Forskellen på vulva og vagina

Jeg har for nylig haft et af de øjeblikke, hvor man virkelig stopper op og tænker. Det hele startede med en e-mail - faktisk ikke en hvilken som helst e-mail, men en e-mail fra en engageret gynækolog. Hun havde læst en af mine tidligere blogs med titlen "Vask din vagina ordentligt - vigtige råd til intimvask". Det, hun påpegede, var noget så simpelt, men alligevel fundamentalt: den måde, jeg havde brugt mine ord på. Jeg havde skrevet "vagina", når jeg skulle have skrevet "vulva". Og hun havde selvfølgelig fuldstændig ret. For der er faktisk en væsentlig forskel på vulva og vagina. Faktisk er de to helt forskellige dele af kvindekroppen, og de har hver deres unikke funktion og behov for pleje. Det har jeg regnet ud. Det er rigtigt. Alligevel faldt jeg for det simple, men unøjagtige sprog. Jeg må indrømme, at det er utroligt nemt at gøre det, selv for en som mig, der er opmærksom på og forstår denne vigtige skelnen. Det er meget vigtigt at bruge de rigtige ord, når vi taler om vores kønsorganer, og det handler ikke kun om at være smålig. For det første gør det os til kropseksperter at kende forskellen mellem vulva og vagina. Det hjælper os også til at tage bedre vare på vores helbred og forstå vores kroppe. Når vi taler åbent og præcist om vores kønsorganer, kan det også være med til at nedbryde gamle tabuer og falske myter. Derfor er det på tide at få afklaret forskellen mellem vulva og vagina én gang for alle

VULVA - DE YDRE DELE

Vulva er fællesbetegnelsen for de ydre dele af en kvindes kønsorganer, som er synlige og beskytter de indre kønsorganer mod bakterier og infektioner. Undgå at bruge intimprodukter, der indeholder parfume eller sæbe på vulva, da de kan forstyrre den naturlige pH-værdi og den sarte vaginale bakterieflora. VagiVital V Cleanser er en unik intimvask, der renser både vand- og oliebaserede urenheder uden at forstyrre den følsomme vaginale mikroflora eller pH-værdi, samtidig med at den bevarer fugten, da den er baseret på den samme unikke fugtgivende formel som VagiVital AktivGel.

Du kan finde VagiVital V Cleanser her!

VULVAS ANATOMI

🌺 Mons pubis (venusbjerget)

Mons pubis, også kendt som venusbjerget, er den fedtfyldte pude, der ligger lige over skambenet, nederst på maven. Der er flere praktiske funktioner ved kønsbehåringen i dette område, da den hjælper med at beskytte området mod friktion og giver et lag af beskyttelse mod bakterier og andre patogener. Derudover spiller kønsbehåringen en rolle i den naturlige spredning af feromoner, hvilket er vigtigt for at tiltrække en mage. Størrelsen eller formen på venusbjerget kan i nogle tilfælde ændre sig på grund af vægtforøgelse, vægttab eller hormonelle forandringer, der kan forekomme i forskellige stadier af livet, såsom graviditet eller overgangsalder.

Læs bloggen om kønshår her!

🌺 Labia majora (de større kønslæber)

Der er to sæt kønslæber i vulva - de store og de små kønslæber. De store kønslæber er de ydre, større hudfolder, der omgiver vulva. De er typisk dækket af kønsbehåring og indeholder fedtvæv, svedkirtler og olieproducerende kirtler. Deres vigtigste funktion er at beskytte de indre kønsorganer og at bidrage til den seksuelle respons ved at svulme op og blive mere følsomme over for øget seksuel stimuli.

🌺 Labia minora (de mindre kønslæber)

De små kønslæber er tynde hudfolder, der ligger på indersiden af ydre kønslæber (labia majora). De har ingen kønsbehåring og er rige på blodkar og nerveender, hvilket gør dem meget følsomme over for kontakt. Deres funktion er blandt andet at beskytte åbningen til urinrøret og skeden og bidrage til seksuel stimulation gennem deres følsomhed. Det er dog vigtigt at huske, at både størrelsen og formen på de små og store kønslæber varierer meget fra kvinde til kvinde. Disse forskelle er normale og en del af kroppens naturlige mangfoldighed. Derudover spiller kønslæberne en rolle i kroppens forsvar mod infektioner ved at opretholde et sundt mikroklima i vulva.

🌺 Clitoris (klitoris)

Klitoris er et centralt og meget følsomt organ i det kvindelige forplantningssystem og ligger, hvor de indre kønslæber mødes. Klitoris er et omfattende organ, der strækker sig ind i kroppen som et isbjerg, hvor kun spidsen er synlig. Den synlige del, glans klitoris, er kun en lille del af hele strukturen og varierer i størrelse og form fra person til person.

