Er det normalt? Tanker og bekymringer om kvinders intime sundhed

På denne tidlige søndag morgen i december har jeg køkkenet for mig selv, da resten af familien stadig sover. Jeg sidder bøjet over køkkenbordet og fordyber mig i en opskrift på honningkager, og da jeg kigger ud af vinduet, er det lige begyndt at sne igen. Det er næsten jul, og duften af hvide hyacinter og orangefarvede nelliker spreder sig i hele huset. Jeg har altid elsket denne tid på året, men i år er der en anden følelse, der sniger sig ind på mig. Om en måned fylder jeg 50 år, og det er begyndt at krible i mig. Rigtig meget. Fra aldrig at have bekymret mig om min alder, er jeg nu næsten fikseret på dette tal. Jeg kan ikke helt få fat i, hvad det egentlig handler om, men det handler om en stadig mere mærkbar overgangsalder, men også om en masse forfængelighed. Det er, som om kvinden i spejlet ikke længere er mig, for jeg har jo altid været ung, ikke? Pludselig savner jeg menstruationens regelmæssige kropsur, der tikkede pålideligt. Nu kommer den stadig på besøg fra tid til anden, men det er mere som en hurtig kop kaffe med naboen, der aldrig varer særlig længe. Med øjnene stadig rettet mod snefnuggene, der langsomt falder uden for vinduet, spekulerer jeg på, om alt det, jeg føler, er normalt? For hvad er normalt, når det handler om kvindekroppen?

DEN "NORMALE" KVINDEKROP

"Er jeg normal?" Dette spørgsmål stilles af så mange kvinder i så mange forskellige situationer og i alle aldre. Det kan være alt fra spørgsmål om menstruationscyklus til følelser om sex og lyst eller generelle fysiske bekymringer om kroppen, såsom udflåd, urinvejsinfektioner og menstruation. For ikke at tale om det gigantiske emne overgangsalderen eller bare behovet for at forstå vores allestedsnærværende krop. Det slående er, at dette er lige så almindeligt blandt yngre som ældre kvinder, men det hele kan koges ned til én ting - kvindekroppen og alt, hvad den indebærer

HVOR ALMINDELIGE ER INTIME PROBLEMER?

I løbet af en kvindes liv opstår der en række intime problemer med forskellige "symptomer", som får os til at stille spørgsmålstegn ved, om vi er "normale". Det kan være alt fra svampeinfektioner, ildelugtende udflåd forårsaget af bakteriel vaginose, urinvejsinfektioner og tørre slimhinder til vores egen tilgang til nydelse og orgasme. Her er nogle af de mest almindelige problemer, som tydeligt viser, at de fleste af kvinders intime problemer faktisk er meget almindelige:

🌺 Svampeinfektioner i kønsdelene: Omkring 75% af alle kvinder får mindst én svampeinfektion i løbet af deres liv, og omkring 40-45% får to eller flere svampeinfektioner.

Læs bloggen om svampeinfektioner her

🌺 Urinlækage: Urininkontinens er almindeligt, især blandt ældre kvinder, med varierende skøn, men ofte omkring 30-50% hos kvinder over 50 år.

🌺 Ildelugtende udflåd og bakteriel vaginose: Omkring 30% af alle kvinder oplever ildelugtende udflåd forårsaget af bakteriel vaginose i løbet af deres liv.

Læs bloggen om bakteriel vaginose her

🌺 Urinvejsinfektioner: Omkring 50-60% af alle kvinder vil opleve mindst én urinvejsinfektion i løbet af deres liv.

Læs bloggen om urinvejsinfektion her

🌺 Tørre slimhinder: Op til 70 % af kvinder efter overgangsalderen oplever tørre slimhinder, hvilket også kan ramme yngre kvinder. VagiVital AktivGel er en svensk hormonfri vaginalgel, der ikke klistrer, og som lindrer og kurerer symptomer i intimområdet som tørhed, irritation eller kløe i intimområdet, ubehag ved samleje eller smerter ved vandladning.

VagiVital AktivGel kan findes her

🌺 Vulvodyni/vestibulitis: Disse smertefulde tilstande i vulvaområdet rammer op til 16% af alle kvinder i løbet af deres levetid.

Læs Rebecka Kaplan Sturks, overlæge i gynækologi/obstetrik, blog om vulvodyni her

Naturligvis varierer alle disse tal og statistikker afhængigt af kilde og population, men de giver et overblik over, hvor almindelige disse problemer faktisk er blandt kvinder. Så hvorfor føler så mange kvinder sig stadig alene og spekulerer på, om de er "normale"?

