Tre almindelige myter om skeden

For et par uger siden deltog jeg i konferencen "Reproduktiv Hälsa", som afholdes hvert andet år for jordemødre i Sverige. Det var som at blive oversvømmet af en tsunami af PUSSYTIV energi, da alle der arbejder for det samme - kvinders velbefindende. Mere end 500 jordemødre deltog i to fantastiske dage med den nyeste forskning, interessante foredrag og tankevækkende debatter om alt fra kvinders kønsorganer til graviditet, fødsel og seksuel sundhed. Jeg delte selv lyserøde "Stay Pussytive"-goodiebags ud og havde mange spændende samtaler. En af disse samtaler handlede om myter om skeden, som stadig hænger ved. I vores tid er der faktisk flere skedemyter, der fortsætter med at cirkulere, på trods af øget adgang til information og uddannelse. Jeg tænkte, at det var på tide at aflive i hvert fald tre af dem

MYTE NR. 1 - UNDERLIVET SKAL VÆRE LUGTFRIT

Det er en udbredt misforståelse, at en vagina skal være helt lugtfri, og at enhver form for naturlig lugt er et tegn på dårlig hygiejne eller en infektion. Sandheden er, at skeden har en naturlig lugt, der varierer fra person til person og kan påvirkes af faktorer som kost og hormoner. En stærk eller usædvanlig lugt kan være et tegn på en infektion, men en mild lugt er normal. Myten om, at vaginaer skal være helt lugtfri, er en almindelig og potentielt skadelig misforståelse, der påvirker mange kvinders selvtillid og seksuelle sundhed. Lad os dykke lidt dybere ned i dette emne:

🌺Naturlig vaginal duft

Din vagina er en kompleks kropsdel, der har sin egen unikke lugt, og den naturlige lugt varierer fra person til person. Denne lugt er normalt mild og kan minde om en kombination af surt og sødt. Lugten afhænger af flere faktorer, herunder hormonbalance, kost, alder og gener.

🌺Hvorfor lugter skeden overhovedet?

Den naturlige lugt er en del af skedens selvrensende proces. Din skede har sin egen bakterieflora, som hjælper med at holde den ren og sund. Denne flora producerer mælkesyre, som skaber et surt miljø, der forhindrer skadelige bakterier og infektioner. Denne naturlige lugt er et resultat af det sure miljø og de stoffer, der udskilles af vaginalslimhinden.

🌺Lugtende udflåd

En mild, konstant vaginal lugt betragtes som normal og sund. Det er vigtigt at forstå, at en bestemt lugt ikke nødvendigvis er et tegn på dårlig hygiejne eller en infektion. Men en ubehagelig fiskelugt kan være et tegn på bakteriel vaginose, som er en almindelig vaginal infektion.

🌺Negative konsekvenser af myten om, at vagina skal være lugtfri

  • Kvinder kan føle sig usikre og skamme sig over deres naturlige kropslugt, hvilket kan påvirke deres selvtillid og seksuelle selvværd.
  • Det kan skabe en unødvendig frygt for at være intim med nogen af frygt for at lugte "forkert".
  • Kvinder kan forsøge at skjule eller maskere deres naturlige lugt med forskellige produkter, hvilket kan føre til en ubalance i den vaginale mikroflora og øge risikoen for infektioner.

MYTE NR. 2 - SKEDENS STØRRELSE OG UDSEENDE ER VIGTIG.

Nogle kvinder tror, at størrelsen eller udseendet af deres egen vagina er vigtig for den seksuelle nydelse eller deres partners nydelse. Selve skedens størrelse og udseende varierer fra person til person og har absolut ingen direkte sammenhæng med seksuel tilfredsstillelse. Myten om, at skedens størrelse og udseende er afgørende for seksuel nydelse eller partnertilfredshed, er en misforståelse, der påvirker mange kvinders selvtillid og seksuelle selvværd.