Klitoris er en af de mest nervetætte dele af menneskekroppen med omkring 8.000 nerveender - dobbelt så mange som på en mands penis. Denne usædvanligt høje følsomhed gør klitoris central for seksuel ophidselse og orgasme. Ligesom mandens penis har klitoris en unik evne til at svulme op, når blodgennemstrømningen øges under seksuel ophidselse, hvilket øger følsomheden og kan føre til seksuel tilfredsstillelse.

Klitoris spiller en afgørende rolle i kvindens seksuelle respons, herunder ophidselse og orgasme. For mange kvinder er stimulering af klitoris ofte nødvendig for at opnå orgasme. Interessant nok deler klitoris og penis en fælles oprindelse, da de begge udvikler sig fra det samme embryonale væv. Det betyder, at de er strukturelt og funktionelt ens organer.

🌺 Urethral opening (urinrørsåbningen)

Urinrørsåbningen er en vigtig del af kroppens urinvejssystem, og dens vigtigste funktion er at sikre, at urinen kommer ud. Hos kvinder er denne åbning strategisk placeret lige under klitoris og foran den vaginale åbning. Det er gennem denne kanal, at urinen transporteres fra blæren til ydersiden af kroppen. Kvinders urinrør adskiller sig fra mænds ved, at det er relativt kort, normalt omkring 4 cm, hvilket er betydeligt kortere end hos mænd. Denne korte længde, sammen med dens nærhed til anus, øger også risikoen for urinvejsinfektioner.

Læs bloggen om urinvejsinfektion her!

🌺 Vaginal opening (vaginalåbningen)

Vaginalåbningen, det vil sige indgangen til vagina, er en vigtig del af kvindens reproduktive system. Vaginalåbningen er placeret lige under urinrørets åbning og spiller en vigtig rolle i flere aspekter af kvinders sundhed og velbefindende. Vaginalåbningen er ikke kun vigtig for reproduktive funktioner som samleje og fødsel, men også for menstruation. Åbningen er fleksibel og kan tilpasse sig forskellige størrelser, hvilket især er vigtigt under fødslen, da den udvider sig for at give plads til barnet. Det er det elastiske væv omkring vaginalåbningen, der bidrager til denne fleksibilitet. Vaginalåbningen kan også udvide sig under seksuel ophidselse, hvilket letter samleje og kan øge den seksuelle nydelse. Vaginalåbningen påvirkes også af forskellige faktorer som infektioner og hormonelle forandringer. Smerter i vulva, kendt som vulvodyni, er en tilstand, hvor smerter i vaginalåbningen opstår under vaginalsex, indsættelse af en tampon eller anden kontakt. Denne tilstand var tidligere kendt som vestibulitis, men udtrykket vulvodyni, som bogstaveligt talt betyder smerte i vulva, er blevet brugt i de sidste tyve år.

Læs bloggen om Vulvodyni - smerter i vaginalåbningen ved sex og berøring her.

🌺 Bartholinske kirtler

Bartholinske kirtler er to små, men vigtige kirtler, der ligger på hver side af vaginalåbningen, og de spiller en central rolle i en kvindes reproduktive og seksuelle sundhed. Deres primære funktion er at producere en væske, der hjælper med at smøre vulva, hvilket er vigtigt for komforten under samleje og hjælper med at reducere friktion og irritation. Kirtlerne er normalt små, cirka på størrelse med en ært, og er ikke synlige eller mærkbare, når de er sunde. Den væske, de producerer, frigives i små mængder og bliver mere mærkbar ved seksuel ophidselse. Denne naturlige smøring spiller en vigtig rolle for at opretholde vulvas sundhed og velvære og letter også naturlige kropsfunktioner som samleje og menstruation.

🌺 Perineum

Kvindens perineum, også kaldet mellemkød, er det specificerede område mellem vulva og anus. Perineum er strukturelt opbygget af muskler, væv og hud. Det omfatter dele af bækkenbundsmusklerne, som er vigtige for at støtte bækkenorganerne og opretholde kontrollen over urin- og afføringssekretion. Disse muskler spiller også en rolle i den seksuelle funktion og kan påvirke følelsen under samleje. Under fødslen bliver perineum et særligt vigtigt område. Den strækker sig og tilpasser sig, så barnet kan komme igennem.

VAGINA - DEN INDRE KANAL

Vaginaen er en muskuløs kanal, der strækker sig fra livmoderhalsen (som er den nederste del af livmoderen) til vulvaen..