EJ DIN KROP OG HOLD DIG AKTIV

Måske er det faktisk på tide, at vi lærer at sige "vulva" uden at rødme, og måske burde alle kvinder faktisk studere deres kønsorganer regelmæssigt? For hvordan kan vi egentlig forstå noget, vi hverken ved, hvordan ser ud eller tør sætte navn på? Det handler ikke kun om viden, men også om empowerment. Hvor kvinder kan styrke sig selv ved at kende og forstå deres kroppe, hvilket er det første skridt mod at føle sig selvsikker og "normal". En "pussytive", fantastisk intimpleje skal også omfatte alt fra ildelugtende udflåd og svampeinfektion. I dag søger mange kvinder selv viden, læser op på de respektive emner, googler og lytter til podcasts. Spørgsmålet er, hvor meget af den viden vi egentlig deler med hinanden? Eller hvor meget af vores erfaringer deles mellem generationerne? Kvinder i 50'erne har allerede oplevet de fleste af de intime problemer, som den yngre generation kæmper med, og de, der har passeret overgangsalderen, har naturligvis en masse viden om f.eks. klimakterielle problemer. Det er en guldgrube af erfaringer, der fortæller den samme historie. Du er meget normal

GOOGLE ER EN KVINDES BEDSTE VEN

World Values Survey 2017-2022 er en del af et globalt forskningsstudie, der har til formål at undersøge folks værdier og overbevisninger, hvordan de ændrer sig over tid, og hvad det betyder for det sociale og politiske liv i forskellige lande. Undersøgelsen indsamler data om en række emner, herunder økonomiske, sociale, politiske og kulturelle værdier. I Sverige prioriteres værdier som selvbestemmelse med retten og evnen til at træffe egne beslutninger og styre sit eget liv, og selvrealisering spiller også en central rolle. Dette kan selvfølgelig også påvirke, hvordan kvinder ser på og håndterer deres egne intime problemer, hvor kvinder kan føle sig alene med deres oplevelser og også tøve med at dele deres oplevelser med andre, især når det kommer til intime problemer, hvor Google bliver den "ven", man kan henvende sig til. Dette kan til dels skyldes den stærke vægt på uafhængighed og personlig integritet, som er almindelig i det svenske samfund, men det betyder ikke, at der ikke er et ønske om eller behov for fællesskab og deling af erfaringer på tværs af generationer.

VIDEN PÅ TVÆRS AF GENERATIONER

Den seneste forskning, blandt andet fra Karolinska Institutet og Göteborgs Universitet, viser, hvor vigtigt det er at have åbne samtaler om kvinders sundhed og seksualitet. Det handler ikke kun om fysisk sundhed, men også om mentalt og følelsesmæssigt velbefindende. Forskningen peger på vigtigheden af at dele viden mellem generationer for at nedbryde tabuer og misforståelser om kvindekroppen.

NEW PRODUCTS & VAGIVITAL CLUB - FOR FÆLLESSKAB OG ERFARINGSUDVEKSLING

I 2024 planlægger VagiVital at lancere mange nye produkter, og allerede i begyndelsen af næste år kan vi afsløre, at vi blandt andet introducerer en selvtest for overgangsalder og en test for urinvejsinfektion, og det er kun begyndelsen, når vi fylder vores portefølje med produkter til kvinder, der kan diagnosticere - behandle og forebygge problemer med intimhygiejne. Derudover vil vi i stigende grad tilbyde vores abonnenter eksklusive tilbud og mulighed for at prøve vores nye produkter i VagiVital Club. Vi ønsker også at skabe et forum, hvor kvinder kan dele deres erfaringer og også deltage i eksklusive webinarer (undskyld, jeg mener VAGINARER 😊), hvor vi vil tilbyde både foredrag med eksperter og gynækologer samt information om, hvordan VagiVital-produkter kan hjælpe kvinder i alle aldre med at opretholde en sund og fissevenlig intim sundhedHer ønsker vi også at nå ud og lytte til vores kunders behov og høre mere om, hvordan deres ideelle intimpleje ser ud, og hvad de ønsker fra VagiVital Club.

🌺 Hvordan ønsker du, at VagiVital Club skal se ud?

🌺Hvilke emner vil du gerne vide mere om?

🌺 Har du nogle erfaringer, du gerne vil dele?

Du er velkommen til at sende dine tanker og forslag til fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se.

Pas på dig selv, og Stay Pussytive!

/Fanny

Ps. Angående min 50-års fødselsdagskrise. Jeg ved, at den går over, sandsynligvis dagen efter min fødselsdag, men jeg havde simpelthen brug for at dele mine tanker med dig

VAGIVITAL

Diagnoserer - Behandler - Forebygger