Seks almindelige årsager til tørre slimhinder og atrofi

Jeg modtog for et par uger siden en e-mail fra en bekymret kunde, som fortalte mig, at hun var begyndt at få udflåd igen, efter at hun var begyndt at bruge VagiVital AktivGel. I lang tid havde hun anset "tørre slimhinder" for at være "normalt" i underlivet, og derfor blev hun bekymret, da hun efter et par ugers brug af AktivGel opdagede, at hun var begyndt at få udflåd igen, ligesom før hun kom i overgangsalderen. "Vi tilpasser os mange ting, og især kvinder kan være "gode" til at acceptere deres situation.

Selv er jeg stadig fascineret af, hvor svært det er for de fleste af os at tale åbent om intime emner. Vi prøver, men det er ikke altid let, netop fordi det er en privat sag. Det er intimt og ofte forbundet med "problemer". Derudover er der stadig mange tabuer. Vi er heller ikke vant til at bruge bestemte ord eller udtryk. De færreste af os har fået den træning, men det kan øves. Selv jeg kan føle mig genert og ville ikke sætte mig ved siden af en fremmed kvinde i bussen og begynde at tale om mine kønsdele eller stille spørgsmål om hendes intime helbred 😊 Jeg taler helt ærligt ikke med nogen, når jeg rejser med bus. Men hvis en kvinde var begyndt at tale med mig i bussen om tørre slimhinder, ville jeg straks have været interesseret, og vi ville sandsynligvis have haft en meget givende og interessant samtale, som ville have hængt ved mig i lang tid. For det er sådan, det er. De fleste af os længes efter en rigtig samtale, hvor vi kan mødes og dele erfaringer ❤️

Hvordan vi udtrykker os, og hvilke ord vi bruger, betyder meget. Ordet "atrofi" (tørre slimhinder) kommer ligesom mange andre ord fra græsk, hvor "a-" betyder "uden" eller "mangel på", og "trophē" betyder "ernæring" eller "vækst". Således henviser "atrofi" i sin oprindelige betydning til en tilstand af ernæringsmæssig mangel eller manglende vækst. Lad os derfor diskutere mere om vaginal slimhinde, der lider af mangel på ernæring, eller foretrækker du udtrykket atrofi? Og ved du, at det faktisk ikke er ualmindeligt at få udflåd igen efter brug af AktivGel, fordi slimhinden bliver fugtet igen ❤️

TØRRE SLIMHINDER OG ATROFI

Tørre slimhinder er en almindelig lidelse, der kan ramme kvinder i alle aldre, men som er særlig almindelig blandt dem, der nærmer sig eller har passeret overgangsalderen. Der er dog flere årsager til tørre slimhinder ud over hormonelle forandringer. Her er nogle af de mest almindelige årsager:

1. HORMONELLE FORANDRINGER

🌸Klimakteriet (overgangsalderen / menopause)

Den mest almindelige årsag til tørre slimhinder er det fald i østrogenproduktionen, der sker naturligt i overgangsalderen. I overgangsalderen falder æggestokkenes produktion af østrogen markant, hvilket direkte påvirker elasticiteten og fugtniveauet i det vaginale væv. Denne hormonelle forandring fører til, at vævet bliver tyndere, mindre elastisk og mere tilbøjeligt til irritation og tørhed, hvilket resulterer i en følelse af ubehag i det vaginale område.

🌸Præmenopause (perimenopause)

Årene op til overgangsalderen (præmenopausen) kan også forårsage udsving i østrogenniveauet, hvilket kan føre til tørre slimhinder. I præmenopausen oplever mange kvinder uregelmæssige hormonelle svingninger, hvor østrogenniveauet svinger meget, før det falder støt. Disse udsving bidrager til et fald i vaginal fugt og smøring, hvilket kan forårsage ubehag og tørre slimhinder, selv før overgangsalderen officielt begynder.

VagiVital Menopause FSH-test viser, om du er i præmenopausen/menopausen.

Du kan finde VagiVital Menopause FSH-test her!

