kvinder med følsom hud. Brug produktet dagligt i stedet for sæbe eller andre parfumerede produkter, som ofte forstyrrer den vaginale flora og den naturlige pH-balance. Det anbefales af gynækologer og kan kombineres med VagiVital AktivGel for maksimal hydrering .

VagiVital V Cleanser finder du her!

HVOR OFTE BØR MAN VASKE SKEDEN?

Vi har ingen fast regel for, hvor ofte du bør vaske skeden, da det kan variere fra person til person og afhænger af individuelle behov og præferencer. Her er nogle retningslinjer, du kan overveje:

🌺Daglig udvendig vask af vulva

Det er almindeligt at vaske det ydre område af underlivet dagligt, men husk altid at bruge et mildt, uparfumeret produkt som VagiVital V Cleanser og undgå at vaske indersiden af skeden, da det kan forstyrre den naturlige pH-balance og vaginale mikroflora.

🌺Undgå overdreven vask

Overdreven vask af din skede kan være skadeligt, da det kan forårsage irritation og forstyrre den naturlige balance i skeden. Du bør også undgå stærke eller parfumerede produkter, som kan være irriterende.

🌺Efter samleje

Det kan være godt at vaske det ydre område af kønsdelene efter samleje for at reducere risikoen for infektion. Brug rent vand eller et mildt produkt, og undgå skrappe kemikalier.

🌺Under menstruation

Under menstruationen kan det være nødvendigt at vaske sig oftere for at opretholde en god hygiejne. Brug et mildt produkt, der afbalancerer pH-værdien uden at forstyrre den ømfindtlige vaginale flora.

FREMTIDEN FOR VAGINAL SUNDHED

Fremtiden for vaginal sundhed og intimhygiejne ser lovende ud i betragtning af den voksende bevidsthed og interesse for dette emne. I mellemtiden øges forskningen i vaginal sundhed og intimhygiejne, hvilket fører til en dybere forståelse af vaginalfloraen, pH-balancen, og hvordan forskellige produkter påvirker det genitale område. I mine teenageår var der ikke mange produkter på markedet til intim rensning, og det var en tid, hvor vaginal sundhed næsten ikke blev diskuteret åbent, men i dag ser det anderledes ud, da flere og flere også begynder at forstå, at kvinders vaginale sundhed er noget både vigtigt og værdifuldt

Pas godt på dig selv & Stay Pussytive

/Fanny

VAGIVITAL

Diagnosticerer - Behandler - Forebygger