Tørre slimhinder og atrofi i forbindelse med brystkræft

Jeg har levet længe nok til at have fået flere mammografier, men jeg må sige, at jeg aldrig vænner mig til det. For et par uger siden var det tid til endnu en. Efter at have strejfet rundt på Karolinska Universitetssjukhuset kommer jeg til sidst frem til det rigtige sted og skriver mig ind i receptionen, går gennem en korridor og op ad en trappe. Her tager jeg et par blå skoovertræk på og går ind i venteværelset, hvor omkring 20 kvinder venter. Man kan ikke undgå at bemærke, at jeg er den eneste, der har valgt at tage skoovertræk på. Jeg overvejer næsten at tage dem af, men konkluderer så hurtigt, at det ville være lige så mærkeligt som at have dem på, så jeg beholder dem på. Næsten med det samme bliver mit navn råbt op, og jeg rejser mig hurtigt og skynder mig ud af venteværelset med mine skoovertræk raslende om fødderne. Jeg bliver mødt på stuen af en ung, smilende sygeplejerske. Hun har ikke engang tid til at forklare, hvad jeg skal gøre, før jeg har taget et par hurtige skridt over til den lille stol i hjørnet og begynder at klæde mig af. Så der står jeg med blottede bryster og de ydmygende grimme skoovertræk på fødderne. Jeg vender mig langsomt om og begynder at gå hen mod den gigantiske "kopimaskine", der skal røntgenfotografere mine bryster. For det er den eneste måde, jeg kan forklare en mammografimaskine på. Der er absolut intet, der tyder på, at denne maskine er designet til at røntgenfotografere bløde, runde bryster i forskellige størrelser og former. Faktisk ligner det ved første øjekast en slags kopimaskine, hvor brysterne klemmes mellem de to firkantede glasplader og derefter presses sammen for at få et klart billede. Jeg bliver pludselig lidt usikker. Hvordan var det nu, de gjorde det? Men sygeplejersken forklarer fortroligt og tydeligt: "Du står med din høøøjre side vendt mod maskinen og holder dit høøøjre bryst op". Jeg forsøger at placere det højre bryst korrekt, og sygeplejersken hjælper også med at lægge hele brystet ind, og så strammer hun det. Meget hårdt, kan jeg tilføje! Det er ikke noget, der gør forfærdeligt ondt, men jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er helt absurd, at vi i 2023 stadig ikke har formået at udvikle et mammografiapparat, der rent faktisk er designet til bryster. Der er også en splittet følelse ved at være her: På den ene side er der noget komisk over hele situationen, hvor jeg er halvnøgen og fastspændt med det ene bryst i en "kopimaskine" med de latterlige poser på fødderne, på den anden side er der en alvor i rummet. For det her er vigtigt og nogle gange livsændrende. Mammografi

TØRRE SLIMHINDER ALMINDELIG BIVIRKNING VED BRYSTKRÆFTBEHANDLING

For kvinder i brystkræftbehandling kan vulvovaginal atrofi (VVA), som betyder tørre, tynde og irriterede slimhinder i skeden og vulva, være en smertefuld og belastende bivirkning. VVA svarer til den tilstand, der kan opstå efter overgangsalderen, når kroppen producerer mindre østrogen. Det kan give symptomer som vaginal tørhed, kløe, smerter ved vandladning og smerter ved samleje.

ÅRSAGER TIL TØRRE SLIMHINDER UNDER BRYSTKRÆFTBEHANDLING

Hormonerstatningsterapi (HRT), som bruges til behandling af hormonfølsom brystkræft, har til formål at sænke niveauet af kønshormoner, især østrogen, i kroppen. Dette opnås normalt ved at blokere østrogenreceptorer eller reducere kroppens produktion af østrogen. Hormonbehandling bruges til at forhindre østrogen i at stimulere væksten af kræftceller, da mange former for brystkræft er afhængige af østrogen for at vokse. Når østrogen reduceres i kroppen, påvirker det også slimhinderne i forskellige dele af kroppen, herunder vagina. Det er en af hovedårsagerne til tørre slimhinder og atrofi af slimhinderne under brystkræftbehandling. Nedsat østrogenproduktion fører til følgende ændringer i slimhinderne:

🌺Tyndere slimhinder

Østrogen er vigtigt for at opretholde tykkelsen af vaginalslimhinden. Når østrogenniveauet falder, bliver slimhinderne tyndere.

🌺Reduceret fugtighed

Østrogen bidrager til produktionen af naturlige smøremidler i skeden. Når østrogenet falder, falder fugtigheden i slimhinderne også.

🌺Reduceret elasticitet

Slimhinderne mister deres elasticitet, når østrogenet falder, hvilket kan føre til ubehag og smerter under samleje.

🌺Forøget risiko for infektioner

Tyndere og tørrere slimhinder er mere udsatte for infektioner, fordi de ikke længere har den beskyttende barriere, som normalt er til stede.

UNDERSØGELSE VISER, AT VAGIVITAL ACTIVE GEL HJÆLPER BRYSTKRÆFTPATIENTER

Et studie har undersøgt, om VagiVital AktivGel kan hjælpe kvinder med brystkræft, som har tørre slimhinder på grund af behandling med aromatasehæmmere. Aromatasehæmmere er lægemidler, der bruges til behandling af brystkræft. De forhindrer kroppen i at producere østrogen, et hormon, der kan få kræftceller til at vokse. Ved at bruge aromatasehæmmere kan man reducere mængden af østrogen i kroppen og stoppe væksten af kræftceller.