🌸 Efter fødslen

Efter fødslen gennemgår mange kvinder en periode med hormonel tilpasning, hvor østrogenniveauet falder midlertidigt. Dette kan reducere vaginal smøring og elasticitet, hvilket resulterer i tørre slimhinder i denne restitutionsperiode.

🌸Under amning:

Når man ammer, producerer kroppen høje niveauer af prolaktin, et hormon, der stimulerer mælkeproduktionen, men som også kan undertrykke østrogenproduktionen. Denne reduktion i østrogen bidrager til tørhed i slimhinderne, hvilket er en almindelig oplevelse blandt ammende mødre.

2. MEDICINSKE BEHANDLINGER

🌸Kræftbehandlinger

Kræftbehandlinger som kemoterapi og strålebehandling kan direkte påvirke kroppens hormonbalance og skade æggestokkene, hvilket resulterer i en reduceret produktion af østrogen. Hormonbehandling, der ofte bruges til at behandle hormonfølsom brystkræft, har specifikt til formål at sænke eller blokere østrogen for at hæmme væksten af kræften, hvilket kan føre til tørre slimhinder som en bivirkning.

Læs bloggen om tørre slimhinder og atrofi ved brystkræft her!

🌸Kirurgiske indgreb

Under en hysterektomi, hvor livmoderen fjernes, kan æggestokkenes funktion påvirkes, selv om de efterlades, hvilket potentielt kan føre til et fald i østrogenproduktionen. Dette fald kan igen bidrage til udviklingen af tørre slimhinder, da østrogen spiller en central rolle i opretholdelsen af vaginal sundhed og fugtighed.

3. MEDICINER

🌸Visse lægemidler

Antidepressiva, især dem, der tilhører SSRI-klassen (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor), kan påvirke kroppens seksuelle funktioner og dermed reducere den naturlige smøring. Antihistaminer, der bruges til at behandle allergier, kan reducere fugtigheden i kroppens slimhinder ved at blokere histamin, hvilket kan føre til tørhed. På samme måde kan nogle hormonelle præventionsmidler påvirke kroppens naturlige hormonbalance og dermed bidrage til tørre slimhinder ved at reducere østrogenproduktionen.

4. SYGDOMME OG SUNDHEDSTILSTAND

🌸 Sjögrens syndrom

Sjögrens syndrom er en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet fejlagtigt angriber kroppens egne fugtproducerende kirtler, hvilket resulterer i alvorlig tørhed i øjne og mund. Da sygdommen påvirker de kirtler, der producerer fugt, kan andre slimhinder, herunder de vaginale, også lide af tørhed. Det skyldes, at de nedsatte funktioner i spyt- og tårekirtlerne ofte modsvares af en tilsvarende svækkelse af de kirtler, der er ansvarlige for vaginal smøring, hvilket resulterer i tørre slimhinder.

"Jeg har Sjögrens syndrom og vidste ikke, at jeg var tør i underlivet, det var ikke noget, jeg mærkede til at begynde med, jeg var vant til sår og blærer og ubehag i underlivet. Men så begyndte vores forhold at lide, og jeg satte mig ved computeren og ledte efter, hvad der kunne være galt. Fandt VagiVitals hjemmeside, sendte bud efter cremen og sæben og prøvede det.... Wow, det hjælper. Mine kønsdele fik det meget bedre, sår og blærer begyndte at hele, jeg har dem ikke så ofte mere, og vores forhold blev bedre. Så nu har jeg det altid hjemme ❤️" - Carina

🌸 Lichen sclerosus

Lichen sclerosus er en kronisk hudsygdom, der ofte rammer kønsdelene og fører til hvidlige pletter på huden, som kan blive tynd og skrøbelig. Sygdommen kan forårsage kløe, smerte og nogle gange sår, hvilket kan bidrage til ubehag og smerte, især under samleje. Årsagen til lichen sclerosus er ikke helt klarlagt, men autoimmune mekanismer, hormonelle faktorer og genetiske dispositioner menes at spille en rolle. Behandlingen fokuserer ofte på at lindre symptomerne og kan omfatte steroidcremer og andre medicinske salver.

