Find ud af, om du er i præmenopause

Jeg er midt i London på min 50 års fødselsdag, med et kort over alle byens bydele foran mig, og jeg bliver virkelig frustreret over ikke at vide, hvor jeg er. Ikke at vide, hvor du er, er udfordrende i enhver situation. Måske er det derfor, selv præmenopause kan føles som en rejse gennem et ukendt land. Det er som at være på en bustur, hvor man ikke rigtig ved, hvilken station man er på, eller hvor man skal af, og hvor medpassagererne taler et fremmedsprog. Du brøler højlydt 'HVOR ER JEG?' men får intet svar.

Set i bakspejlet har jeg forstået, at jeg formentlig kom ind i min premenopause omkring samme tidspunkt, som jeg havde født mit fjerde barn i en alder af 41 år. Jeg var afslappet og kunne gå amok over småting. Om natten svede jeg så meget, at jeg var nødt til at lægge store badehåndklæder på sengen. Samtidig med at jeg var sur på alt og alle, fik jeg en øget sexlyst. At være liderlig og vred er også en meget mærkelig (og nogle gange humoristisk) kombination. Mine menstruationer fortsatte som normalt og kom jævnligt, men hver gang blødte jeg. Da jeg også tilhører gruppen af ​​kvinder, der er ramt af PMS, blev det endnu mere uoverskueligt, da det nogle gange var svært at skelne mellem, hvad der var PMS, og hvad der skyldtes begyndelsen af ​​præmenopausen. Jeg følte bogstaveligt talt, at jeg var ved at blive skør.

Endelig forstod jeg det og begyndte at studere. Jeg tog aktive beslutninger om, hvordan jeg skulle håndtere og behandle min hormonelle rutsjebane, og i dag er det faldet til ro. Men jeg er stadig i overgangsalderen, for indtil videre har jeg faktisk menstruation. Min menstruationscyklus er dog ekstremt uregelmæssig og varierer fra 18 til 126 dage, hvilket kan være meget stressende.

Jeg er ikke længere så vred, men måske mere skrøbelig, hvilket faktisk er noget, jeg forsøger at acceptere og omfavne. En vigtig del er, at min mand frem for alt ved, hvad jeg går igennem og har viden om overgangsalderen. Det kræver tryghed og tillid også at kunne være skrøbelig. For med alderen har jeg lært, at man kan være meget stærk og samtidig skrøbelig. I dag forsøger jeg også at prioritere søvn bedre og træning er livsvigtigt – især for min hjerne.

Hvis jeg havde adgang til en overgangsalderens test for 9 år siden, ville det faktisk have gjort en stor forskel. Jeg var sluppet for en årrække med forvirring og frustration og var i stedet for med det samme i stand til at træffe aktive beslutninger for at klare min hormonelle rutsjebane. Derfor er jeg ekstra stolt over, at VagiVital nu kan tilbyde en pre-menopause/menopause-selvtest, der direkte giver dig svar på, hvor du er på din rejse


HVAD ER PRÆMENOPAUSE?

Præmenopause, også kendt som perimenopause, markerer en vigtig overgangsperiode i en kvindes liv og kan begynde så tidligt som 35 år. Det er i denne periode, hun begynder at nærme sig overgangsalderen, eller overgangsalderen, som er det punkt, hvor menstruationen slutter for altid. Denne fase betyder, at kroppen gennemgår en række omfattende hormonelle forandringer. Symptomerne under perimenopause kan være mange og forskellige. Kvinder kan opleve alt fra humørsvingninger, uregelmæssige menstruationer og søvnproblemer til hedeture og nattesved. Listen over mulige symptomer er lang, og hver kvindes oplevelse er unik.

ALMINDELIGE SYMPTOMER

Enhver kvindes oplevelse af perimenopause er unik, og symptomerne kan også variere over tid. Nogle af de mere almindelige symptomer omfatter:

🌸 Irritation: Følelser af irritabilitet og frustration over små ting.

🌸 Angst: En følelse af konstant angst eller nervøsitet, ofte uden nogen åbenbar grund.

🌸 Træthed: Overvældende og vedvarende følelse af udmattelse, som ikke forbedres med hvile.

🌸 Humørsvingninger: Hurtige og uforudsigelige ændringer i humør, fra lykke til tristhed eller vrede.

🌸 Øget sexlyst: En mærkbar ændring i seksuel lyst, ofte en stigning.

🌸 Søvnproblemer: Besvær med at falde i søvn eller opretholde en god nats søvn.

🌸 Hjernetåge: Oplevelsen af ​​forvirring, glemsomhed og koncentrationsbesvær.

🌸 Hjertebank: Ubehagelige følelser af, at hjertet slår for hurtigt eller uregelmæssigt.

🌸 Tristhed: Følelser af tristhed, håbløshed eller et fald i livsglæde.

