De bakterier, der forårsager urinvejsinfektioner

Der er ikke noget mærkeligt i, at man på min arbejdsplads diskuterer urinvejsinfektioner og ildelugtende udflåd eller deler personlige erfaringer med intime problemer. Når jeg tænker over det, er det faktisk en forudsætning. For hvis vi vil bryde tabuer, være pionerer og bidrage til en Pussytive fremtid, hvor kvinders intime sundhed er i centrum, må vi praktisere, hvad vi prædiker. Det kræver meget af os. Det er helt sikkert. Vi skal være i stand til at være autentiske, ærlige og måske til en vis grad gennemsigtige. At fastholde denne ærlighed kræver mod og er baseret på tillid og en følelse af tryghed. Og det er netop denne atmosfære af tryghed, glæde og tillid i en Pussytive-ånd, som vi ønsker at skabe for kvinder. Men for virkelig at være den forandring, er vi også nødt til at praktisere det, vi prædiker. For der er så meget tabu og skam forbundet med kvinders kønsorganer, at det bliver for meget, og derfor er det enormt vigtigt, at vi nærmer os emnet intimsundhed med ægte stolthed, lige så naturligt som vi diskuterer det seneste afsnit af vores yndlingsserie eller sammenligner, hvem der har den mest dramatiske pendlerhistorie.

Mange, der arbejder med os, er tiltrukket af vores "Pussytive" community for intim sundhed, hvilket gør vores site til en sikker havn for deling af intime erfaringer i håb om, at fremtiden vil tilbyde kvinder bedre muligheder. I denne uge havde jeg en livlig samtale med en af vores partnere om urinvejsinfektioner, da vi begge har haft omkring 1000 af dem (eller sådan ser det ud), og urinvejsinfektioner har både karakteriseret og plaget os begge i en stor del af vores ungdomsår. Jeg havde virkelig brug for nogen i denne periode til at dele mine erfaringer og forstå, hvad jeg gik igennem. På det tidspunkt var det også umuligt at "google" sig frem til et svar. At dele vores erfaringer og viden er en superkraft. Så jeg håber, at du, der læser dette, kan drage nytte af noget viden om de bakterier, der forårsager urinvejsinfektioner, og forstå, hvorfor det er så vigtigt at genkende symptomerne og få en hurtig diagnose. Og hvem ved, måske kan du også blive en del af vores Pussytive bevægelsemed den ene fod i videnskaben og den anden i en mere oplyst fremtid, hvor vi taler om intimsundhed lige så ubesværet, som vi deler vores bedste opskrifter eller life hacks.

BAKTERIER, DER FORÅRSAGER URINVEJSINFEKTIONER

Den mest almindelige bakterie, der forårsager urinvejsinfektioner, er Escherichia coli (E. coli), som normalt findes i tarmen. Andre bakterier, der kan forårsage urinvejsinfektioner, er Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus saprophyticus og Enterococcus faecalis. Disse bakterier kan komme ind i urinvejene, normalt via urinrøret, og begynde at formere sig, hvilket fører til infektion.

ALMINDELIGE SYMPTOMER PÅ URINVEJSINFEKTION

Symptomerne på urinvejsinfektion kan variere afhængigt af, hvor alvorlig infektionen er, og hvor den sidder. Almindelige symptomer omfatter:

🌸En brændende fornemmelse, når man urinerer.

🌸Hyppig eller intens vandladningstrang, selv når blæren er tom.

🌸Grumset, blodig eller stærkt lugtende urin.

🌸Smerter i den nedre del af maven.

VagiVital Urinary Tract Infection Self Test giver et øjeblikkeligt svar på, om du har en urinvejsinfektion.