"Mine problemer startede omkring sommeren 2008 med kløe, svie og en generel følelse af, at noget var galt. Jeg gik til en gynækolog, som ikke engang kunne undersøge mig. Jeg besvimede. Flere gynækologer senere blev det konstateret, at jeg havde Lichen sclerosus. Ikke en sjov sygdom nogen steder. Der har været salver, kortison og forskellige medikamenter. Ved et tilfælde så jeg en reklame for VagiVital og prøvede det. Sikke en forskel! Jeg er ikke rask, men jeg har det så meget bedre." - Pernilla

🌸 Vestibulitis/Vulvodyni

Vestibulitis, også kendt som vulvodyni, er en smertefuld tilstand, der er karakteriseret ved kroniske smerter eller ubehag i vulvaområdet, ofte uden nogen åbenbar årsag. Smerten, som kan være brændende, prikkende eller skærende, forværres normalt ved berøring, samleje eller brug af tampon. Årsagerne til vestibulitis/vulvodyni er ikke helt klarlagt, men behandlingen kan omfatte medicin, fysioterapi og livsstilsændringer for at lindre symptomerne.

"Vejen til helbredelse føles lettere nu. Jeg har haft problemer med mavesmerter i omkring et år. Jeg har forsøgt at få en tid hos en gynækolog i 6 måneder, men er blevet sendt frem og tilbage mellem sundhedscentret og hospitalet. Derfor har jeg ikke fået nogen form for udredning af mine smerter via sundhedssystemet. Smerterelateret angst har været min hverdag hele året og sænket min livskvalitet enormt. Da jeg ikke fik nogen hjælp, har Google været min bedste ven, og jeg har prøvet alt. Da jeg modtog VagiVital AktivGel og begyndte at bruge den, faldt smerterne med 60%. Det har ført til, at jeg i dag kan sidde op uden problemer og ikke længere har smerter hver dag. Min smerterelaterede angst er også blevet drastisk reduceret. Uden VagiVital AktivGel ved jeg ærligt talt ikke, hvordan jeg skulle klare mine stærke smerter. Vejen til helbredelse føles nu lettere." - Hannah

Læs bloggen af Rebecka Kaplan Sturk, overlæge i gynækologi/obstetrik, som skriver om vulvodyni, der tidligere blev kaldt vestibulitis og betyder smerter i vulva her!

🌸 Diabetes

Diabetes kan forstyrre kroppens normale regulering af blodsukkeret, hvilket indirekte kan påvirke hydreringsniveauet og føre til dehydrering. Denne ubalance kan bidrage til at reducere produktionen af naturlige smøremidler i kroppen, herunder i skeden, hvilket resulterer i tørre slimhinder. Derudover kan høje blodsukkerniveauer påvirke små blodkar og nerver, hvilket yderligere kan forringe slimhindernes sundhed.

Her er VagiVital AktivGel, en svensk, hormonfri vaginalgel, som er designet til at lindre symptomer som tørhed og irritation i intimområdet. Den unikke formel genopretter pH-balancen og fremmer cellevæksten med klinisk dokumenterede resultater, der anbefales af gynækologer. VagiVital AktivGel kan findes her!

5. LIVSSTILSFAKTORER

🌸 Rygning

Rygning påvirker blodcirkulationen negativt ved at forringe blodkarrenes funktion og reducere blodgennemstrømningen i hele kroppen, også i skeden. Denne reducerede blodgennemstrømning kan føre til en forringet tilførsel af næringsstoffer og ilt til det vaginale væv, hvilket igen kan bidrage til et fald i vaginal smøring og resultere i tørre slimhinder.

🌸Dårlig kost og for lidt vand

Hvis man spiser dårligt og ikke får nok vand og vigtige næringsstoffer, kan det føre til dehydrering og påvirke kroppens generelle fugtbalance, herunder slimhindernes sundhed. Vand er vigtigt for at opretholde kroppens hydrering og hjælper med at holde slimhinder, som f.eks. vaginalområdet, fugtige. Utilstrækkeligt indtag af specifikke vitaminer og mineraler kan også forringe slimhindernes tilstand og elasticitet, hvilket yderligere bidrager til tørhed.

