DIN HUD OG OVERGANGSALDEREN

Vejret er strålende og det er en solrig lørdag i september, og jeg er på Skansen med hele familien. Jeg har fået besøg af mine forældre fra Gøteborg for at være sammen med os. Vi sidder der med ansigterne vendt ud mod solen og nyder et øjeblik sammen med kaffe og varm chokolade fra den medbragte termokande. Jeg lukker øjnene og lader solens stråler varme min (allerede) vinterblege hud og lytter til samtalen, da min mor pludselig siger: "Fanny, jeg kan ikke tro det - du har ikke en eneste rynke, og du er 50 år gammel!". Men det er ikke helt sandt. Jeg er faktisk "kun" 49 år og 9 måneder gammel. Og jeg har også en masse latterrynker, og mine smilerynker kan få mig til at ligne en trist bulldog, når jeg er alvorlig. Men for min mor, som har et andet perspektiv, har jeg næsten ikke en eneste rynke. For det er jo sådan, det er, ikke? Er det først, når vi bliver ældre, at vi får perspektiv på aldring? Da jeg var 10 år gammel, syntes jeg, at latterrynker, rynkerne på de yderste dele af øjnene, var det smukkeste nogensinde. Så en dag fik jeg dem selv. Perspektivet på aldring har ændret sig med tiden. Aldring i sig selv er egentlig ikke det, der generer mig, men det, der udfordrer mig, er den lille ændring i, hvordan jeg ser mig selv. At jeg ikke helt kan følge med. Jeg har dog besluttet mig for at omfavne de små forandringer i min hud som livets tegn på erfaring og visdom

HUD I OVERGANGSALDEREN

I overgangsalderen mærker de fleste kvinder, at det også påvirker deres hud. Men hvad sker der egentlig med huden i overgangsalderen? Tja, lad os tage det fra begyndelsen. For det første begynder vores elskede østrogenhormoner at pakke deres tasker og tage en pause. Hormonet, der plejede at holde vores hud fugtig og strålende, begynder at "gå på pension". Så hvad betyder det for huden, og hvad påvirker huden i overgangsalderen?

🌸Reducerede østrogenniveauer

Nogle af de mest mærkbare hormonelle forandringer i overgangsalderen er de reducerede niveauer af østrogen, et kvindeligt kønshormon, som har en stor indvirkning på huden. Undersøgelser har vist, at østrogen er vigtigt for at opretholde hudens sundhed, herunder følgende:

  • Fremmer produktionen af kollagen: Østrogen hjælper med at bevare hudens elasticitet ved at fremme produktionen af kollagen, som holder huden fast og ungdommelig.
  • Opretholder fugtbalancen: Østrogen hjælper huden med at holde på fugten og forebygger tørhed og dehydrering.
  • Regulerer talgproduktionen: Østrogen spiller en rolle i reguleringen af talgproduktionen, som kan påvirke fedtet hud og akne.

🌸Tørhed og reduceret elasticitet

Som følge af de reducerede østrogenniveauer oplever mange kvinder i overgangsalderen, at deres hud bliver tørrere og mindre elastisk. Undersøgelser viser, at denne tørhed kan være et resultat af reduceret fugtbinding i huden, hvilket betyder, at huden har sværere ved at holde på og binde fugt, samt reduceret talgproduktion.

🌸Øget følsomhed og irritation

Nedsatte østrogenniveauer kan også gøre huden mere følsom eller tilbøjelig til irritation. Forskning har vist, at kvinder i overgangsalderen kan opleve øget følsomhed over for hudplejeprodukter og potentielle allergener. Din hud fungerer også som en barriere, der beskytter kroppen mod skadelige eksterne faktorer. Nedsatte østrogenniveauer kan reducere hudens evne til at holde på fugten og beskytte sig selv. Det kan gøre huden mere sårbar over for miljøpåvirkninger.

🌸Øget risiko for pigmentforandringer

Nogle studier har også forbundet reducerede østrogenniveauer med en øget risiko for pigmentering, især hos kvinder med lys hud.

KVINDER PÅVIRKES FORSKELLIGT

Hvorfor ser nogle kvinder ud til at have bedre hud end andre? Det er ganske enkelt, fordi kvinder påvirkes forskelligt i overgangsalderen, og det samme gør deres hud, på grund af en kombination af flere faktorer, herunder genetik, livsstil og hormonelle variationer.

🌸Genetik

Genetik spiller en vigtig rolle for, hvordan vores hud ældes og påvirkes af overgangsalderen. Enkelte mennesker har fra naturens side en bedre hudbarrierefunktion med mere kollagen og elastin i huden og en større evne til at holde på fugten.