🌺 Hvad denne undersøgelse gjorde

I undersøgelsen deltog 28 kvinder med brystkræft, som havde tørre slimhinder og blev behandlet med aromatasehæmmere. De brugte VagiVital AktivGel hver dag i 12 uger. I begyndelsen af undersøgelsen vurderede deltagerne sværhedsgraden af deres symptomer på en firepunktsskala (1-4). Symptomerne omfattede genital irritation og kløe, vaginal tørhed, smerter ved vandladning og smerter ved samleje.

🌺 Resultaterne

Efter 12 ugers brug af VagiVital AktivGel oplevede kvinderne en betydelig symptomlindring. Det mest generende symptom faldt fra et gennemsnit på 2,71 til 1,33. Desuden blev det samlede antal symptomer reduceret fra 5,39 til 2,25.

🌺 Konklusion

Resultaterne af undersøgelsen tyder på, at VagiVital AktivGel er en rigtig god behandling til kvinder med brystkræft, som lider af tørre slimhinder på grund af behandling med aromatasehæmmere. Samtidig viste behandlingen sig at være sikker og forbedrede kvindernes livskvalitet. Det er vigtigt, fordi mange brystkræftpatienter ikke kan bruge østrogenbaserede behandlinger på grund af risiciene. Så VagiVital AktivGel kan være et godt alternativ for kvinder, der kæmper med tørre slimhinder under brystkræftbehandling.

VAGIVITAL AKTIVGEL TIL TØRRE MUSKUSMEMBRANER

VagiVital er en svensk hormonfri, ikke-klæbrig vaginalgel, som lindrer og kurerer intime symptomer som tørhed, irritation eller kløe i intimområdet, ubehag ved samleje eller smerter ved vandladning. Gelen, som er krystalklar, klæber til vaginalslimhinden og frigiver vand til slimhinden over tid, hvilket genopretter pH-værdien og stimulerer cellevæksten på slimhindens overflade. Anbefales af gynækologer, og resultaterne er klinisk dokumenteret i et multicenterstudie udført sammen med kvindelige forskere (læger og professorer i gynækologi) fra Karolinska Universitetssygehus, Uppsala Universitetssygehus og Norrlands Universitetssygehus.

Du kan finde VagiVital AktivGel her!

REHABILITERING AF TØRRE SLIMHINDER EFTER BRYSTKRÆFTBEHANDLING

Hvordan slimhinderne kommer sig efter brystkræftbehandling, kan variere fra person til person. For nogle kvinder bliver slimhinderne gradvist normale igen, når de stopper med hormonbehandling, eller når kroppen genoptager den normale hormonproduktion efter behandlingen. For andre kan det være nødvendigt med fortsat behandling eller lindring for at håndtere de tørre slimhinder.

Der er også stor forskel på, hvor lang tid det tager for vaginalslimhinden at blive tør under hormonbehandling (HRT). Ikke alle kvinder i HRT oplever øjeblikkelig eller fuldstændig vaginal tørhed. For nogle sker ændringerne i slimhinderne hurtigt, mens det for andre kan tage længere tid.

For nogle kvinder kan vaginal tørhed opstå i løbet af de første par måneder af HRT-behandlingen. Mens andre kvinder måske slet ikke oplever nogen symptomer i lang tid eller slet ikke. Faktorer, der påvirker dette, inkluderer den specifikke HRT-behandling, der anvendes, individuel følsomhed over for hormoner og tidligere helbredstilstande.

Læs Annika Cripps håbefulde historie om sin brystkræft her!

DET ER VIGTIGT AT GÅ TIL MAMMOGRAFI

Selvom jeg forklarede det på den komiske måde, er en mammografi stadig en enkel og effektiv måde at opdage forandringer i brystvævet på, herunder tidlige tegn på brystkræft, som ikke kan mærkes med hænderne. Mammografi kan ved hjælp af røntgenstråler opdage små forandringer, længe før de bliver mærkbare. Det er vigtigt, fordi tidlig opsporing øger chancen for en vellykket behandling af brystkræft betydeligt.

I Sverige varierer retningslinjerne for mammografi, og hvor ofte det anbefales, afhængigt af alder og risikofaktorer. Generelt tilbydes kvinder mellem 40 og 74 år regelmæssige mammografiscreeninger som en del af det nationale brystkræftscreeningsprogram. For kvinder mellem 40 og 49 år er det almindeligt, at de tilbydes mammografi hvert andet år, mens kvinder mellem 50 og 74 år normalt tilbydes screening hvert år.

Det er dog vigtigt at bemærke, at retningslinjerne kan variere en smule afhængigt af region og individuel sygehistorie. Visse kvinder med en højere risiko for brystkræft kan have brug for hyppigere mammografier. Formålet med det svenske kræftscreeningsprogram er at opdage brystkræft på et tidligt stadium, hvor behandlingsmulighederne er bedre, og mammografi spiller en vigtig rolle i denne forebyggelse.

Selv havde jeg næsten glemt min oplevelse med "kopimaskinen" (for det var egentlig ikke så farligt), da jeg hentede posten i denne uge og straks så på kuverten, at det var resultatet af mammografiscanningen. Jeg åbnede hurtigt brevet og læste sætningen to gange: "Der blev ikke fundet tegn på brystkræft på mammografien." Puha! Jeg følte en lille lettelse. Den lille stigning i hjertefrekvensen var en påmindelse om, at mammografi ikke kun er en smertefuld procedure, men også en slags forsikring om sundhed og sikkerhed.

Pas på dig selv, få en mammografi & Stay Pussytive

/Fanny

VAGIVITAL

Diagnosticerer - Behandler - Forebygger