Du kan finde vores NYE selvtest for urinvejsinfektion her

ESCHERICHIA COLI (E. COLI) - DEN MEST ALMINDELIGE SYNDER

Når vi taler om urinvejsinfektioner (UTI), tænker de fleste af os straks på den mest almindelige synder: E. coli. Denne bakterie er hovedårsagen til urinvejsinfektioner hos mennesker. E. coli er normalt en del af vores tarmflora og lever i harmoni med vores krop uden at forårsage nogen problemer. Men der opstår problemer, når E. coli-bakterierne kommer ind i urinvejene, hvor de ikke hører hjemme. I dette nye miljø kan de forårsage en række problemer, fra milde til alvorlige urinvejsinfektioner. Det, der gør E. coli særligt interessant, er dens evne til at være følsom over for mange typer antibiotika, hvilket gør behandlingen relativt enkel og effektiv i de fleste tilfælde.

KLEBSIELLA PNEUMONIAE - MERE END BARE EN HOSPITALSBAKTERIE

Der er en anden, mindre omtalt skurk, som fortjener lidt opmærksomhed - Klebsiella pneumoniae. Denne bakterie, der lyder mere som en figur fra en science fiction-roman, er faktisk en almindelig årsag til infektioner, der erhverves på hospitaler, herunder urinvejsinfektioner.

Klebsiella pneumoniae er en del af vores krops normalflora, hvilket betyder, at den normalt lever i vores tarme uden at forårsage problemer. Problemet opstår, når den finder vej ud af tarmen og ind i urinvejene, hvor den ikke hører hjemme. Når den først er der, kan den forårsage alt fra milde til alvorlige infektioner, herunder urinvejsinfektioner. Hvorfor er Klebsiella pneumoniae særlig interessant? Jo, fordi den kan være særdeles vanskelig at behandle. Den er kendt for sin evne til at modstå mange almindelige antibiotika, hvilket gør behandlingsmulighederne mere begrænsede og nogle gange mere komplicerede. Tidlig diagnose og passende behandling kan gøre en stor forskel i kampen mod denne bakterie. Næste gang du hører om urinvejsinfektioner, så husk, at der er flere spillere i spillet end bare E. coli. Klebsiella pneumoniae vinder måske ikke nogen popularitetskonkurrence, men det er bestemt en bakterie, der er værd at kende til.

STAPHYLOCOCCUS SAPROPHYTICUS - SUBTIL, MEN KRAFTFULD

Der er en anden vigtig, om end mere diskret, spiller, som fortjener vores opmærksomhed: Staphylococcus saprophyticus. Denne bakterie spiller en vigtig rolle i økosystemet for urinvejsinfektioner, især blandt unge, seksuelt aktive kvinder. Fra naturens side er Staphylococcus saprophyticus en del af den normale mikroflora på vores hud og i vores urinveje. Men den bliver problematisk, når den overskrider sine grænser og invaderer blæren, hvilket kan føre til infektion. Sammenlignet med E. coli tegner den sig for en mindre andel af UVI-tilfælde, men dens bidrag er ikke desto mindre vigtigt at anerkende.

ENTEROCOCCUS FAECALIS - FRA TARM TIL PROBLEM

Enterococcus faecalis er måske ikke den første bakterie, man tænker på, når man taler om infektioner, men dens rolle i hospitalsrelaterede infektioner, herunder urinvejsinfektioner (UVI), er betydelig og kræver opmærksomhed. Denne bakterie, som normalt trives i det rolige miljø i tarmen, viser sig at være mere end blot en passiv beboer i kroppens mikrobiom. Når den bevæger sig fra sit hjem i tarmen til andre, mere følsomme områder som urinvejene, bliver dens evne til at forårsage sygdom tydelig. Enterococcus faecalis er en mester i at tilpasse sig og overleve i forskellige miljøer, hvilket gør den til en formidabel modstander på hospitaler, hvor den kan sprede sig og forårsage infektioner. Dens evne til at modstå flere typer antibiotika gør kun problemet værre, hvilket fører til komplicerede og svært behandlelige infektioner.

