Stress og hormoner gennem livets faser

Hormonbalancen påvirkes af stress gennem hele livet, fra den fødedygtige alder til efter overgangsalderen. Selv om de fleste kvinder er klar over det, fortsætter mange med at stresse. Når hverdagen falder sammen med en række stressende situationer og hormonelle ubalancer, er det ikke altid let bare at "holde op med at stresse". Nogle gange er det svært at afgøre, hvad der er årsag, og hvad der er virkning: Er vi stressede på grund af en hormonel ubalance, eller er det vores stress, der skaber denne ubalance? Og hvad kan vi gøre ved det?

PRÆMENOPAUSE OG STRESS

I præmenopausen begynder østrogen- og progesteronniveauerne at svinge meget. Stress øger produktionen af kortisol, hvilket kan føre til hormonel ubalance og forværre symptomer som uregelmæssige blødninger, hedeture, søvnproblemer og humørsvingninger.

Find ud af, om du er gået i præmenopause med 99% nøjagtighed, og få svar med det samme.Køb VagiVital Menopause Selvtest her!

OVERGANGSALDER OG STRESS

I selve overgangsalderen falder produktionen af østrogen og progesteron dramatisk. Samtidig kan stress forværre den hormonelle ubalance yderligere, hvilket fører til symptomer som søvnproblemer, træthed, angst og humørsvingninger.

HVORDAN STRESS FORVÆRRER SYMPTOMERNE

Kortisol, som ofte kaldes stresshormonet, produceres i binyrerne som reaktion på stress. Kortisolniveauer kan forstyrre produktionen af andre hormoner, herunder østrogen og progesteron, når de er konstant høje. Det kan føre til en relativ østrogendominans, hvor kroppen oplever symptomer på høje østrogenniveauer, selv om disse niveauer faktisk er faldende. Resultatet kan være en forværring af menopausale symptomer såsom

🌸 Øgede hedeture og nattesved: Stress kan øge hyppigheden og intensiteten af hedeture.

🌸 Nedsat søvn: Høje kortisolniveauer kan gøre det svært at falde i søvn og sove hele natten.

🌸 Humørsvingninger: Ændringer i hormonbalancen kombineret med stress kan føre til irritabilitet, angst og depression.

HVORDAN STRESS PÅVIRKER HORMONER I POSTMENOPAUSEN

I postmenopausen er østrogen- og progesteronniveauerne meget lave. Høje kortisolniveauer på grund af stress kan forværre hormonbalancen yderligere, hvilket kan påvirke:

🌸 Knoglesundhed: Høje kortisolniveauer kan føre til reduceret knogletæthed, hvilket øger risikoen for osteoporose og knoglebrud.

🌸 Kardiovaskulær sundhed: Kronisk stress og høje kortisolniveauer kan bidrage til højt blodtryk og øget risiko for hjertesygdomme.

🌸 Metabolisme: Stress kan have en negativ indvirkning på stofskiftet, hvilket kan føre til vægtøgning og øget risiko for type 2-diabetes.

🌸 Søvnforstyrrelser og humørsvingninger: Stress kan føre til søvnforstyrrelser og øge risikoen for depression og angst.

EFFEKTER AF STRESS PÅ FERTILITET OG SLIMHINDER

Stress kan påvirke hormonbalancen og dermed fertiliteten negativt. Høje kortisolniveauer kan forstyrre produktionen af østrogen, progesteron og luteiniserende hormon (LH), hvilket kan føre til uregelmæssige menstruationer og nedsat frugtbarhed. Nedsatte østrogenniveauer på grund af stress kan også føre til tørre og følsomme slimhinder, selv hos yngre kvinder.

VagiVital AktivGel er specielt udviklet til at fugte og styrke slimhinderne hos kvinder i alle aldre ❤️

 Køb VagiVital AktivGel her!

UNDERSØGELSER AF STRESS OG KVINDERS SUNDHED

Der er lavet undersøgelser af forholdet mellem stress og forskellige aspekter af kvinders sundhed. Resultaterne viser, at stress kan forværre nogle helbredsproblemer, men at stresshåndteringsteknikker kan lindre symptomer og forbedre helbredet.

🌸 Flere undersøgelser har vist, at kvinder, der oplever højere stressniveauer i overgangsalderen, ofte rapporterer om mere alvorlige symptomer.

🌸 En undersøgelse offentliggjort i Journal of Women's Health viste, at stresshåndteringsteknikker som mindfulness og yoga kan reducere menopausale symptomer betydeligt.

🌸 En anden undersøgelse offentliggjort i Menopause: The Journal of The North American Menopause Society viste, at kvinder, der deltog i stresshåndteringsprogrammer, rapporterede færre og mindre intense symptomer på overgangsalderen sammenlignet med dem, der ikke deltog i sådanne programmer.

🌸 En anden undersøgelse offentliggjort i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism viste, at kvinder, der deltog i stresshåndteringsprogrammer, havde bedre knoglesundhed og lavere risiko for hjertesygdomme.

🌸 En undersøgelse offentliggjort i Fertility and Sterility viste, at stressreducerende teknikker, såsom yoga og meditation, kan forbedre fertiliteten hos kvinder med stressrelaterede fertilitetsproblemer.

HÅNDTER STRESS VED AT STOPPE MED AT GØRE TING

Både træning og sund kost er vigtigt, som de fleste kvinder er klar over. Både yoga og meditation viser helt klart en masse sundhedsmæssige fordele i forbindelse med stresshåndtering, hvilket egentlig ikke er nogen nyhed. Men når vi forsøger at reducere stress, tilføjer vi ofte endnu en liste over "nyttige" og "sunde" aktiviteter, der skal hjælpe os med at reducere stress, hvilket i sig selv kan være endnu mere stressende. Tanken om at nå til en yogatime kan være det, der brænder toppen af. Der er faktisk grænser for, hvor meget mere vi kan føje til de aktiviteter, vi allerede gør hver dag. En måde at forsøge at reducere stress på er at tænke over, hvad du skal holde op med at gøre for at finde en bedre balance i dit liv. Det kan være værd at se på dit job, din familiesituation og dine relationer. Stil dig selv spørgsmål som disse:

🌸 Hvad kan jeg fjerne fra min hverdag for at reducere stress?

🌸 Er der aktiviteter eller forpligtelser, jeg kan holde op med at udføre for at skabe mere plads til hvile og restitution?

🌸 Er der noget i mit arbejds- eller privatliv, som jeg kan omprioritere eller uddelegere til andre?

🌸 Hvordan kan jeg kommunikere mine behov tydeligere til familie og/eller kolleger for at få mere støtte?

Tag vare på dig selv og Stay Pussytive ❤️

/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics
Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se


BLIV EN AF DE FØRSTE TIL AT HØRE MERE OM ACTIVE GLIDE

Til efteråret lancerer vi vores eget glidecreme VagiVital ACTIVE GLIDE baseret på VagiVital AktivGel, kendt for sine fugtgivende egenskaber. Vores nye glidecreme vil tilbyde den samme fantastiske fugt som AktivGel, men med endnu mere gliiiid for en glat og behagelig oplevelse 🙌

Indtast din e-mailadresse og modtag en mail, når vores glidecreme er tilgængelig i vores shop.

Hold øje med lanceringen her!