Tørre slimhinder ved brug af antidepressiva: Årsager og løsninger

Tørre slimhinder er et problem, som mange ikke har lyst til at tale åbent om, men det er faktisk en meget almindelig bivirkning ved antidepressiv medicin. Her hos VagiVital elsker vi vores chatfunktion, hvor vi kan møde kvinder, der har spørgsmål og bekymringer om vores produkter, fordi det giver os en personlig forbindelse og også hjælper os med at forstå, hvilke spørgsmål og bekymringer der er om intim sundhed - spørgsmål, som vi også har mulighed for at adressere ❤️

For nylig modtog vi en ret fortvivlet besked i vores chat fra en ung kvinde, som fortalte os, at hun led af tørhed og irritation på trods af, at hun kun var 32 år gammel. Vi præsenterede hende for AktivGel mod tørre slimhinder, som er hormonfri og velegnet til kvinder i alle aldre, og for vores blogindlæg "Seks almindelige årsager til tørre slimhinder", hvor kvinder kan lære mere om emnet.

Denne kvinde kontaktede os igen efter et stykke tid og sagde, at hun nu havde læst bloggen og opdaget, at SSRI'er (antidepressiva) kan give tørre slimhinder. Hun havde taget SSRI i mange år, men havde ingen anelse om, at de også kunne give tørre slimhinder, og hun var meget lettet, da hun endelig fik en forklaring på, hvorfor hun oplevede disse symptomer ❤️

VED KVINDER, AT DE KAN FÅ TØRRE SLIMHINDER AF ANTIDEPRESSIV MEDICIN?

Der er faktisk mange kvinder, der ikke er klar over, at tørre slimhinder kan være en bivirkning ved antidepressiv medicin. Men information om denne specifikke bivirkning er ofte ikke fremtrædende i de indlægssedler, der følger med medicinen, og den diskuteres sjældent i detaljer under lægekonsultationer.

HVAD FORÅRSAGER TØRRE SLIMHINDER MED ANTIDEPRESSIV MEDICIN (SSRI)?

Antidepressiva, især dem, der tilhører gruppen af selektive serotonin-genoptagelseshæmmere (SSRI'er), påvirker serotoninniveauet i hjernen. Serotonin er en neurotransmitter, der regulerer mange kropslige funktioner, herunder produktionen af naturlige smøremidler. Ændringer i serotoninniveauet kan forstyrre kroppens produktion af væsker, der holder slimhinderne fugtige og elastiske.

Slimhinderne i underlivet er særligt følsomme over for disse ændringer. Normalt holdes disse væv fugtige og elastiske af en balance mellem hormoner og naturlige smøremidler. Når balancen forstyrres, kan slimhinderne blive tørre og skrøbelige, hvilket kan føre til en række problemer, f.eks.

🌸 Ubehag og kløe: Tørre slimhinder kan føre til en konstant følelse af irritation og kløe, hvilket kan være meget ubehageligt.

🌸 Sved og svie: Mange kvinder oplever en brændende fornemmelse, som kan forværres under fysisk aktivitet eller samleje.

🌸 Smerter under samleje: Nedsat smøring kan gøre samleje smertefuldt, hvilket kan påvirke både det fysiske og psykiske velbefindende.

🌸 Øget risiko for infektioner: Tørre og skrøbelige slimhinder kan lettere revne, hvilket øger risikoen for infektioner.

HVORDAN KAN JEG UNDGÅ TØRRE SLIMHINDER?

VagiVital AktivGel er en hormonfri gel, der er specielt udviklet til effektivt at lindre og behandle symptomer som tørhed, irritation, kløe, ubehag ved samleje og smerter ved vandladning i underlivet, og den er velegnet til kvinder i alle aldre.  Den klare gel klæber til vaginalslimhinden og frigiver vand til slimhinden over tid, hvilket genopretter pH-værdien og stimulerer væksten af celler i slimhindens overfladelag.

FORDELENE VED AKTIVGEL

🌸 Fugtgivende effekt

Kliniske studier på det svenske universitetshospital viser meget positive resultater allerede efter 30 dages (4 uger) daglig brug af AktivGel, med yderligere forbedringer ved opfølgning efter 12 uger. Vi anbefaler derfor at bruge tre tuber kontinuerligt over en periode på 12 uger. Efter denne periode er det normalt at skifte til brug efter behov.

🌸 Hormonfri

AktivGel er hormonfri og ideel til kvinder, der undgår hormoner af medicinske eller personlige årsager, men den kan også kombineres med hormoner, hvis det ønskes.

🌸 Ikke klæbrig

Fordi gelen bliver, hvor den er placeret (i skeden) takket være dens høje viskositet, er den heller ikke klæbrig, hvilket betyder, at der ikke er behov for bind, når du bruger den.

HVOR ALMINDELIGT ER DETTE PROBLEM?

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of Clinical Psychopharmacology oplever op til 20 % af de kvinder, der bruger SSRI, problemer med tørre slimhinder. En anden undersøgelse i Archives of Sexual Behavior bekræfter disse resultater og antyder, at serotoninreceptorernes indflydelse på kroppens væskeproduktion kan være en medvirkende faktor.  Det betyder, at titusindvis af kvinder kan lide af tørre slimhinder som et direkte resultat af medicinering. 

HVORNÅR OPSTÅR SYMPTOMERNE?

Symptomerne på tørre slimhinder kan opstå både tidligt i behandlingen med antidepressiva (SSRI) og efter længere tids brug. For nogle kvinder kan symptomerne begynde inden for få uger efter behandlingsstart, mens andre måske først udvikler symptomer efter flere måneder eller endda år med medicinering. Den præcise timing kan variere afhængigt af den enkeltes unikke kropskemi, og hvordan de reagerer på medicinen.

SAMMENFATNING

Tørre slimhinder kan være en særlig udfordring for yngre kvinder, som ikke har fundet en forklaring på, hvorfor de lider af tørhed, svie og irritation i underlivet. Men det er faktisk helt normalt at have tørre slimhinder selv i en ung alder, og der er flere bagvedliggende årsager - antidepressiva er en af dem ❤️ 

Som altid, tag vare på dig selv & Stay Pussytive ❤️

/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics
Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se