Læs bloggen om symptomer og måder at forebygge urinvejsinfektioner på her

BAKTERIER OG BLOD, DER KRÆVER BEHANDLING

Nogle urinvejsinfektioner, især dem, der involverer specifikke bakteriestammer, eller når der findes blod i urinen, kræver øjeblikkelig medicinsk behandling. E. coli og andre bakterier kan blive resistente over for visse antibiotika, hvilket gør det vigtigt at få den rigtige diagnose og behandling. Når det gælder urinvejsinfektioner (UVI), er analyse af urinen et vigtigt redskab til at diagnosticere infektionen og forstå dens sværhedsgrad. Fire almindelige indikatorer, der ofte undersøges i urinen for urinvejsinfektioner, er leukocytter, blod, nitrit og proteiner. Lad os gennemgå, hvad hver af disse indikerer, og hvorfor det er vigtigt at kende deres tilstedeværelse i urinen.

VagiVital selvtest for urinvejsinfektion kan findes her

LEUKOCYTTERNES ROLLE I URINVEJSINFEKTIONER

Leukocytter (hvide blodlegemer) er centrale for kroppens immunsystem. De spiller en afgørende rolle i bekæmpelsen af infektioner. Når bakterier eller andre patogener trænger ind i urinvejene, sender immunsystemet leukocytter til infektionsstedet. Det er en del af kroppens naturlige forsvarsmekanisme. Tilstedeværelsen af leukocytter i urinen, en tilstand kendt som leukocyturi, indikerer ofte en inflammatorisk proces, som normalt er resultatet af en bakteriel infektion.

🌸 Leukocytter og urinvejsinfektioner

Leukocytter i urinen kan være en vigtig indikator for en urinvejsinfektion. En høj koncentration af leukocytter kan indikere en aktiv infektion, der kræver medicinsk behandling. Under og efter behandlingen af en urinvejsinfektion kan urinprøver for leukocytter bruges til at overvåge, hvor godt behandlingen virker.

🌸 Normale leukocytværdier i urinen

I en sund urin bør der være meget få eller ingen leukocytter. En lille mængde kan betragtes som normalt, afhængigt af laboratoriets referenceinterval og analysemetode. Generelt anses op til 5 leukocytter pr. mikroskopfelt i centreret urin for at være inden for normalområdet.

🌸 VagiVital Urinary Tract Infection Self Test

VagiVital Urinary Tract Infection Self Test er følsom nok til at detektere tilstedeværelsen af leukocytter i meget små mængder, helt ned til 9 leukocytter pr. mikroliter urin. Testens nøjagtighed i påvisning af leukocytter er 97,6%, hvilket gør den til et pålideligt værktøj til tidlig diagnosticering af urinvejsinfektion. Denne høje nøjagtighed er vigtig, fordi selv en relativt lav koncentration af hvide blodlegemer i urinen kan være et tegn på en urinvejsinfektion (UVI). En følsom test kan hjælpe med at diagnosticere UVI på et tidligt tidspunkt, hvilket er afgørende for hurtigt at starte en passende behandling. Påvisning af leukocytter i urinen er derfor et vigtigt skridt i diagnosticeringen og håndteringen af urinvejsinfektioner.

BLOD I URINEN - ET ADVARSELSSIGNAL, DER IKKE MÅ IGNORERES

Blod i urinen, kendt som hæmaturi, er en tilstand, der kræver omhyggelig opmærksomhed og kan indikere forskellige helbredsproblemer. Normalt bør urinen ikke indeholde synligt blod.

🌸 Makroskopisk hæmaturi

Når du kan se blod i din urin, kaldes det makroskopisk hæmaturi. Det ser ud, som om urinen er rød, lyserød eller har en brunlig tone og kan være et tegn på en urinvejsinfektion (UVI). Andre symptomer, der ofte følger med, er en brændende fornemmelse, når du tisser, eller en konstant trang til at gå på toilettet.

🌸 Mikroskopisk hæmaturi

Nogle gange er der blod i urinen, som ikke kan ses med det blotte øje. Det kaldes mikroskopisk hæmaturi og kan kun opdages ved en laboratorieanalyse. Det kan være et tegn på en underliggende sygdom eller tilstand, som kræver lægehjælp.