🌺 Struktur

Vaginaens anatomiske struktur er kendetegnet ved en unik fleksibilitet og elasticitet. Disse egenskaber er afgørende for flere af kroppens funktioner, herunder seksuel aktivitet, menstruation og fødsel. Vaginaens fleksibilitet og evne til at strække sig er et direkte resultat af dens komplekse anatomiske struktur. Vaginalvæggene består af flere lag muskelvæv og elastiske fibre, der gør det muligt at udvide og trække sig sammen. Vaginaen spiller også en vigtig rolle under menstruationscyklussen. Den fungerer som den kanal, hvorigennem menstruationsblod og væv fra livmoderen transporteres ud af kroppen. Vaginaens tilpasningsevne er mest tydelig under fødslen. Under denne proces kan skeden strække sig betydeligt for at gøre det muligt for barnet at passere gennem fødselskanalen. Den fantastiske evne til at udvide sig er afgørende for en sikker og effektiv fødsel og viser den utrolige styrke og fleksibilitet i denne del af kvindens reproduktive system

🌺 Slimhinderne

Vaginalslimhinden dækker de indre overflader i vagina. De er ikke kun vigtige for at opretholde den naturlige fugtighed i området, men også for at beskytte mod infektioner og bidrage til en sund mikroflora. Slimhinderne i skeden er rige på kirtler, der udskiller naturlige væsker. Vaginalsekretet er afgørende for at opretholde en sund pH-balance i vagina, hvilket er vigtigt for at forhindre væksten af skadelige bakterier og svampe. Denne naturlige fugt letter også seksuel aktivitet ved at reducere friktion og øge komforten.

Læs bloggen Tre almindelige myter om vagina her!

I nogle tilfælde kan slimhinderne i vagina dog blive tørre. Det kan skyldes en række faktorer, såsom hormonelle forandringer (især i overgangsalderen), medicinske behandlinger, stress eller visse hygiejneprodukter. Tørre slimhinder kan føre til ubehag, kløe, irritation og en øget risiko for infektion.

VagiVital AktivGel er en svensk, hormonfri og ikke-klæbrig vaginalgel, som både behandler og helbreder intime symptomer som tørhed, irritation, kløe, ubehag ved intim kontakt og smerter ved vandladning. Den klare gel klistrer ikke og klæber til vaginalslimhinden, hvor den frigiver vand over tid, stimulerer cellevæksten på slimhindens overflade og genopretter pH-værdien. Den anbefales af gynækologer, og dens effekt er klinisk dokumenteret. Resultaterne er dokumenteret i et multicenterstudie udført af kvindelige forskere, herunder læger og professorer i gynækologi, fra Karolinska Universitetshospital, Uppsala Universitetshospital og Norrlands Universitetshospital.

Du kan finde VagiVital AktivGel her

🌺 Vaginaens selvrensende funktion

Det unikke ved vagina er, at den opretholder hygiejne og sundhed gennem sin selvrensende evne. Dette opnås gennem produktionen af naturlige sekreter, som spiller en afgørende rolle i opretholdelsen af et sundt miljø. Sekretet er ikke kun vigtigt for at rense skeden for døde hudceller og andre affaldsstoffer, men det hjælper også med at opretholde et optimalt og afbalanceret pH-niveau. Denne balance er afgørende for at beskytte mod infektioner og opretholde en sund bakterieflora. Denne flora består af gode bakterier, hovedsageligt laktobaciller, som beskytter mod skadelige mikroorganismer og støtter skedens naturlige forsvarssystem. Derfor bør brugen af eksterne rengøringsmidler eller produkter i intimområdet begrænses, da de kan forstyrre denne naturlige balance og føre til problemer som tørhed, irritation eller infektioner. At respektere og støtte vaginaens selvrensende proces kan bidrage til bedre intim sundhed og velvære.

🌺 Mikroflora 

Skedens unikke mikroflora består af forskellige typer bakterier, hovedsageligt mælkesyrebakterier, som er med til at beskytte mod infektioner og opretholde et sundt miljø. Brug af stærke sæber og parfumerede produkter kan forstyrre denne delikate balance og øge risikoen for ubalance og infektioner.

Læs bloggen om, hvordan du holder din vaginalflora sund.

HVORFOR ER DET SVÆRT AT SKELNE MELLEM VULVA OG VAGINA?

Så hvorfor er det nogle gange så svært at skelne mellem, hvad der er en vulva, og hvad der er en vagina? Forvirringen skyldes i høj grad den måde, vi taler om disse dele på. Det er lidt som at kalde hele foden for en "tå" - ikke helt forkert, men heller ikke helt korrekt. Dette forvirrende sprog kan skabe problemer, ikke kun når vi taler om hygiejne, men også når vi taler om sundhed og sygdom.

Ifølge ny forskning er det vigtigt at tænke på vulva og vagina som to forskellige dele. "Det er lidt som at have to værktøjer i sin værktøjskasse - de ser forskellige ud og har forskellige opgaver. Hvis vi adskiller dem og forstår deres unikke roller, kan vi passe bedre på dem. Det handler ikke kun om at vide, hvilken del der er hvilken, men også om at give hver del den pleje, den fortjener. Samtidig fremhæver forskningen, hvordan en klarere terminologisk skelnen også kan føre til bedre egenomsorg og en bedre forståelse af kvinders sundhed generelt. Bedre viden fører til bedre sundhed

Ps. Titlen på bloggen er nu selvfølgelig ændret til "Vask vulva korrekt - vigtige råd til intimvask".

Læs hele bloggen her!

Pas på både vulva og vagina, og Stay Pussytive

/Fanny