Tørre slimhinder under menstruationscyklussen

Det er svært at glemme at vågne op i et telt på en glohed sommerdag. Når morgensolen siver ind gennem teltdugen, er det tidlig morgen inde i teltet. Når solen begynder at varme, skaber det en sauna-lignende følelse. Luften er tung og stillestående, og man føler sig lidt indelukket og svedig. En sommer, da jeg kun var 12 år gammel, vågnede jeg op med min familie i et af disse solrige telte og opdagede, noget chokerende, at jeg havde fået min første menstruation. I modsætning til mange andre kvinder i min generation havde min mor fortalt mig om menstruation, men på trods af denne forberedelse var det stadig lidt af et chok. Det har været værdifuldt at lære om og forsøge at leve i harmoni med menstruationscyklussen gennem årene. Ligesom månen gennemgår menstruationscyklussen flere forskellige faser, som påvirker os kvinder både fysisk og følelsesmæssigt, men de færreste ved måske, at slimhinderne i skeden også påvirkes og forandres i løbet af menstruationscyklusens forskellige faser. Så lad os grave lidt dybere ❤️

ÆNDRINGER I SLIMHINDERNE UNDER MENSTRUATIONSCYKLUSSEN

Hvis man forstår, hvordan slimhinderne i skeden og vulva faktisk påvirkes af de hormonelle forandringer i løbet af menstruationscyklussen, kan det være en god måde at passe bedre på sine kønsorganer og sit velbefindende.

Nedenfor er en mere detaljeret beskrivelse af disse ændringer gennem de forskellige faser af menstruationscyklussen:

🌸 Menstruationsfasen (dag 1-5)

Menstruationen starter med menstruationens første dag, hvor der opstår blødning. I denne periode skubbes den fortykkede livmoderslimhinde (endometrium), som er blevet opbygget i løbet af den foregående cyklus for at rumme et befrugtet æg, ud af livmoderen og forlader kroppen gennem skeden. Menstruationsfasen varer normalt fra 3 til 7 dage. Vulva kan føles mere følsom og irriteret i denne periode på grund af blodcirkulationen, hvilket også kan forværres ved brug af visse typer menstruationsbeskyttelse, der yderligere kan udtørre eller irritere huden. Når østrogenniveauet er på sit laveste efter menstruationens afslutning, kan tørheden blive mere mærkbar, hvilket bidrager til en følelse af ubehag og behovet for ekstra skånsom pleje.

VagiVital V Cleanser er en unik intimvask, der fjerner både vand- og oliebaserede urenheder, samtidig med at den giver maksimal hydrering takket være vores gennemprøvede AktivGel med unikke fugtgivende egenskaber og mild rapsolie. Naturligvis fri for sæbe, parfume og parabener, som ofte forstyrrer den naturlige pH-balance i kønsområdet og den vaginale mikroflora.

Køb 3-pak VagiVital V Cleanser intimvask og få 10% rabat her.

🌸 Follikelfasen (dag 1-13)

Follikelfasen starter på samme tid som menstruationsfasen. I denne fase modnes æggene i æggestokkene, stimuleret af follikelstimulerende hormon (FSH), der udskilles fra hypofysen. Niveauet af østrogen begynder at stige for at reparere og genopbygge livmoderslimhinden. Teknisk set er menstruationsfasen en del af follikelfasen, men follikelfasen fokuserer mere på den proces, der fører op til ægløsning. Follikelfasen slutter med ægløsning og varer i gennemsnit 14 dage i en 28-dages cyklus, men kan variere fra person til person. I follikelfasen begynder kroppen langsomt at genopbygge slimhinden i livmoderen, drevet af øgede østrogenniveauer. Denne stigning bidrager til øget naturlig smøring i skeden, hvilket får slimhinderne til at føles glattere og mere fugtige. Denne periode kan opleves som en tid med fornyet velvære, hvor ubehaget ved tørre perioder reduceres.

🌸 Ægløsning (dag 14 i en 28-dages cyklus)

Ægløsningen sker normalt midt i cyklussen, omkring dag 14 i en 28-dages cyklus. Det er her, et modent æg frigøres fra æggestokken og bevæger sig ned i æggelederen, hvor det kan befrugtes af en sædcelle. Ægløsningen stimuleres af en top i luteiniserende hormon (LH), som også er forårsaget af øgede østrogenniveauer. Det er, når østrogenniveauet er på sit højeste under ægløsningen, at effekten på slimhinderne er mest tydelig. Den øgede lubrikation er naturens måde at gøre det lettere for sædcellerne at nå ægget. På dette tidspunkt kan den seksuelle lyst også toppe, og kroppen føles mere modtagelig og klar til intimitet, hvilket er en direkte effekt af den øgede fugtighed og elasticitet i slimhinderne.

🌸 Den luteale fase (dag 15-28)

Det er efter ægløsningen, at lutealfasen starter, hvor den tomme ægfollikel udvikler sig til en struktur, der kaldes corpus luteum. Det udskiller progesteron og lidt østrogen, som gør livmoderslimhinden tykkere som forberedelse til en eventuel graviditet. Hvis ægget ikke bliver befrugtet, falder progesteron- og østrogenniveauet, det gule legeme nedbrydes, og en ny menstruationscyklus starter. I perioden efter ægløsningen er progesteron primært ansvarlig for at vedligeholde livmoderslimhinden, hvilket kan få nogle kvinder til at opleve et fald i den naturlige lubrikation. Dette fald kan føre til en følelse af tørhed eller ubehag, især mens man venter på, at menstruationen vender tilbage. I denne periode kan det være særligt vigtigt at være ekstra opmærksom på intimhygiejnen.

Tag hånd om dine tørre slimhinder med VagiVital AktivGel, som du kan finde her.

PRÆMENSTRUELT SYNDROM (PMS)

I perioden før menstruationens begyndelse kan der være store hormonelle udsving, som påvirker både humør og krop. Når det gælder slimhinderne, kan ændringer i fornemmelse og tilstand, såsom øget følsomhed eller hævelse af vulva, gøre denne periode særligt udfordrende. Hvis du forstår og accepterer disse ændringer som en del af den naturlige cyklus, kan du håndtere symptomerne på en mere forberedt og rolig måde.

TØRRE SLIMHINDER RAMMER OGSÅ YNGRE KVINDER

Det er almindeligt at forbinde tør hud med overgangsalderen, men det er vigtigt at understrege, at kvinder i alle aldre kan opleve denne tilstand. Det er en misforståelse, at det kun er ældre kvinder, der rammes. Yngre kvinder, selv dem i 20'erne og 30'erne, kan også opleve vaginal tørhed. Denne tørhed kan skyldes en række ting, ikke kun hormonelle forandringer i forbindelse med overgangsalderen.

Læs mere om årsagerne til tørre slimhinder her.

Faktisk har jeg været meget omhyggelig med at registrere min menstruationscyklus lige siden den sommermorgen i teltet for 38 år siden. At skrive sin menstruationscyklus ned i en menstruationsapp eller -kalender kan være en god måde at få en dybere forståelse af sin krops naturlige rytmer og mønstre. På den måde kan du finde ud af, hvad der er normalt for din krop, og du kan også bedre forudsige og forstå, hvordan dine slimhinder påvirkes i de forskellige faser af din menstruationscyklus. ❤️

Tag vare på dig selv & Stay Pussytive ❤️

/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics

Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se