🌸Kollagen

Kollagen er et af de vigtigste proteiner i kroppen og er en grundlæggende bestanddel i mange væv. Hovedbestanddelen af dermis, det dybere lag af huden, er kollagen. Kollagen giver huden struktur og støtte og er med til at opretholde et fast og ungdommeligt udseende. Kollagen findes også i hår og negle, hvor det bidrager til struktur og styrke. Med alderen falder produktionen af kollagen i kroppen, hvilket kan få huden til at miste sin elasticitet og danne rynker.

🌸Elastin

Elastin er et vigtigt protein, som findes naturligt i huden og andre af kroppens væv. Proteinet er en vigtig bestanddel af hudens bindevæv og er med til at give huden dens elasticitet og evne til at vende tilbage til sin oprindelige form efter at være blevet strakt eller trykket sammen. Sammen med kollagen giver elastin huden struktur og støtte. Elastin gør huden modstandsdygtig over for skader og brud, når den udsættes for tryk eller stræk. Når huden ældes, kan elastin nedbrydes, hvilket får huden til at miste sin elasticitet og udvikle rynker og hængende hud.

🌸Hormonelle svingninger

Mens reducerede østrogenniveauer er almindelige i overgangsalderen, kan det variere fra person til person, præcis hvor hurtigt og i hvilket omfang disse ændringer sker. Nogle kvinder oplever en gradvis reduktion i østrogen over flere år, mens andre oplever mere pludselige og dramatiske ændringer. Denne hormonelle variation kan påvirke, hvor hurtigt og mærkbart huden ældes.

🌸Livsstil

Livsstilsfaktorer vil naturligvis også have en betydelig indvirkning på hudens sundhed i overgangsalderen. De, der spiser en sund kost rig på antioxidanter og undgår rygning og overdrevent alkoholforbrug, har tendens til at have bedre hudsundhed. Regelmæssig motion og stresshåndtering kan også hjælpe med at bevare hudens vitalitet.

🌸Det hormonelle lotteri

Visse kvinder er så heldige at have et genetisk højt niveau af kollagen og elastin i huden, hvilket giver den en ungdommelig struktur og fasthed. Overgangsalderen kan dog have mindre indflydelse på hudens udseende for kvinder, der ikke er genetisk disponeret for hudproblemer, end for dem, der har en arvelig tendens til at udvikle hudproblemer. Med andre ord kan genetik spille en rolle for, hvor meget overgangsalderen påvirker hudens udseende.

HUDEN I SKEDEN

Huden i skeden kan også blive påvirket af overgangsalderen. Ændringer i skedens slimhinde er almindelige og kan være en kilde til ubehag i overgangsalderen. Her er, hvad der sker baseret på forskning og undersøgelser:

🌸Tyndere vaginal slimhinde

I overgangsalderen falder produktionen af østrogen drastisk. Østrogen er ansvarlig for at opretholde tykkelsen og fugtigheden i vaginalslimhinden. Når østrogenniveauet falder, bliver slimhinden tyndere og mindre elastisk. Det kan føre til sårbarhed og øget følsomhed, hvilket kan give ubehag under seksuel aktivitet.

🌸Vaginal tørhed

Nedsat østrogenproduktion kan også føre til vaginal tørhed. Denne tørhed kan være generende og nogle gange smertefuld. Undersøgelser har vist, at op til 50% af kvinder i overgangsalderen oplever vaginal tørhed.

Men bare rolig, der findes også løsninger på dette problem! En af dem er VagiVital AktivGel, som hjælper med at fugte og styrke huden i skeden. Det er som en fugtgivende regnbyge i din private have

Læs bloggen om at forstå og håndtere tørre slimhinder her!

🌸Øget risiko for infektioner

Udtyndingen og udtørringen af vaginalslimhinden kan også øge risikoen for vaginale infektioner, såsom svampeinfektioner og bakteriel vaginose. Det skyldes ændringer i den naturlige balance mellem bakterier og svampe i skeden.

Læs bloggen om bakteriel vaginose og ildelugtende udflåd her!

🌸Urininkontinens

Ændringer i skedens hud og muskler kan også påvirke blærefunktionen. I overgangsalderen oplever mange kvinder inkontinensproblemer, herunder stressinkontinens (lækage ved hoste, nys eller anstrengelse) og tranginkontinens (en følelse af at skulle tisse ofte).

