Så længe varer præmenopausen

Helt ærligt ved jeg ikke, hvor længe jeg har været i præmenopausen, men jeg gætter på, at det nærmer sig et årti. Symptomerne har varieret både i form og intensitet. I 40'erne oplevede jeg perioder med intens nattesved, mange nætter sov jeg pakket ind i store badehåndklæder for at undgå, at madrassen blev gennemblødt, og vågnede ofte udmattet og ekstremt tørstig om morgenen. Min menstruationscyklus har været alt andet end forudsigelig, med alt fra 19 til 126 dage mellem menstruationerne, hvilket har gjort det udfordrende at forstå, hvor jeg er i cyklussen. Det har også været svært at tolke pludselige humørsvingninger. Skyldes min vrede udfordrende PMS, er det påvirkningen fra præmenopausen, eller er der simpelthen gode grunde til min frustration? Mange gange har jeg følt, at jeg har mistet kontakten til min krop, hvor den uregelmæssige menstruationscyklus ikke har kunnet give mig nogen vejledning. I bakspejlet kan jeg lidt pinligt koble min øgede lyst til ægløsningstidspunktet, og når min menstruation endelig kommer, forstår jeg pludselig årsagerne til gårsdagens hovedpine, irritation og cravings. At forsøge at leve i harmoni med den præmenopausale menstruationscyklus kan mildest talt være en udfordring. Nogle gange har jeg haft en hukommelse som en guldfisk og gjort mærkelige ting, som at forsøge at "bippe" på husets hoveddør med bilnøglerne, men om forvirringen skyldtes søvnmangel i småbørnsalderen eller en blomstrende præmenopause, er et spørgsmål, jeg stadig ikke kan svare på. At navigere gennem præmenopausen kan være en kompliceret rejse for mange kvinder, især fordi det kan være svært at vide, hvornår den starter, og hvor længe den vil vare. Jeg er stadig præmenopausal, fordi jeg stadig har min menstruation, selv om den er uregelmæssig, men i dag har jeg fundet måder at håndtere og passe på mig selv i denne periode, og det første skridt var faktisk at forstå, at jeg er præmenopausal. ❤️

HVAD ER PRÆMENOPAUSE?

Præmenopausen er perioden før menopausen, hvor en kvinde ikke har haft en menstruationscyklus i 12 måneder. Kroppen begynder gradvist at producere mindre østrogen, hvilket kan føre til forskellige symptomer som uregelmæssige menstruationer, hedeture, nattesved, humørsvingninger og søvnproblemer. Det er en naturlig del af aldringen, men oplevelsen og symptomerne varierer meget fra kvinde til kvinde.

Find ud af, om du er i præmenopausen med VagiVital Menopause FSH Test her.

HVOR LÆNGE VARER PRÆMENOPAUSEN?

Præmenopausen, også kendt som perimenopausen, er en periode, hvor kvindekroppen gradvist begynder at reducere produktionen af kønshormoner, der er ansvarlige for reproduktionen, især østrogen. I denne fase sker der en betydelig ændring i en kvindes reproduktive system, og det kan forårsage en række symptomer, som kan være både forvirrende og udfordrende for mange. Hvor længe præmenopausen varer, og hvor intense symptomerne er, varierer meget fra kvinde til kvinde, hvilket gør det til en meget individuel oplevelse.

Ifølge forskning præsenteret i Journal of the North American Menopause Society er den gennemsnitlige længde af præmenopausen omkring fire år. Det er dog en forsimpling, da nogle kvinder kun oplever overgangssymptomerne i en meget kortere periode, mens det for andre kan vare over ti år. Denne variation skyldes en række faktorer, der tilsammen påvirker hver kvindes unikke præmenopausale rejse:

🌸 Genetik

En vigtig faktor for længden af præmenopausen er familiehistorien. Kvinder, der har mødre og søstre, som har gennemgået en længere eller mere intens præmenopausal periode, kan opleve, at deres egne erfaringer afspejler dette mønster. Genetiske faktorer kan påvirke debutalderen, varigheden af præmenopausen og hvilke symptomer, der er mest fremtrædende.

🌸 Livsstil

Livsstilsvaner har også en betydelig indvirkning på forløbet af præmenopausen. Rygning, højt alkoholforbrug, lav fysisk aktivitet og dårlige kostvaner har alle vist sig at fremskynde starten på præmenopausen og potentielt forlænge perioden. På den anden side kan en sund livsstil med regelmæssig motion og en afbalanceret kost lindre symptomerne og muligvis bidrage til en kortere og mindre besværlig overgangsperiode.

🌸 Generelt helbred

En kvindes generelle helbred er en anden faktor, der kan påvirke længden og sværhedsgraden af præmenopausen. Tilstande som skjoldbruskkirtelsygdomme, diabetes og forhøjet blodtryk kan påvirke kroppens hormonbalance og dermed påvirke både udbruddet og varigheden af præmenopausen.

Læs mere om præmenopausale symptomer her.

HVAD SIGER FORSKNINGEN?

Forskning viser, at tidlig forståelse og håndtering af præmenopausale symptomer kan forbedre livskvaliteten og hjælpe med at reducere risikoen for helbredsproblemer, der er forbundet med reducerede østrogenniveauer. En undersøgelse fra 2015 i The Lancet fremhæver vigtigheden af personlig behandling for kvinder i overgangsalderen, herunder uddannelse, livsstilsændringer og muligvis hormonerstatningsterapi (HRT).

Præmenopausen er en meget individuel oplevelse, der ofte kræver en personlig tilgang. Ved at forstå de forandringer, der sker i kroppen, og udforske forskellige håndteringsstrategier, kan kvinder bedre navigere gennem præmenopausen med større selvtillid og velvære. Forskning og viden om præmenopausen bliver også ved med at vokse, hvilket giver kvinder bedre værktøjer og ressourcer til at håndtere denne fase af livet på en sund og informeret måde. Det faktum, at kvinder også begynder at dele deres erfaringer med hinanden, er endnu et skridt i den rigtige retning mod større forståelse og evnen til at påvirke denne til tider turbulente periode i livet.

Tag vare på dig selv & Stay Pussytive ❤️

/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics
Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se