🌸 Brug af stærke sæber og hygiejneprodukter

Brugen af skrappe sæber og hygiejneprodukter, der indeholder skrappe kemikalier, kan forstyrre den naturlige pH-balance i kønsområdet, som er afgørende for en sund vaginalflora. Denne forstyrrelse kan føre til irritation, betændelse og et fald i den naturlige fugtighed, hvilket resulterer i tørre slimhinder. Produkter, der ikke er tilpasset den følsomme hud i underlivet, kan fjerne de naturlige olier og smøremidler, der beskytter mod tørhed.

VagiVital V Cleanser er langt mere end en traditionel intimvask! Det er hverken en sæbe eller en olie, men en unik intimrens ❤️ Ved at kombinere den klinisk afprøvede VagiVital Active Gel med mild rapsolie har denne rens evnen til effektivt at rense både olie- og vandbaserede urenheder. Samtidig fugter den slimhinden og opretholder en afbalanceret pH-værdi uden at forstyrre den sarte mikroflora i kønsområdet.

VagiVital V Cleanser intimvask kan findes her

6. PSYKOLOGISKE FAKTORER

🌸 Stressreaktioner

Når du oplever stress, aktiveres din krops "fight or flight"-respons, hvilket fører til frigivelse af stresshormoner som adrenalin og kortisol. Disse hormoner er designet til at forberede kroppen på en øjeblikkelig reaktion ved at øge hjertefrekvensen, blodtrykket og energitilførslen til musklerne. Samtidig nedprioriteres de funktioner, der ikke er nødfunktioner, herunder det reproduktive system. Dette kan reducere blodgennemstrømningen til det vaginale område og påvirke evnen til at producere naturlig smøring.

🌸 Angst og dens virkninger

Angst kan føre til langvarig stress, som, hvis den bliver kronisk, kan forstyrre balancen i kroppens systemer, herunder det endokrine system, der regulerer hormonerne. Kronisk stress og angst kan også påvirke østrogenniveauet, som er afgørende for vaginal sundhed og smøring. Et fald i østrogen kan direkte bidrage til tørre slimhinder og atrofi.

🌸 Søvnforstyrrelser

Søvnforstyrrelser kan påvirke kroppens naturlige restitution og hormonbalance negativt. Under søvnen foregår der vigtige genopbygnings- og helingsprocesser, herunder justering og afbalancering af hormoner som østrogen, der er afgørende for vaginal sundhed. Utilstrækkelig eller afbrudt søvn kan derfor føre til ubalancer i disse hormoner, hvilket kan forværre eller bidrage til udviklingen af tørre slimhinder.

OPLEV FORSKELLEN MED VAGIVITAL ACTIVE GEL

VagiVital AktivGel, en hormonfri gel, der er specielt udviklet til effektivt at lindre og behandle symptomer som tørhed, irritation, kløe, ubehag under samleje og smerter ved vandladning i intimområdet, tilbyder en revolutionerende løsning til kvinder i alle aldre. Den unikke formel, som er krystalklar og frigiver vand til slimhinden over tid, hjælper med at genoprette pH-balancen og stimulere cellevæksten i slimhindens overflade. Denne effektivitet skyldes i høj grad gelens fysiske egenskaber, herunder dens optimale konsistens, som er afgørende for en god effekt.

Vores kliniske studier af VagiVital AktivGel viser meget positive resultater allerede efter 30 dages (4 ugers) daglig brug, med yderligere forbedringer ved 12-ugers opfølgningen. Derfor anbefaler vi en kontinuerlig daglig brug af tre tuber over en periode på 12 uger, hvorefter det er almindeligt at skifte til on-demand brug.

Nu er der et fordelagtigt tilbud: 3-pak VagiVital AktivGel til reduceret pris kan findes her!

Tag vare på dig selv og Stay Pussytive ❤️

/Fanny Falkman Grinndal

Business Manager Nordics

Peptonic Medical AB

fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se