🌸 Påvisning af hæmoglobin i urin

VagiVital Urinary Tract Infection Self Test kan finde meget små mængder frit hæmoglobin - så lidt som 0,05 mg/dL eller 5 erythrocytter pr. mikroliter urin. Det hjælper med at identificere urinvejsproblemer tidligt, selv når der er ascorbinsyre (C-vitamin) i urinen. Ascorbinsyre kan interferere med mange urintest, men VagiVital Urinary Tract Infection Self Test er pålidelig, selv når der er ascorbinsyre i urinen. Testen har en nøjagtighed på 96% i forhold til at opdage blod i urinen, hvilket gør den til et værdifuldt værktøj til tidlig opsporing af urinvejsrelaterede tilstande. Hvis du har symptomer, der tyder på en urinvejsinfektion, eller hvis du er bekymret for blod i urinen, bør du kontakte en læge med henblik på yderligere undersøgelse og behandling.

NITRIT I URINEN - ET VIGTIGT TEGN PÅ URINVEJSINFEKTION 

Nitritter er kemiske forbindelser, der kan findes i urin, og de er vigtige, fordi de kan fortælle dig, om der er visse typer bakterier til stede. Disse bakterier, kaldet E. coli, er ofte årsag til urinvejsinfektioner.

🌸 Diagnostisk betydning af nitritniveauer

I urin findes nitrat (NO3-) i en vis mængde. Nogle bakterier, såsom Escherichia coli (E. coli), som er almindelige årsager til urinvejsinfektioner, har evnen til at omdanne nitrat til nitrit (NO2-). Denne evne til at omdanne nitrat til nitrit er en vigtig del af bakteriernes metabolisme. Når en test viser, at der er nitrit i urinen, betyder det normalt, at disse bakterier er til stede. Det hjælper lægerne med at vide, om en urinvejsinfektion forårsaget af bakterier er problemet. Det er en nyttig markør til at skelne bakterielle infektioner fra andre urinvejsproblemer, der ikke er forårsaget af bakterier, såsom virus eller svampe. Når nitrit er indikeret, kan det betyde, at antibiotisk behandling er nødvendig, og lægerne bruger denne information til at vælge passende antibiotika.

🌸 VagiVital Urinary Tract Infection Self Test tilbyder høj præcision og nøjagtighed

VagiVital Urinvejsinfektion Selvtest detekterer nitrit helt ned til 0,05 mg/dL i urinen, hvilket betyder, at testen kan finde selv meget små mængder nitrit i urinen og er et meget følsomt værktøj til at detektere selv de mindste spor af nitrit med en nøjagtighed på 100%. Desuden kan testen fungere godt, selv når der er andre stoffer i urinen, såsom ascorbinsyre (C-vitamin), i en koncentration på mindre end 30 mg/dL. Det betyder, at selv hvis urinen har et lavt indhold af ascorbinsyre, vil testen stadig kunne påvise nitrit korrekt. Nitrit i urinen er en vigtig indikator til at identificere og skelne mellem forskellige typer urinvejsinfektioner. VagiVital Urinary Tract Infection Self Test tilbyder en høj grad af præcision og nøjagtighed, hvilket gør den til et værdifuldt værktøj til tidlig påvisning og korrekt behandling af urinvejsinfektioner.

NÅR DER ER PROTEIN I URINEN

Proteiner er fundamentale komponenter i vores krop og spiller en afgørende rolle i mange biologiske processer. Men når disse proteiner begynder at dukke op i urinen, kan det være et vigtigt signal om, at noget er galt.

🌸 Nyrefunktion og protein

Normalt er nyrerne fantastiske organer, der fungerer som kroppens naturlige rensningssystem. De filtrerer affaldsstoffer og overskydende stoffer ud af blodet, mens de bevarer de essentielle proteiner, som kroppen har brug for. Når proteiner begynder at passere gennem nyrerne og ender i urinen, kan det være et tegn på, at nyrerne ikke fungerer optimalt. Tilstedeværelsen af protein, også kendt som proteinuri, er ofte forbundet med nyresygdom eller skade på nyrerne. Denne tilstand kan være et tidligt tegn på, at der er noget galt med disse vigtige organer. Nyresygdomme kan være alvorlige og fremadskridende, så tidlig opdagelse er yderst vigtig for at gribe ind og forhindre yderligere skade.