🌸 Ømme bryster: Ømhed og ubehag i brysterne, ofte med en følelse af tyngde eller spænding.

🌸 Hedetokter: Pludselige varmebølger, der breder sig over kroppen, ofte ledsaget af rødmen og svedtendens.

🌸 Nattesved: ​​Intens svedtendens i løbet af natten, som kan være så omfattende, at det kræver skift af sengetøj.

🌸 Ændret menstruationscyklus: Uregelmæssighed i menstruationscyklussen, som kan omfatte ændret flowstyrke eller længde.

🌸 Jernmangel: Symptomer som træthed og bleghed, forårsaget af nedsatte jernniveauer i kroppen.

🌸 Vægtøgning: En uforklarlig stigning i kropsvægt, ofte koncentreret omkring taljen.

Denne omfattende liste over symptomer på præmenopause afspejler virkelig, hvordan hver kvindes oplevelse kan variere. Det er vigtigt at huske, at disse symptomer kan variere i intensitet og hyppighed. Det kan også være en udfordring at afgøre, om dine symptomer er relateret til PMS eller præmenopause. Der er dog nogle klare forskelle, som kan hjælpe dig med at forstå, hvad du oplever.

FORSKELLEN MELLEM PMS OG PRÆMENOPAUSE-SYMPTOMER

PMS-symptomer begynder normalt omkring 14 dage før menstruationens start og aftager eller forsvinder helt med menstruationens begyndelse. Symptomerne kan omfatte humørsvingninger, øget irritabilitet, træthed, følsomhed, angst og endda fysiske klager såsom ømme bryster, følelse af oppustethed og hævede, ledsmerter, hovedpine og hudproblemer. Forskning har ikke helt klarlagt årsagerne til PMS, men man mener, at kvinder med PMS er ekstra følsomme over for lavere niveauer af progesteron og/eller over for de stoffer, der nedbryder progesteron efter ægløsning.

På den anden side mærkes symptomerne i præmenopausen nogenlunde ens gennem hele menstruationscyklussen. Disse symptomer fortsætter kontinuerligt og er ikke direkte relateret til menstruationscyklussen. Almindelige tegn på præmenopause kan omfatte lavt energiniveau, ændringer i hud og hår, humørsvingninger, ændret menstruationscyklus, hvor menstruation kan blive tungere, samt hedeture og nattesved. Kvinder, der nærmer sig overgangsalderen, kan også opleve en ændring i deres PMS, som ofte bliver mere mærkbar eller ændrer karakter.

HVOR LÆNGE VARER PRÆMENOPAUSE?

Præmenopause er en tid med hormonelle ændringer, der varierer mellem kvinder. Gennemsnitsalderen for indtræden af ​​præmenopause er omkring 47,5 år, men den kan begynde så tidligt som 35 år. Symptomer bliver normalt mærkbare mellem 40 og 45 år. Denne fase kan vare fra fem til ti år eller længere, afhængigt af hver enkelt kvindes fysiske helbred og kropslige forhold. Da mange kvinder i dag vælger at få børn senere i livet, kan perimenopause-symptomer være særligt udfordrende for kvinder, der også beskæftiger sig med kravene til at være nybagt mor.❤. At forstå og identificere, om du er i overgangsalderen, kan være et vigtigt første skridt i at håndtere denne livsændring.

FIND UD AF OM DU ER I PRÆMENOPAUSE

Et effektivt første skridt er at bruge VagiVital Menopause FSH test for pre-menopause/menopause som er designet til at give en indikation af, om du er i pre-menopause/menopause ved at måle bestemte hormonniveauer. Det kan hjælpe dig med at få en bedre forståelse af de symptomer, du oplever, og hjælpe dig med at beslutte dig for eventuelle næste skridt, såsom at søge professionel læge eller udforske passende behandlingsmuligheder.

VagiVital Menopause FSH-test:


🌸Præmenopause/menopause selvtest

🌸Klinisk bevist med 94% nøjagtighed

🌸Nem at bruge derhjemme

🌸Svar inden for 5 min

🌸Giver dig en indikation om du er i pre-menopause/menopause

🌸Indeholder 2 tests

Du kan finde VagiVital Menopause FSH-testen her!


Præmenopause er en tid med både forandring og tilpasning. At forstå dets symptomer og virkning kan hjælpe kvinder med at navigere gennem denne fase med større lethed og bevidsthed. Hver kvindes oplevelse er unik, men ved i højere grad at dele vores erfaringer kan vi også hjælpe våre medsøstre ❤ Og der er meget mere at fortælle om både premenopause og menopause. Så gå ikke glip af at tilmelde dig vores nyhedsbrev❤

Pas på dig selv & Stay Pussytive ❤

/Fanny Falkman Grindal

Business Manager Nordics

fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se