🌺Hvorfor denne myte ikke er sand

  • Som alle andre kropsdele varierer skedens størrelse og udseende naturligvis fra person til person. Denne variation er normal og en del af den menneskelige mangfoldighed. Der findes ingen "ideel" størrelse eller form på skeden.
  • Vaginaen er en fleksibel og tilpasningsdygtig del af kroppen. Den kan både udvide sig og trække sig sammen. Skedens størrelse er slet ikke relevant for den seksuelle nydelse.
  • Seksuel nydelse handler om mange faktorer, herunder følelser, kommunikation og følsomhed, og ikke kun om skedens fysiske egenskaber. Åben og ærlig kommunikation mellem seksuelle partnere, tillid og intimitet spiller en meget større rolle for at opnå seksuel tilfredsstillelse

Bliv inspireret af blogindlægget om sex, lyst og nydelse her.

🌺Negative konsekvenser af myten om, at skedens størrelse og udseende er vigtig

  • Mange kvinder kan føle sig usikre på deres krop og have negative følelser omkring deres seksualitet, hvis de tror, at deres vagina ikke "lever op" til de påståede standarder.
  • Denne myte kan skabe en følelse af pres og præstationsangst omkring sex, hvilket kan reducere lysten og den seksuelle nydelse.
  • Hvis denne myte er til stede i et forhold, kan den forhindre åben og ærlig kommunikation om seksuel tilfredsstillelse, hvilket kan være skadeligt for begge parter.

MYTE NR. 3 - VAGINALE INFEKTIONER ER ET RESULTAT AF UBESKYTTET SEX

Det er en misforståelse, at vaginale infektioner opstår, hvis en kvinde har haft ubeskyttet sex eller mange seksuelle partnere. Infektioner kan opstå af mange forskellige årsager, herunder en ubalance i den vaginale mikroflora eller andre faktorer, der ikke er relateret til seksuelle vaner. Myten om, at vaginale infektioner er resultatet af usikker sex eller en form for promiskuøs adfærd, er derfor en misforståelse, der skal afklares og aflives. Det er derfor vigtigt at forstå, at årsagerne til vaginale infektioner er mangfoldige og kan have mange forskellige årsager:

🌺Vaginal mikroflora og pH-balance

Vaginaen har en delikat balance mellem bakterier og gærsvampe, som udgør dens mikroflora. Hvis denne balance forstyrres, kan det føre til en overvækst af visse bakterier eller svampe, som igen kan forårsage en infektion. Dette kan ske af mange årsager, herunder hormonelle forandringer, antibiotikabehandling eller stress, og er ikke direkte relateret til seksuel adfærd.

Læs bloggen om vaginalflora her!

🌺Svagt immunforsvar

Et svækket immunsystem kan øge risikoen for vaginale infektioner. Det kan skyldes sygdomme, medicinsk behandling eller andre faktorer, der ikke er relateret til seksuel aktivitet.

🌺Allergi 

Enhver kontakt med allergener eller kemikalier kan forårsage irritation og infektioner i skeden. Det kan omfatte brug af visse produkter, som f.eks. parfumerede intimrensemidler, der kan forårsage allergiske reaktioner.

AFMYSTIFICERING AF VAGINA

Det er vigtigt at forstå vaginalduftens natur og aflive myten om, at kønsområdet skal være helt lugtfrit, for at fremme et sundt syn på kvindekroppen og seksuel sundhed. At være opmærksom på, hvad der er normalt, og hvad der ikke er, kan også hjælpe kvinder med at tage vare på deres intime sundhed og føle sig sikre på deres kroppe uden at blive offer for skadelige misforståelser. Udseendet af din vagina betyder heller ikke noget for dig eller din partner. Det gør det faktisk ikke. Desuden værdsætter de fleste mennesker ærlighed, tillid og intimitet med en partner mere end stereotype kropsnormer, og hele pointen med seksuelle oplevelser er at kunne nyde dem uden unødvendige bekymringer eller stress. Ved at øge bevidstheden kan vi hjælpe med at afmystificere vagina og fremme et mere realistisk og positivt syn på kvinders kroppe og seksualitet. Din vagina er fantastisk, præcis som den er - ligesom dig .

Pas på dig selv & Stay Pussytive

/Fanny

VAGIVITAL

Diagnosticerer - Behandler - Forebygger