🌸 Proteinuri og urinvejsinfektioner

Selvom proteinuri ikke er det mest almindelige tegn på urinvejsinfektioner (UTI), kan det nogle gange forekomme ved mere alvorlige infektioner, især hvis de har spredt sig til nyrerne. Påvisning af protein i urinen i forbindelse med en urinvejsinfektion kan signalere, at en mere omfattende behandlingsstrategi kan være nødvendig, især hvis der er risiko for nyrepåvirkning.

🌸 VagiVital Urinary Tract Infection Self Test evne til at påvise protein

VagiVital Urinary Tract Infection Self Test har evnen til at detektere albumin, en almindelig type protein, i urin så lavt som 7,5 mg/dL (0,075 g/L). Testens nøjagtighed i identifikationen af proteiner er imponerende med en præcision på 88 %. Det betyder, at testen kan give pålidelige resultater til påvisning af proteinuri og dermed indikere urinvejsinfektion.

TØRRE SLIMHINDER ER OFTE SYNDEREN

Tørre slimhinder kan ofte være en medvirkende faktor til urinvejsinfektioner. Når slimhinderne i urinvejene tørrer ud, bliver de mere modtagelige for invasion af skadelige bakterier, der kan forårsage infektioner. Det skyldes, at slimhindernes naturlige forsvarssystem mister sin effektivitet, når de er tørre og ikke kan afvise bakterierne på samme måde, som fugtige og sunde slimhinder kan. For at opretholde optimal fugtighed og fremme sunde slimhinder kan VagiVital AktivGel være til stor hjælp. Den krystalklare og smudsafvisende gel er helt hormonfri og fugter dine slimhinder over tid, hvilket igen mindsker risikoen for tørre slimhinder og dermed risikoen for urinvejsinfektioner. I de kliniske studier, vi har udført med VagiVital AktivGel, ser vi meget gode resultater efter 30 dage (4 uger). Resultaterne er yderligere forbedret ved 12-ugers opfølgningen. Derfor anbefaler vi normalt daglig brug i 12 uger (3 tuber) og derefter skift til brug efter behov. I brugerundersøgelser svarer de fleste, at de bruger produktet dagligt i 30 dage. Derefter er det mest almindeligt at skifte til brug hver anden eller tredje dag ❤.

VagiVital AktivGel kan findes her

URINVEJSINFEKTIONER KOMMER ALTID PÅ DE MEST UBELEJLIGE TIDSPUNKTER

Netop som jeg tænkte over, hvor vigtigt det er at øge bevidstheden om urinvejsinfektioner, modtog jeg en e-mail fra den samme partner, som jeg havde en grundig samtale med for bare en uge siden. Hun informerede mig om, at hun ikke kunne deltage i vores planlagte møde på grund af en akut lægeaftale. Hvad var årsagen? Jo, hun havde en stærk mistanke om, at hun havde en urinvejsinfektion, og hun ville ønske, at hun havde vores nye urinvejsinfektionstest derhjemme til en hurtig diagnose. For kvinder, der har erfaring med urinvejsinfektioner, er det heller ingen overraskelse, at de ser ud til at opstå på de mest ubelejlige tidspunkter. Det ser ud til at være mere en regel end en undtagelse. Urinvejsinfektionen kan godt lide at give sig til kende en fredag eftermiddag efter kl. 17 eller helst under en ferie et sted langt væk fra civilisationen. Sådan er livet af en eller anden mærkelig grund, men det føles altid lidt bedre at dele det med en anden.

Tag vare på dig selv & Stay Pussytive

/Fanny Falkman Grinndal

Business Manager Nordics

Peptonic Medical AB

fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se