PAS PÅ DIN HUD I OVERGANGSALDEREN - 7 VIDENSKABELIGT BASEREDE TIPS

Overgangsalderen er en rejse, som de fleste kvinder gennemgår på forskellige måder. Det er en tid med forandringer, både fysisk og følelsesmæssigt. Baseret på videnskabelig forskning er her nogle effektive måder at passe på din hud på i denne fase af livet

1. Indfør en skånsom hudplejerutine.

Forskning har vist, at det er vigtigt at bruge hudplejeprodukter, der er skånsomme i overgangsalderen. Vælg en blid rens, der ikke udtørrer huden. Følsomheden kan også øges i denne periode, så undgå produkter, der kan virke irriterende. Produkter, der indeholder hyaluronsyre og glycerin, har vist sig at være effektive til at holde på hudens fugt.

2. Beskyttelse mod solen

Forskning har tydeligt vist, at UV-stråling fra solen kan skade huden og føre til for tidlig ældning, herunder rynker og alderspletter. Du bør derfor bruge en daglig solcreme med mindst SPF 30 for at beskytte din hud mod skadelige UV-stråler. Det reducerer også risikoen for hudkræft.

3. Anti-ageing produkter til huden

Der findes mange anti-ageing-produkter på markedet. Undersøgelser har vist, at ingredienser som retinol, antioxidanter (f.eks. C-vitamin) og peptider kan hjælpe med at reducere rynker og forbedre hudens elasticitet.

4. Sund livsstil

Din kost påvirker din hud mere, end du måske tror. Undersøgelser har vist, at en afbalanceret kost rig på antioxidantrige fødevarer som frugt og grøntsager kan hjælpe med at bekæmpe frie radikaler og fremme en sund hud. Du bør også drikke nok vand til at holde din hud godt hydreret. Hold dig fra overdrevent alkoholforbrug og rygning, da disse faktorer kan fremskynde hudens ældning.

5. Motion

De fleste af os ved allerede, at regelmæssig motion har mange sundhedsmæssige fordele, men ikke alle er klar over, at det også kan have en positiv effekt på din hud. Motion fremmer en god blodcirkulation, hvilket kan føre til en sundere hudtone og -struktur. Så gå en tur, dyrk yoga eller en anden form for motion, du kan lide.

6. Vaginal fugtighed

Overgangsalderen kan også påvirke hudens følsomhed i skeden, og en skede så tør som Sahara-ørkenen kan være en belastning. VagiVital AktivGel har gennemgået kliniske forsøg og er designet til at fugte selv den tørreste vaginale slimhinde. AktivGel er en hormonfri aktiv gel, som lindrer og helbreder intime symptomer som tørhed, irritation eller kløe i intimområdet, ubehag ved samleje eller smerter ved vandladning. I de kliniske studier, vi har udført med VagiVital AktivGel, ser vi meget gode resultater efter 30 dage (4 uger). Disse resultater er yderligere forbedret ved 12-ugers opfølgningen. Af denne grund anbefaler vi normalt daglig brug i 12 uger (3 tuber) og derefter overgang til brug efter behov. I brugerundersøgelser svarer de fleste, at de bruger produktet dagligt i 30 dage. Derefter er det mest almindeligt at gå over til at bruge det hver anden eller tredje dag.

VagiVital AktivGel kan findes her!

7. Regelmæssig hudtjek

Hudkræft er naturligvis alvorligt, men hvis det opdages tidligt, kan det ofte behandles med succes. Derfor skal du have regelmæssige hudtjek for at opdage eventuelle forandringer eller tegn på hudkræft på et tidligt tidspunkt. Hvis du opdager noget usædvanligt, bør du straks opsøge en hudlæge.

8. Håndtering af stress

Overgangsalderen kan være en stressende tid med mange fysiske og følelsesmæssige forandringer. Undersøgelser har vist, at et højt stressniveau kan have en negativ indvirkning på din hud. Overvej afslapningsøvelser som meditation eller yoga for at håndtere stress og fremme en sund hud. Desuden findes der i dag mange meditationsapps, som kan hjælpe dig med at håndtere stress.

Overgangsalderen er en proces, som alle kvinder gennemgår på deres egen måde, og den påvirker os ikke kun følelsesmæssigt, men også fysisk, herunder vores hud. Den hud, som har været der, siden vi blev født. Den har beskyttet og omfavnet os. Din hud er en vigtig del af din krop, og den fortjener at blive plejet og elsket hele livet, uanset din alder. Så tag imod de små forandringer som tegn på erfaring og visdom. Og helt ærligt, så synes jeg stadig, at smilerynker omkring øjnene er noget af det smukkeste i verden

Pas godt på dig selv og Stay Pussytive!

/Fanny

VAGIVITAL

Diagnosticerer - Behandler - Forebygger