Tørhed under menstruation

Tørhed under menstruation er det normalt at opleve vaginal kløf under menstruation?

During your period, your vagina is at extra risk for dryness and itchiness. In this article, we explain why this happens and share our best tips on how to improve your V-zone’s wellbeing!

Under din menstruation er der større risiko for vaginal tørhed og kløe. I denne artikel forklarer vi, hvorfor det er sådan, samt deler vores bedste tips til at forbedre din vaginale zones velvære!

Oplevelse af vaginal tørhed er helt normalt, og en gene der nem kan behandles. Vaginal tørhed kan skabe ubehag, men også være smertefuldt. Lad os ændre det! 

Du skal vide, at du ikke er alene - mange kvinder døjer med det samme problem. Lær mere om, hvorfor vaginal tørhed opstår under din menstruation. Kendskab til, hvordan det behandles, er det første skridt mod større velvære.

Et fald i østrogenniveau medfører tørhed 

Det er måske ikke overraskende, at der er en forbindelse mellem din menstruationscyklus og hvordan din vagina føles. Østrogen, som du måske har hørt om før, er et hormon, som understøtter fugtighed i vagina. Niveauet af østrogen i kroppen er forskelligt afhængigt af, hvor du er i din menstruationscyklus. Inden og efter din menstruation er dit østrogenniveauet generelt lavere, hvilket kan forårsage, at du oplever vaginal tørhed og ubehag.

Så nu, hvor vi ved, at vaginal tørhed er forbundet med østrogenniveauet i kroppen, hvad kan vi så gøre ved det? Der findes forskellige behandlingsmetoder til afhjælpning af vaginal tørhed, hvoraf én er brug af vaginal creme, som hjælper med at opretholde fugtighed. Men der er også andet, du kan gøre og undersøge for at føle dig bedre tilpas.

Andre områder som alle medvirker til din vaginalzones velvære allergi eller sensitivtet

Allergi eller sensitivitet

 • Selvom en mulig forklaring på vaginal tørhed kan være hormonniveauer i din krop, kan det også være, at din krop reagerer på tamponer eller bind, du bruger - eller din sæbe eller lotion. Prøv forskellige alternativer, og sørg for at bruge et rensemiddel til ekstra sensitiv hud. Andre grunde til allergi eller øget sensitivitet omfatter:

 

 • Undertøjets materiale
 • Parfumeret vaskepulver eller skyllemiddel
 • Kondomer
 • Smøremidler/glidecremer

Vores bedste tip? Vælg altid produkter, som er uparfumeret og egnet til sensitiv hud.

Stress

Et øget stressniveau reducerer blodgennemstrømningen i hele kroppen - og vagina er ingen undtagelse. Udover mange andre negative bivirkninger kan stress, ængstelse og depression gennem længere tid også forårsage vaginal tørhed. Reducering af stress kan hjælpe med skabe mere fugtighed i vagina - og medføre andre positive effekter, selvfølgelig.

Prævention

Orale p-piller eller minipiller kan også påvirke hormonniveauet og medføre tørhed. Lavt østrogenniveau og høje niveauer af andre hormoner som f.eks. desogestrel og norgestimat i p-piller kan være medvirkende faktorer. Kontakt din gynækolog for at høre, om du kan skifte til et mere passende alternativ.

Rygning

Vi ved at rygning ligesom stress også har mange negative bivirkninger for din krop. Rygning påvirker hormonniveauerne hvilket kan medvirke til vaginal tørhed, men også give humørsvingninger og træthed. Det forklares med, at rygning påvirker blodcirkulationen negativt, hvilket resulterer i øget risiko for vaginal tørhed.

Intense motionsrutiner

Fysisk aktivitet og motion, når du har din menstruation, har rigtige mange fordele, såsom:

 • Reducering af PMS-symptomer
 • Øget endorfinproduktion
 • Føle sig stærkere
 • Forbedring af humøret
 • Reducering af menstruationskramper

Meget intens motion og at presse sig selv til det yderste kan dog bidrage til vaginal tørhed. Når du har din menstruation, kan det være en god ide at tage den med ro. Anbefalet motion omfatter, men er ikke begrænset til:

 • Yoga
 • Pilates
 • Let jogging
 • Let styrketræning

Selvfølgelig erfares motion forskelligt fra kvinde til kvinde under menstruationen. Nogle kvinder kan fortsætte med deres normale træningsrutine hver uge i måneden, men for andre kan det hjælpe at tage den med ro og reducere motionen.

Hver kvinde er unik, og dette vil ikke gælde for alle. Det er vigtigste er at tale om det og ikke lide i stilhed. Hvis du oplever ubehag, findes der behandlinger, som er designet til at hjælpe dig - og der findes andre at tale med.

Læs mere om, hvordan VagiVital kan hjælpe dig 

Læs mere om, hvordan VagiVital kan hjælpe dig