PMS eller præmenopause: Hvordan skelner man dem fra hinanden?

Hævede bryster, humørsvingninger, der får dig til at græde over en sød kat-video det ene øjeblik og eksplodere over en uvasket kop det næste. Du bliver så træt, at du gerne vil sove til næste måned, du har lyst til chokolade, som var det livseliksiren, og du får en oppustet mave, der gør, at du spekulerer på, om dine bukser er skrumpet i vask. Lyder dette bekendt? Velkommen til en verden af ​​PMS og præmenopause! (også kaldet perimenopause)

Når din krop præsenterer sig med hovedpine, ømme led, nedsat eller måske øget sexlyst, koncentrationsbesvær, angst, ømme bryster, hedeture, nattesved, uregelmæssige menstruationer, søvnproblemer, vaginal tørhed, vrede og flere humørsvingninger, er det svært at vide. om det er tid til menstruation eller om du er ved at komme i præmenopausen ❤️

HVAD ER PMS?

Præmenstruelt syndrom (PMS) er noget mange kvinder oplever hver måned, normalt en til to uger før deres menstruation. Her er nogle almindelige symptomer:

🌸Humørsvingninger: En følelsesmæssig rutsjebanetur med alt fra irritation og angst til depression.

🌸 Oppustethed: Følelsen af ​​at være hævet og utilpas.

🌸 Smerter i brysterne: Ømme og hævede bryster.

🌸 Udmattelse: En overvældende følelse af udmattelse.

🌸 Madtrang: Trang til specifikke fødevarer, ofte sødt eller salt.

HVAD ER PREMENOPAUSE?

Præmenopause, også kendt som perimenopause og præklimakteriet, er perioden op til overgangsalderen. I løbet af denne tid begynder æggestokkene gradvist at producere mindre østrogen. Præmenopausen kan starte allerede ved 45-årsalderen, men for nogle kvinder kan den starte allerede ved 30-årsalderen. Denne fase kan vare fra et par måneder op til 10 år, før menstruationen stopper helt.

Under præmenopause, kan du opleve symptomer, der ligner PMS, men de kan også være mere intense og mere varierede. Dette skyldes de hormonelle ændringer, der opstår i kroppen. Her er nogle almindelige symptomer:

🌸Uregelmæssige menstruationer: Menstruation kan komme oftere eller med længere intervaller.

🌸 Hedeture og nattesved: ​​Pludselig bliver du meget varm, ofte efterfulgt af svedtendens og hjertebanken.

🌸 Søvnproblemer: Besvær med at falde i søvn eller sove natten igennem.

🌸 Humørændringer: Humørsvingninger, angst og depression.

🌸 Vaginal tørhed: Nedsat østrogenproduktion kan føre til tørre slimhinder, som kan give ubehag.

🌸 Nedsat eller øget sexlyst: Ændringer i hormonbalancen kan påvirke sexslyst.

🌸 Koncentrationsbesvær: Besvær med at fokusere og hukommelsesproblemer.

Læs mere om præmenopause her!

PRÆMENOPAUSE, MENOPAUSE OG POSTMENOPAUSE

Det kan være forvirrende at forstå de forskellige faser, så her er en kort forklaring:

🌸Præmenopause: Perioden op til overgangsalderen. Kan starte i 40'erne og holde i flere år. Symptomerne omfatter uregelmæssig menstruation, hedeture, nattesved og humørsvingninger.

🌸 Overgangsalderen: Også kald menopause og klimakteriet, er defineret som den tid, du ikke har haft menstruation i 12 måneder. Gennemsnitsalderen for overgangsalderen er 51 år. Symptomerne kan fortsætte, men menstruationen stopper.

🌸Postmenopause: Perioden efter overgangsalderen, hvor østrogenniveauet er konstant lavt. Symptomerne kan aftage, men nogle kvinder kan fortsat opleve problemer som vaginal tørhed og nedsat knoglemasse.

Læs bloggenJeg er en "Klimakseri kælling" her!

HVORDAN VED DU HVAD ER HVAD?

For at forstå, hvad der sker i din krop, kan du bruge vores VagiVital Menopaus Selvtest. Denne test måler niveauet af follikelstimulerende hormon (FSH), som kan indikere, om du er i præmenopausen. I overgangsalderen falder antallet af fungerende ægblærer i æggestokkene, hvilket fører til reducerede niveauer af østrogen. Som reaktion på dette øger hypofysen produktionen af FSH i et forsøg på at stimulere æggestokkene, hvilket resulterer i højere FSH-niveauer. At få et klart svar kan give kvinder en større forståelse af, hvorfor de oplever forskellige symptomer, hvilket giver flere muligheder for også at begynde at behandle og pleje sig selv og deres krop med de symptomer, som præmenopause / menopause kan føre med sig. Testen er klinisk dokumenteret med 94% nøjagtighed og er et CE-mærket medicinsk udstyr.

Læs mere om VagiVital Menopaus Selvtest og køb din test her!

At forstå forskellen mellem PMS og præmenopause og identificere, om du er præmenopause, kan være et vigtigt første skridt i at håndtere denne livsændring, lindre symptomer og tage den bedst mulige pleje af din krop ❤️

Tag vare på dig selv & Stay Pussytive ❤️

/VagiVital teamet